YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yargının Yükünün Hafifletilmesi Için İzmir’de Kongre Düzenleniyor

İzmir 4. Hukuk Kongresi, 11-12 Nisan 2013 tarihlerinde düzenlenecek. "Anlaşmazlıkların Barışçı Yöntemlerle Çözümü" konulu ve...

İzmir 4. Hukuk Kongresi, 11-12 Nisan 2013 tarihlerinde düzenlenecek. "Anlaşmazlıkların Barışçı Yöntemlerle Çözümü" konulu ve uluslararası nitelikli, Swissotel Grand Efes’teki hukuk kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi ve Hukuk Araştırmaları Merkezi (DEHAMER), Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hukuk Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa yapılacak.

Konu hakkında bilgi veren kongre düzenleme ortakları adına DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Karakoç, "Yargılama sürecinin uzun sürmesi, dava ve dosya sayısının çokluğuna, o da yargılama sürecinin uzamasına yol açmaktadır. Sürecin kısaltılması ve hızlandırılması için paketler hazırlanmaktadır. Bu bağlamda sürelerin kısaltılması, bir kısım davaların ilk derecede, bir kısmının ise henüz yürürlüğe koyulamamış olsa da istinaf aşamasında kesinleştirilmesi yöntemleri benimsenmektedir. Bu ve benzeri arayışlar, davaların kısa sürede karara bağlanmasına yöneliktir. Oysa dava sayısının azaltılması yönünde güçlü ve yeterli bir irade oluşmamıştır. Özel hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk henüz devreye girememiştir. Ceza muhakemesinde uzlaştırma, İzmir'deki bazı başarılı örneklerine rağmen henüz yaygınlaşamamıştır. İdari uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümü düzenlemesi çok yenidir ve uygulaması henüz başlangıç aşamasıdır. Vergi hukukunda uzlaşma ise sürekli eleştirilmektedir." dedi.

'MAHKEMELER SÜRÜNDÜRME YERLERİ DEĞİLDİR'

Son dönemlerde uzayan davalardan dolayı mahkemelerin süründürme yerleri gibi görüldüğünü belirten Dekan Karakoç, şunları kaydetti: “Uzayan yargılama süreci ve sonucunda verilen kararların bir kısmının uyulamaz ve uygulanamaz olması, adetâ işkenceye dönüşmektedir. Dünyanın ve Avrupa’nın en büyük adliye sarayları İstanbul’da hizmet vermektedir. Çaresizlerin son sığınağı olması gereken yargıya ilk çare olarak başvurulmakta ve yargı, çare olmaktan uzaklaşmaktadır. Yargının çare olması, adil yargılama yapabilmesi sayesinde mümkündür. Adil yargılama, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından, makûl sürede, aleni ve hakkaniyete uygun yapılandır. Bunun sağlanabilmesi için öncelikle dava ve dosya sayısının azaltılması gerekir. Her anlaşmazlık, uyuşmazlık haline getirilerek mahkemeye intikal ettirilmemelidir. Anlaşmazlıkları, öncelikle tarafları arasında barışçı yöntemlerle çözmeyi öğrenmemiz şarttır. Dava ve dosya sayısı azalırsa yargılama makûl sürede ve hakkaniyete uygun olarak yapılabilecek, temyiz mercileri (Yartgıtay, Danıştay) gerçek anlamda içtihat mahkemesi haline gelecektir.”

Anlaşmazlıkların barışçı yöntemlerle çözümünün, uluslararası teorik ve pratik bilgi ve tecrübeler ışığında tartışılacağını aktaran Prof. Dr. Karakoç, “Kongrede Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yargıtay, Uluslararası Hukuk ve Adalet Vakfı, DEÜ, Gediz Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Polis Akademisi, Almanya Bochum Üniversitesi, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği temsilcileriyle Almanya ve İngiltere’den avukatlar, oturum başkanlığı yapacak veya bildiri sunacaklardır.” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler