YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tokak: Bedir ve Çanakkale savaşlarının ortak yönleri var

Gazeteci-Yazar Harun Tokak, konuşmacı olarak geldiği Dicle Üniversitesi’nde, Bedir ve Çanakkale savaşlarının birçok ortak yönü...

Tokak: Bedir ve Çanakkale savaşlarının ortak yönleri var

Gazeteci-Yazar Harun Tokak, konuşmacı olarak geldiği Dicle Üniversitesi’nde, Bedir ve Çanakkale savaşlarının birçok ortak yönü olduğunu, yönlerden birisinin de "Hz. Peygamber (s.a.v.)'in her iki savaşta da bulunduğu gerçeği” olduğunu söyledi.

Tokak, Dicle Üniversitesi Sosyal ve Kültürel Değerleri Tanıtma Kulübü’nün daveti üzerine Diyarbakır’da ‘Çanakkale Gerçeği’ konulu konferansta konuştu. Dicle Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki programa Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır ve dekanlar geldi. Yoğun ilginin olduğu konferansta Sosyal ve Kültürel Değerleri Tanıtma Kulübü’nün faaliyet sunumunun ardından konuşmacı olarak kürsüye Harun Tokak çıktı. Bedir ile Çanakkale savaşları arasındaki benzerlikleri tek tek sıralayan Tokak, Batılı tarihçilerin Bedir ve Çanakkale savaşları için tanrının tarihe müdahalesi olarak yorumlandığını dile getiren Tokak, “Bedir’den Çanakkale’ye bir yol var. Bedrin ve Çanakkalenin birden çok ortak yönleri var. Bedrin ve Çanakkale’nin ortak yönlerinin en önemlilerinden bir tanesi Allah’ın direkt olarak yardımını görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Her iki savaşta da Allah’ın olaylara ve tarihe olağanüstü müdahalesinin göründüğünü belirten Tokak şunları söyledi: “Bu müdahaleleri şöyle hatırlayabiliriz. Hepimizin çok iyi bildiği Hz. İbrahim ateşe atılırken onu başkaca kurtaracak hiçbir kuvvet bulunmamışken mancınığa konulmuştu. Nemrut’un alevleri arasına peygamber fırlatılırken Allah o olaya müdahale eder. Ateş de Allah’ın emriyle İbrahim’in üzerine soğuk ve selametle olur. Eğer Hz. İbrahim yansaydı insanlık sona erecekti. İslam'ın meşalesini taşıyan tek bir insan vardı. O da Hz. İbrahim’di. O da yansaydı başkaca yer yüzünü aydınlatacak bir ışık ve meşale kalmayacaktı.”

Bundan dolayı Hz. İbrahim’in yanmamasının gerektiğine dikkat çeken Tokak, Bedir ve Çanakkale’de çok az bir topluluğun tarihe geçecek zaferlerinin olduğunu belirtti. İkisinin de ortak yönlerinden birisinin bu olduğunu hatırlatan Tokak, Bedir’de 313 kişilik Müslüman ordusunun yaklaşık bin kişilik müşrik ordusuna karşı koyduğunu anlattı. Bu üstünlüğün sadece sayı üstünlüğü olarak karşımıza çıkmadığını aktaran Tokak, Müslümanların tek bir atının bulunmasına rağmen müşriklerin yaklaşık 100 at ve 700 deveye sahip olduğuna vurgu yaptı. Buna rağmen Müslümanların savaşı kazandığını söyleyen Tokak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müslümanların giyecek bir ayakkabısı ve yiyecek erzağı yok. Aynı durumu Çanakkale’de de görüyoruz. Bedir Savaşı’nda 3 bin melek görev yapıyor ve savaşın kazanılmasına da vesile oluyor. Aynı melekleri Çanakkale savaşında da görüyoruz.”

“BEDİR SAVAŞINDA YER ALAN ÇOCUK YAŞTAKİ MÜSLÜMANLAR ÇANAKKALE’DE DE VAR”

Bedir Savaşı'nda henüz 14-15 yaşlarındaki çocukların savaştaki yerlerini aldığına dikkat çeken Tokak, Çanakkale’de de binlerce çocuk yaştaki Müslümanın karşımıza çıktığını kaydetti. Çanakkale’de savaşan binlerce genç de karşımıza çıkıyor. 14 Mart Tıp Bayramı’nın da İstanbul Üniversitesi’nde okuyan tıp fakültesi öğrencilerinin tamamının Çanakkale’de şehit olmasından dolayı kutlandığını ifade eden Tokak, dinlenen bazı türkülerin de her yerde kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler