YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Telefon Dolandırıcılarına 12 Ilde Operasyon Yapıldı, 496 Kişi Tutuklandı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Asayiş Dairesi Başkanlığı, 12 ilde telefon dolandırıcılarına yönelik yaptığı operasyonda yaklaşık...

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Asayiş Dairesi Başkanlığı, 12 ilde telefon dolandırıcılarına yönelik yaptığı operasyonda yaklaşık değeri 2 milyon TL olan mal varlığına el koydu. Yaklaşık 4 milyon TL değerinde para ise bloke edilerek mağdurlara iade edildi. Haklarında işlem yapılan 895 şüpheli şahıstan 496'sı ise tutuklandı.

Emniyet telefon dolandırıcılarına yönelik yaptığı operasyonların sonuçlarını açıkladı. Günümüzde geleneksel suç türlerinin gelişen teknolojiyle birlikte değişim gösterdiğine dikkat çeken emniyet, telefonla dolandırıcılığın da bu süreçte değişim gösteren bir suç türü olduğunu ifade etti. Özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı Türkiye'de dolandırıcıların, vatandaşları cep telefonları ile arayarak kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp vatandaşlardan terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para talep ettiklerinin anlatıldığı açıklamada, "Farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör ya da para talebinde bulunmaktadırlar. Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde ülke genelinde bu tür dolandırıcılık suçu işleyen şahıslara yönelik çok sayıda operasyon gerçekleştirildi. 2009-2012 yılları arasında 12 il emniyet müdürlüğü tarafından yapılan 13 farklı operasyon ile; 'Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, İletişim Araçlarını Kullanarak Korkutma/ İkna Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık (Kontör/Para Dolandırıcılığı)' suçlarından haklarında işlem yapılan 895 şüpheli şahıstan 496’sı tutuklandı. Operasyon ve çalışmalarda, yaklaşık değeri 2 milyon TL olan mal varlığına el konuldu, yaklaşık 4 milyon TL değerinde para bloke edilerek mağdurlarına iade edildi." denildi.

BİLGİLENDİRME SONUCU OLAY SAYISINDA YÜZDE 50 AZALMA OLDU

EGM, diğer suçlarda olduğu gibi telefonla dolandırıcılık olaylarına karşı da vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda EGM tarafından cep telefonlarına belli aralıklarla 'Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle kontör göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz. Polis www.asayis.pol.tr-155', 'Hiçbir Polis, Savcı ve Kamu Görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp 155'i arayın.www.asayis.pol.tr' şeklindeki bilgilendirme ve uyarı mesajları gönderildiğinin anlatıldığı açıklamada, "Özellikle Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü personeli tarafından halkın yoğun olduğu yerlerde bilgilendirici broşürler dağıtılmakta, afişler asılmakta ve stickerlar yapıştırılmaktadır. Ayrıca, bazı illerimizde il Müftülükleriyle görüşülerek, vaazlarda telefon dolandırıcılığı konusunun anlatılması sağlanarak vatandaşlarımız bilgilendirilirken, resmi internet sayfalarımızda da gerekli uyarılar ve bilgilendirmeler güncellenerek yayınlanmaktadır. Yapılan bilgilendirme çalışmaları ve konunun medyada sıkça işlenmesi sonucunda da, 2011 yılı olay sayılarının, 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığı tespit edildi." bilgileri verildi.

TELEFON DOLANDIRICILARINA KARŞI UYARILAR

Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşları şu hususlara karşı uyardı:

Adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz (Polis ve Jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmezler.

Operasyonel bir faaliyet içerisine halkımız hiçbir şekilde dahil edilmez.

Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür.

Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan 'hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var' gibi kelimelere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.

Kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFT’yi kabul etmemelidirler.

Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysalar bile itibar etmemelidirler.

Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155 – 156’yı arayarak bilgi vermelidirler.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler