YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TÜBİTAK Onaylarsa Zeytin Küspesinden Biyodizel Üretilecek

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) bünyesinde hizmet veren Enerji Tarımı Araştırma Merkezi mühendislerinden Mine Aksoy,...

TÜBİTAK Onaylarsa Zeytin Küspesinden Biyodizel Üretilecek

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) bünyesinde hizmet veren Enerji Tarımı Araştırma Merkezi mühendislerinden Mine Aksoy, zeytin küspesinden (Prina) biyodizel üretecek proje hazırladı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) sunulan Prinanın Biyoyakıt Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi, yapılan değerlendirmede ön elemeyi geçti. Projeye son şeklini veren ziraat mühendisi Aksoy, TÜBİTAK’ın onaylaması halinde çalışmalara hemen başlayacaklarını söyledi.

Yerli tarımsal atıklardan biyodizel elde edilmesine yönelik eylül ayında enerji bitkileri projeleri çağrısı yapan TÜBİTAK, ülke genelinde ön elemede 18 projeyi kabul etti. Ön elemeyi geçen projelerden 3 tanesi KTAE’de hazırlanırken, en ilgi çekeni ise Enerji Tarımı Araştırma Merkezinde (ETAM) görevli mühendislerinden Mine Aksoy’un hazırladığı proje oldu. TÜBİTAK’ın kabul etmesi halinde zeytin prinasından enerji üretimine yönelik çalışmalar, KTAE Enstitüsü ve Anadolu Üniversitesi iş birliği ile gerçekleşecek.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan ETAM Gıda Yüksek Mühendisi Mine Aksoy, içerdiği yağ itibariyle zeytin prinasından biyodizel üretilebileceğini söyledi. Ayrıca küspenin yağsız kalan kısmının sıkıştırılıp briket haline getirilerek sobalarda katı yakıt olarak kullanılabileceğini ifade eden Aksoy, “Zeytin prinası projesi, biyodizel üretimi ve ardında biriket elde edilmesini amaçlayan bir çalışma. Prina, zeytinyağı fabrikalarında üretim sonrası çıkan bir yan üründür. Zeytinyağı üretilirken arta kalan zeytin küspesi diğer adıyla prina belli bir oranda yağ içeriyor. Prinanın önce özelliklerini inceleyeceğiz, yağ oranına bakacağız. Daha sonra da ekstraksiyonla yağını alacağız. Bunu da biyodizel amaçlı kullanarak ülkeye kazandıracağız. Temel amacımız bu. Daha sonra geriye yağsız bir posa kalacak. Onu da briket makinelerinde briket haline getirip yakıtsal olarak özelliklerini inceleyeceğiz.” bilgisini verdi.

Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde zeytin üretiminin yaygın ve potansiyelinin yüksek olduğunun altını çizen Gıda Yüksek Mühendisi Aksoy, “Bu bölgelerde zeytinyağı elde ediliyor. Ancak belli miktarda yağ bulunan artık kalıyor. Zeytinin yaklaşık yüzde 35-40’ı prina olarak açığa çıkıyor. Bu oldukça yüksek bir orandır. Bu prinanın da üretime bağlı olarak yüzde 8-12 arasında yağ içeriği var. Biz de bunu nasıl değerlendirip ekonomik katkıya nasıl dönüştürürüz diye düşündük ve bu projeyi hazırladık. 2 yıllık bir proje. İkinci aşamada onaylanırsa, çalışmalar 2014'te başlayacak. Ülkemiz açısından önemli kazanımlar getirecek olan bir çalışma olacağını düşünüyoruz. Şu an projenin yazımı konusunda çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler