EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ünvan nasıl yazılır, ünvan yazımı nasıl olmalıdır? Ünvan mı unvan mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçenin söz varlığı yabancı kökenli kelimeler bakımından oldukça zengindir. Yaşanan dönemin sosyal, kültürel ve siyasi etkileşimlerinden etkilenen dile pek çok yabancı kökenli kelime girmiştir. Konuşma diline yerleşen bu alıntı sözcüklerin yazı diline aktarılmasında bazı hatalar yapılabilir. Peki yabancı kökenli bir kelime olan ünvan yazımı nasıl olmalıdır?

Ünvan sözcüğü Arapça “ˁnw/ˁny” kökünden gelen “ˁunwān” sözcüğünden dilimize alıntıdır. Zamanla Türkçenin fonetiğine uygun hâle gelerek halk diline de yerleşmiş ve kullanımı oldukça geniş alıntı kelimeler arasındadır. Özellikle dilimize giren yabancı kökenli kelimelerin sözlü dilden yazılı dile aktarılmasında yazım hataları yapılabilir. Ünvan sözcüğü de Türkçede kupür, sürpriz gibi sıkça yazım hatası yapılan kelimeler arasındadır.

Ünvan nasıl yazılır?

Günlük hayatta sıkça kullanılan ünvan sözcüğü genellikle yazım yanlışı yapılan kelimeler arasındadır. Ünvan TDK sözlüğünde “ünvan” olarak yazılır ve “Bir kimsenin memuriyetindeki rütbesini, makamını veya mevkisini gösteren ad, san, titr.” anlamında kullanılan bir sözcüktür. Sözlü dilde yer edinmiş ünvan sözcüğü yazı diline aktarılırken ünvan mı unvan mı noktasında kafa karışıklığına yol açar. Anlamından dolayı özellikle yazılı dilde kullanımı yaygın olan ünvan kelimesinin unvan şeklinde kullanımı Türk Dil Kurumuna göre yanlıştır ve doğru yazımı ünvan şeklindedir. Türkçe Sözlük'ün 2023 yılı basımına göre eskiden unvan şeklinde yazılan kelime artık "ünvan" şeklinde yazılmaya başlanmıştır. Farklı kaynaklarda unvan yazımı da rastlanan ünvan kelimesinin TDK’ye göre doğru yazılışı "ünvan" şeklindedir.

Ünvan doğru yazılışı ile örnek cümleler

Ünvan sözcüğü herkes, yanlış, örtbas gibi yazım yanlışı sıkça yapılan sözcüklerden biridir. Doğru yazımı ünvan şeklindedir ve bu yazılışın cümle içinde kullanımı incelenebilir:

  • Doçent sınavını başarıyla tamamlayarak doçent ünvanı aldı.
  • Üniversiteden psikolog ünvanıyla mezun oldu.
  • Yazdığı kitap o kadar çok okundu ki yılın yazarı ünvanıyla ödül aldı.
  • Yıllarca süren akademik başarının sonucunda profesör ünvanını sahip oldu.

Keşfet

En Çok Aranan Haberler