YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeni Teşvik Sistemi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sisteminin güçlü, dirençli ve sağlam bir ekonomi için hazırlandığını...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sisteminin güçlü, dirençli ve sağlam bir ekonomi için hazırlandığını belirterek, "Böylece bu yeni teşvik uygulamasında bölgesel sistem yerine, il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

Yeni teşvik sistemini açıklayan Başbakan Erdoğan, "Bugün açıklayacağımız yeni teşvik sistemini hükümetimizin uygulamaya koyacağı 4. teşvik sistemi olacaktır. 2003, 2006 ve 2009 yıllarında da dönemin ihtiyaçlarını gözeterek teşvik sistemini yenilemiş ayrıca belli dönemlerde kısmi teşvikleri bildiğiniz gibi uygulamaya koymuştuk" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin sürekli bir büyüme kaydettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "230 milyar dolardan devraldığımız Gayri Safi Milli Hasıla, 9 yılda 3 kattan fazla artış göstererek 2011 sonunda 772 milyar dolara yükseldi. 36 milyar dolardan ihracat 135 milyar dolara, 27 milyar dolardan devraldığımız merkez bankası rezervi 91 milyar dolara ulaştı" dedi.

Yatırımlardaki bu ciddi artışın Türkiye'ye hakim olan güven ve istikrarın bir sonucu olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bu iki kelime aslında bizim tırmanışımızın en önemli iki sırrıdır" şeklinde konuştu.

GÜÇLÜ BİR EKONOMİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TEŞVİK SİSTEMİ

Başbakan Erdoğan tüm Türkiye'yi hakim kılacak bir teşvik sistemi hazırladıklarını belirterek, "Yeni ihtiyaçları, yeni şartları özellikle gözettik. Küresel ekonomideki gelişmelere ve krizlere göre teşvikleri yeniledik" diye konuştu.

Yeni teşvik sisteminin de yeni şartların, yeni ihtiyaçların ışığında hazırlanmış bir teşvik sistemi olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Güçlü, dirençli, sağlam bir ekonomi için hazırlanmış bir teşvik sistemini bugün kamuoyuna açıklıyoruz" dedi.

2009 -2012 yılları arasında 11 bin 382 adet yeni teşvik belgesi düzenlendiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Bu yeni belgeler kapsamında 157 milyar lira tutarında yatırım, 375 bin 609 kişilik de yeni istihdamın öngörüldü. 2009 yılında uygulamaya koyduğumuz mevcut sistem, bir önceki, 2006 yılındaki sisteme göre belge sayısı itibariyle yüzde 17, sabit yatırım tutarı itibariyle de yüzde 73 oranında artışa vesile oldu" şeklinde konuştu.

Teşvik belgelerinin yarısından fazlasının daha az gelişmiş bölgelere çıktığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Öngörülen sabit yatırım tutarı açısından baktığımızda; mevcut sistem bir öncekine göre 3. bölgede sabit yatırımlar yüzde 70, 4. bölgede yüzde 72 artış göstermiştir. Aynı şekilde öngörülen istihdam tutarlarının 3. bölgede yüzde 10, 4. bölgede yüzde 70 oranında arttığı görülmektedir" dedi.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN TEMEL HEDEFLERİ

Başbakan Erdoğan, yeni teşvik sisteminin hedeflerini de açıkladı. Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle; cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi, destek unsurlarının etkinliğinin artırılması, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesinin amaçlandığını kaydetti.

Yeni teşvik sisteminin 4 ana bileşenden oluştuğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, bunların ise Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, bu yeni sistemle, Katma Değer Vergisi istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi spotajı desteği sağlayacaklarını belirtti.

STRATEJİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, stratejik yatırımları da teşvik edeceklerini kaydederek, stratejik yatırımlara bölge ayrımı yapmaksızın; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl süreyle Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, yatırıma katkı oranı yüzde 50 olmak üzere yüzde 90 vergi indirimi, faiz desteği (sabit yatırım tutarının yüzde 5'ini aşmamak kaydıyla azami 50 milyon TL), yatırım yeri tahsisi, bina inşaat harcamalarına KDV iadesi(500 milyon TL ve üzeri yatırımlar için) ve Gelir Vergisi Stopajı

Desteği vereceklerini ifade etti.

"YENİ BÖLGESEL HARİTAYI ELE ALDIK"

Başbakan Erdoğan, yeni bölgesel harita hazırladıklarını ifade ederek, "Bölgesel teşvik uygulamasına esas teşkil eden bölgesel haritayı ele aldık. Kalkınma Bakanlığımız, illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması çalışmasını yeniliyor. Böylece illerimizi sosyo-ekonomik, gelişmişlik düzeyine göre 6 ayrı bölgede sınıflandırdık" dedi.

Başbakan Erdoğan, yeni bölgesel harita için, "Böylece bu yeni teşvik uygulamasında bölgesel sistem yerine, il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiyoruz. Şurası özellikle önemli; illerin bölgesel dağılımındaki yerleri, daha sonra TÜİK'in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek, bir değişim varsa, illerimizin listedeki yeri de ona göre değişebilecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir" diye konuştu.

Yeni teşvik sisteminin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, yeni teşvik sisteminin Türkiye'de yatırımı özendireceğini söyleyerek, bu teşvik sisteminde belirlenen hedefleri de tutturacaklarını kaydetti. Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle ayrıca Doğu-Batı, Kuzey-Güney arasındaki farklılıkların da atılan bu adımlarla giderilmiş olacağını ifade etti.

"BÖLGE SORUNLARININ ÇÖZÜLMEMESİ İÇİN TERÖR ÖRGÜTÜ ELİNDEN GELENİ YAPIYOR"

Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünde ise, terör konusuna değindi. 6. Bölge'deki gelişmemişliğin önünde terör olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Şuanda bu bölgede özellikle terör tehdidi olmamış olsa, inanıyorum ki bu bölge süratle sıçrayacaktır. Süratle kendisine yakın bölgelerdeki o ekonomik gelişmeyi o da yakalayabilir. Ama terör örgütü acımasız olarak bölgesine, bölge insanına ihanet etmektedir. Ve bölgeye yatırım gelmemesi, bölgede yatırım yapılmaması, dolayısıyla bölge sorunlarının

çözülmemesi için terör örgütü elinden geleni yapıyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, kendilerinin ise bölgenin çehresini değiştirdiklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle ilgili açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, yeni teşvik sistemi kapsamında yapılacak olan yatırım miktarını sorması üzerine Erdoğan şunları kaydetti:

"Bizim burada herhangi bir acaba ne kadar olur veya ne kadar olursa biz bunu hemen orada keseriz, durdururuz diyemeyiz. Bunu zaten belirlemek mümkün olmadığı için de biz açıklanan şu çerçevede bu desteği sürdüreceğiz, sürdürmeye devam edeceğiz. Nereye kadar? 2013'e kadar. Onun için burada herhangi bir şey zaten belirlememize gerek yok ve bunu farklı bir şey olarak da ben ifade edeyim bu bir gücün de ifadesidir. Zaten bu gücü biz adeta bir kampanyaya çevirerek, böyle bir süreci başlatmış oluyoruz.'

Başbakan Erdoğan, Tunceli'nin neden 6. bölgede değil de 5. bölgede yer aldığına yönelik bir soruya ise şu cevabı verdi:

"TÜİK'in elinde 61 ayrı kriter var. Yani filancanın tesiri, böyle bir şey söz konusu değil. Bu kriterler neyi gerektiriyorsa, bu kriterlere göre illerimizin sıralaması yapılmış ve bölgeler buna göre belirlenmiştir. Tunceli de 5. bölgede yerini almıştır. Hiçbir il için özel bir yöntem kullanmadık. Burada, ekonomik kriterlerin dışında, sosyal göstergelerde çok önemli rol oynamıştır. 5. bölge de 6. bölge gibi yüksek oranda bana göre teşvik alacak olan bir bölgedir. Ben doğrusu, buraları gezen gören birisi olarak buna böyle bakıyorum.'

İŞVERENE SADECE ASGARİ ÜCRET KALIYOR

Yeni Teşvik Sistemi'yle 6. bölgede önemli bir adım atıldığını belirten Başbakan Erdoğan, "6. bölgede yatırım yapan, SSK işveren payından kurtuluyor, SSK işçi payından kurtuluyor ve Gelir Vergisi Stopajından kurtuluyor. Yani bu ne demektir? Asgari ücretle toplam maliyeti işgücünü satın almaktadır. Emeği satın almaktadır. Herşeyi, burada artıları devlet üstlenmiş oluyor ve işverene sadece asgari ücret kalmış oluyor net olarak" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, teşvik sistemi için ayrıca bir devrim olduğunu ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa yapıldığını kaydetti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler