MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kara Sevda'yı RTÜK çarptı

Başrollerini Burak Özçivit ile Neslihan Atagül'ün paylaştıkları Star TV'deki "Kara Sevda" adlı diziye RTÜK'ten 'aşk' cezası geldi.

Kemal (Özçivit) ile Nihan (Atagül) arasındaki yasak aşkı konu alan filmle ilgili olarak RTÜK raporunda, "Aşk ve intikam arasındaki yıkıcı sembiyozu genel ahlakın ve ailenin korunması ilkeleri aleyhinde güçlendiren, aşk yolunda örselenen benliğin öcünü almak için girilen, sonuçları itibariyle travmatik bir ilişki örneği yayınlandığı tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi. Ancak ceza, "genel ahlak" maddesinden değil, "kadını istismar" maddesinden geldi.

Raporda, başrol kahramanı Kemal'in kız kardeşi Zeynep ile sevgilisi Nihan'ın kocası Emir arasındaki "otel odası" diyaloğuna da yer verildi. "Aşk' söz konusu olduğunda aile, özsaygı, onur vs. herhangi bir değer tanımadan girilen, dizinin belkemiğini oluşturan karmaşık ve neticeleri itibariyle travmatik ilişki ağına bir örnek teşkil etmektedir. Mezkur karakterler, her türlü toplumsal ve kişisel değeri bir tarafa bırakıp, kolaylıkla hislerinin peşinde gitmekte, arzu ettikleri sonuca ulaştıkları takdirde de herhangi bir pişmanlık veya suçluluk duygusu yaşamamaktadırlar."


Bu tip dizilerin "toplumsal yaşamı mümkün kılan ahlaki kuralların ve aileyi bir arada tutan değerlerin (sadakat, sabır, sevgi, saygı gibi) aşınıp yozlaşmasına aracılık ettiği" savunuldu.

Dizinin ilgili bölümü nedeniyle Star TV'ye, "Yayınlar, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez" hükmü gereğince oy çokluğuyla ceza verildi.


Keşfet


En Çok Aranan Haberler