MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsmin ne dedi, söyleyiverdim

Televizyon ekranlarından evlerimize konuk olan diziler hayatımızı önemli derecede etkiliyor.Dizide yaşanan olaylardan etkileniyoruz, onlarla gülüp onlarla ağlıyoruz.

Hal böyle olunca beyazcamda yeni başlayan her dizi yeni bir karakter yeni bir isim olarak hayatımıza giriyor.Peki hayatımıza yeni dahil olan bu isimlerin anlamlarını ne kadar biliyoruz? Bu isimler öylesine mi koyuluyor yoksa dizideki karakterler ile bütünlrşiyor mu? Günlük hayatımızda pek kullanmadığımız, çevremizde adıyla sanıyla çok fazla var olmayan bu isimleri merak ediyorsanız bu yazı tam sizin için...

İşte o diziler ve o dizilere hayat veren karakterler...
-1.Tatlı İntikam - Simay


Cemre Gümeli'nin hayat verdiği Simay karakteri geçtiğimiz günlerde ekranlara veda eden Tatlı İntikam dizisindeydi. Simay ismi gümüşten ay, gümüş gibi parlak ay anlamını taşıyor. Türkçe kökenli bir isim.
-2.O Hayat Benim - Efsun


Ceren Moray'ın oynadığı Efsun karakteri Fox Tv'de halen yayın hayatına devam eden O Hayat Benim dizisinde rol alıyor. Efsun'un anlamı ise Farsça kökenli ve büyü, sihir demek.
-3.Aşk Laftan Anlamaz - Tuval


Demet Gül ile hayat bulan Tuval karakteri Show Tv'de yayınlanan Aşk Laftan Anlamaz dizisinde yer alıyor. Fransızca kökenli bir isim olan Tuval yağlıboya resim yapmaya yarayan bez ya da bu bez üzerindeki tablo anlamlarına geliyor. Tuval, bir resim gibi renkli kişiliğiyle her cumartesi ekranlara geliyor.
-4.Yeter - Miray


Ekin Türkmen'in hayat verdiği Miray karakteri Atv'de yayınlanan Yeter dizisinde rol alıyor. Farsça kökenli olan Miray ise ayın ilk günleri anlamını taşıyor.
-5. Yeter - Atlas


Atv'de ekrana gelen Yeter dizisinin bu sezon oyuncu kadrosuna dahil olan oyuncularından Hazım Körmükçü'nün canlandırdığı Atlas karakteri de yine çok kullanmadığımız adlardan bir tanesi. Türkçe kökenli bir kelime olan Atlas, çeşitli ölçeklerde kullanılan coğrafi haritaları toplayan kitaplara verilen isim.
-6.Poyraz Karayel - Poyraz


Bu sene En İyi Erkek Oyuncu ödülünü de alan İlker Kaleli'nin hayat verdiği Poyraz karakteri de yine çok kullanmadığımız isimler arasında yer alıyor. Poyraz Karayel dizisiyle ünlenmeye başlayan Poyraz, kuzeyden esen soğuk bir rüzgarın ismi.
-7.İçerde - Mestan


Mustafa Yıldıran'ın İçerde dizisinde canlandırdığı Mestan rolü yakın bir zamanda ölümüyle ve katilinin kim olduğuyla ilgili çok konuşulmuştu. Dizideki bu durum konuşulurken çok fazla kullanılmayan Mestan isminin anlamı da en çok merak edilenler arasına girdi. Savruk ve cüret sahibi anlamlarını taşıyan Mestan yine az kullanılan isimler arasında.
-8.Aşk ve Mavi - Mavi


Burcu Kıratlı'nın canlandırdığı Mavi karakteri Atv'de ekrana gelen Aşk ve Mavi dizisinin başrolünü Emrah'la beraber paylaşıyor. Çok kullanılmayan bir renk ismi olan mavi çok kullanılmayan nadir isimlerden.
-9. Anne - Turna


Anne dizisinin başrolünde rol alan küçük oyuncu Beren Gökyıldız'ın canlandırdığı bir karakter Turna. Asıl ismi Melek olan Turna, yeni ve huzurlu hayatına başladığında Turna ismini kullanmaya başladı. Bir kuş ismi olan Turna, uzun bacaklı ve uzun boyunlu bir kuş türüdür.
-10.Kertenkele - Hicabi


Atv'de yayınlanan Kertenkele dizisinin oyuncuları arasında Fatih Doğan'ın canlandırdığı bir karakter. Çok konuşmasıyla bilinen Hicabi, Kertekele'nin yeni sezonunda Akıncı olduğunun öğrenilmesiyle daha fazla önem kazandı. Arapça kökenli bir isim olan Hicabi, utanan, hicap duyan anlamları taşıyor.
-11.Yeter - Yekta


Atv'nin sevilen dizisi Yeter'in başrol oyuncusu Yurdaer Okur'un hayat verdiği Yekta karakterinin ismi yine nadir isimlerden. Farsça kökenli bir isim olan Yekta, tek, eşsiz, benzersiz anlamlarına geliyor. Yeter'deki Yekta Harmanlı'nın çok başarılı bir beyin cerrahı ve çok zeki bir adam olduğu düşünüldüğünde karakterine uygun bir isim kullanıldığı anlaşılabilir.
-12.Kalbimdeki Deniz - Mirat


Fox Tv'nin yayın hayatına yeni başlayan iddialı dizisi Kalbimdeki Deniz yayınlandığı ilk günden beri büyük bir beğeniyle takip ediliyor. Dizide Kutsi'nin canlandırdığı Mirat karakterinin ismi de yine nadir kullandığımız isimlerden. Osmanlıca kökenli olan Mirat'ın kelime anlamı ise ayna demek.
-13. Kalbimdeki Deniz - Diyar

Yine Kalbimdeki Deniz dizisinde Semahat Kumaş'ın rol aldığı Diyar karakterinin ismi ise aslında günlük yaşamda kullandığımız bir kelime. Ancak isim olarak duymaya çok alışkın değiliz. Ülke, memleket anlamına gelen Diyar'ı "Diyar diyar gezmek" deyiminden hatırlayabiliriz.
-14.Kiralık Aşk - Pamir


Star Tv'nin sevilen dizisi Kiralık Aşk'a yeni dahil olan karakterlerden biri Pamir. Seçkin Özdemir'in canlandırdığı Pamir ismini de yine çok fazla kullanmadığımız, aşina olmadığımız isimlerden. Türkçe kökenli bir isim olan Pamir, "Dünyanın Çatısı" olarak adlandırılan Orta Asya'da bir sıradağın ismidir.
-15.Bodrum Masalı - Uzay


Kanal D'de yayınlanan Bodrum Masalı'nda Sehan Onat'ın hayat verdiği Uzay karakterinin adı da yine ender kullanılan isimlerden. Kötü ama sevimli bir karakter olan Uzay, dizideki rolüne yakışan farklı bir isme sahip. Biz de Uzay'ı isim olarak kullanmaya bu karakterle birlikte alıştık diyebiliriz.
-16.Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz - Hızır

Atv'nin fenomen dizisi Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'ın baş karakteri Hızır. Oktay Kaynarca'nın canlandırdığı Hızır karakterinin ismi bildiğimiz bir isim olsa da çok fazla kullanılan bir isim değil. Zorda kalana yardım ettiğine inanılan ulu bir kimsenin adı olan Hızır, Arapça kökenli bir isim.
-17. Familya - Hare


Fox Tv'nin final kararı alan dizilerinden Familya'da tanıdık Hare'yi. Cansu Tosun'un canlandırdığı Hare karakterinin ismi ise cam ve gözde dalgalanır gibi görünen parlak çizgilere veriliyor. Türkiye'de sadece 59 kişide bulunan Hare ismi oldukça nadir kullanılan bir isim.
-18.Umuda Kelepçe Vurulmaz - Azad


Fox Tv'nin çiçeği burnunda dizisinde duyduğumuz bir isim Azad. İsim olarak çok fazla kullanmadığımız bu isim kimseye bağımlı olmayan, hür ve serbest anlamlarını taşıyor. Mustafa Elikoğlu'nun canlandırdığı bu karakterin ismi ise Farsça kökenli.
-19.Cesur ve Güzel - Cesur


Kıvanç Tatlıtuğ'un yeni dizisi Cesur ve Güzel Star Tv ekranlarında seyirci karşısına çıkıyor. Kıvanç Tatlıtuğ'un canlandırdığı baş karakter Cesur ise her ne kadar karakteriyle oldukça uyumlu bir isim taşısa da çevremizde çok kullanılan bir isim değil. Cesur ismini de o yüzden nadir kullanılan isimler arasına değerlendirdik.
-20.Cesur ve Güzel - Sühan


Cesur ve Güzel dizisinin diğer başrol oyuncusu Tuba Büyüküstün'ün hayat verdiği Sühan karakterinin ismi de çok fazla kullandığımız isimlerden. Söz, lakırdı ve şiir anlamlarını taşıyan Sühan, Farsça kökenli bir isim. Sühan'ın anlamını öğrendiğimizde ise Cesur ve Güzel'in 3.bölümünde Cesur'un Sühan'a "Şiirin karşısında şair oldum." cümlesini söylemesinin nedenini daha iyi anlayabiliriz.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler