Amasya Müze Müdürü Celal Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökmedrese Mahallesi'nde kurumlarınca yürütülen kazıda, Roma dönemine ait bin 700 yıllık mozaiklerin ortaya çıkarıldığını söyledi.
Yapılan kazı çalışmalarında Amasya için çok önemli tarihi özelliğe sahip mozaikler bulunduğunu anlatan Özdemir, "Ortaya çıkardığımız mozaiklerden biri yaklaşık 80 metrekare. Bu mozaiğin üzerinde daha önce bizim Amasya'da örneğini hiç görmediğimiz figürler var. Bunlardan biri 'KTI-CIC', diğeri ise 'IIAPE- BOAH'. Bu iki figür, mozaik süslemenin tam zeminini oluşturuyor. İlginç tarafı, iki figür de birbirine karşılıklı bakar durumda tasvir edilmiş" ifadelerini kullandı.
Figür üzerinde ismi yazılı KTI-CIC tanrıçasının Erken Roma ve Bizans dönemlerindeki yapıları koruduğuna inanıldığını dile getiren Özdemir, "Özellikle vakıf eserlerin üzerine binayı, yapıyı koruyucu anlamda yapılmış bir tanrıça. Biz bunu biliyoruz. Diğer figürde de bir madalyon içerisinde IIAPE- BOAH yazıyor. Bole, meclis demek. Bunun o kelimeden geldiğini düşünüyoruz. Biz bunun meclis binası olduğu, dolayısıyla resmi bir yapı olduğu kanaatine vardık. Büyük bir salon, belediye meclisinin toplandığı büyük bir salon diyebiliriz. Eserde çok nadir süslemeler var. Bizim için çok büyük değer taşıyor" dedi.
Tarihin tanığı mozaikler müzeye taşındı
Geçen temmuz ayında da merkeze bağlı Yavru köyünde gerçekleştirilen kazıda bulunan mozaiklerin Amasya Müze Müdürlüğüne taşındığını aktaran Özdemir, "Mozaikler Amasya Müzesi salonunda. Bakanlığın sağlayacağı teknik destekle bu mozaikler Amasya Müzesinin uygun bir biriminde, bulunduğu haliyle teşhir edilecek" diye konuştu.
Mozaiklerin Amasya turizmi açısından önemli olduğuna değinen Özdemir, "Bir yıl içinde yaklaşık 120 metrekare mozaik bulmuş olduk. Özellikle Amasya turizminin altyapısı için çok önemli bir gelişme" dedi.
Vali Çomaktekin de inceledi
Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin de beraberindeki İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya ile mozaikleri inceledi.
"Medeniyetler şehri" Amasya'da yapılan kazılarda Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler başta olmak üzere, başka bir yerde az rastlanır zengin eserlere ulaşıldığını anlatan Çomaktekin, "Bugün burada milattan sonra 3 ve 4'üncü yüzyıllara ait meclis odası veya belediye odası olarak kullanılan salonun mozaik tabanını görüyoruz. Bizim bu değerleri tanıtmamız lazım. Türkiye'ye tanıtmamız lazım. Böylesine güzel eserleri vatandaşlarımızın gelip görmesi lazım" diye konuştu.
Amasya'nın her tarafından tarih fışkırdığını vurgulayan Çomaktekin, "Bu konuda da bir bereket var. İnşallah çalışmalarımız artarak devam edecek. Bu sahip olduğumuz yer altındaki serveti, insanlığın mirası olan bu tarihi mekanları bulup insanların hizmetine sunacağız. Kazılar gitmesi gereken yere kadar gidecek. Buna arkeologlar karar verir. Onların bulguları bizim için önemli" dedi.