MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türk Filmi 'Mustang' neden Fransa adına aday oldu?' sorusu yanıt buldu

2016 Oscar adayları Deniz Gamze Ergüven'in Mustang'ı da yer aldı. Mustang filmi'nin Oscar'da Fransa adına yarışacak olması "Mustang' neden Fransa adına aday oldu?" sorularına neden oldu. İşte, 2016 Oscar adayı Mustang'ın konusu ve detaylar!

88. Oscar adayları için kıyasıya mücadele gösterecek isimler belli oldu. 2016 Oscar adayları arasında Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven'in "Mustang" filmi de yer aldı. Türk bir yönetmen tarafından çekilen bir filmin Oscar'a aday olması sevinçle karşılandı. Ancak 'Mustang'ın En İyi Yabancı Film Oscarı'na Fransa adayı olarak katılması, büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Haberi alan sinema severler "Mustang Oscar'a neden Türkiye adına aday olmadı?" sorusuna yanıt aradı. Dünyaca ünlü yıldızlardan geçer not alan Mustang, Türkiye'de de Oscar adayı olmak için başvurmuştu. Ancak, Oscar'a gidecek adayları belirleyen seçici kurulun kararı nedeniyle Mustang'a 2016 Oscar adayları arasında yer verilmedi. Mustang'ın yerine geçen yıl Venedik Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü kazanan Kaan Müjdeci 'nin Sivas'ı Oscar'a gönderildi.

MUSTANG'IN RAKİPLERİ

2016 Oscar adayları"Yabancı Dilde En İyi Film" kategorisinde Mustang'a rakip gösterilen filmler şunlar: Embrace of the Serpent-Ciro Guerra (Kolombiya), A War, Tobias Lindholm (Danimarka), Son of Saul, László Nemes (Macaristan), Theeb, Naji Abu Nowar (Ürdün)

MUSTANG'IN YÖNETMENİNDEN SİTEM DOLU SÖZLER

Mustang'ın Türkiye adında Oscar adayı arasında yer verilmemesiyle ilgili konuşan yönetmen Deniz Gamze Ergüven, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda sitemde bulunmuştu. Bu konuda sahipsiz kaldığını düşünen Ergüven, şunları söylemişti: "Mustang', Fransa-Almanya-Türkiye ortak yapımı bir film. Her ülke kendi aday adayını belirliyor. Filmimi Fransa'nın yaptığı gibi Türkiye de seçebilirdi."

MUSTANG'TAN SONRAKİ PROJELERİYLE İLGİLİ KONUŞTU

2016 Oscar adayları arasına katılmaya hak kazanan Mustang filmine dair bilgiler veren Ergüven, projeleri hakkında da konuşmuş; "Bizim kuşağımız, yani benim gibi birkaç ülkenin arasında olan insanlar için sadece Türkiye'de film yapacağım ya da Fransa'da film yapacağım ya da başka yerde yapacağım diye bir kısıtlama yok. Şu an tartıştığımız projeler çok değişik. Farklı dil ve coğrafyalara sahip projeler. O yüzden kısıtlamasız. Masada birkaç proje var. Ve kendi kendime 'ya bu ya öbürü' demiyorum. Hayat uzun, peş peşe... İnşallah bunları yaparız diye düşünüyorum." dedi.

MUSTANG'A DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLERDEN ÖVGÜ

Beş yetim kız kardeşin ayakta kalma mücadelesini ele alan 2016 Oscar adayı Mustang, 2015 Nisan ayında gerçekleştirilen 68'inci Cannes Film Festivali'nde gösterime girmiş, Fransa'da 450 bin kişi tarafından izlenmişti. Böylece filmle ilgili ilk izlenimler medyaya yansımıştı. Çoğunlukla olumlu eleştiriler alan film; Reese Witherspoon, Dakota Johnson, Lena Dunham, Darren Aronofsky, Paul Feig ve Mozhan Marno gibi dünyaca ünlü yıldızlardan geçer not almıştı. Sosyal medya hesabından Mustang hakkında düşüncelerini paylaşan Reese Witherspoon "Türk filmi Mustang'in 5 muhteşem oyuncusu ve yönetmeni Deniz Ergüven. Film aklımı başımdan aldı. Bir filmde kız kardeşlik bağları hiç bu kadar güçlü olmamıştı" yorumunu yaptı. Dakota Johnson ise Mustang'ı herkesin izlemesi gerektiğini söylerken Lena Dunham, Mustang'ın gördüğü en güçlü filmlerden biri olduğunu belirtti.

MUSTANG FİLMİNİN KONUSU

2016 Oscar Ödülleri'nde Fransa adına aday olan ancak için tek bir kelime Fransızca geçmeyen Mustang; İnebolu'da geçen bir hikayeyi ele alıyor. Beş kız kardeşin hayatta kalma mücadelesine odaklanan Mustang'ın öyküsü şöyle başlıyor; Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş üzerlerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır.

DENİZ GAMZE ERGÜVEN KİMDİR?

2016 Oscar adaylığına hak kazanarak dünyanın konuştuğu isim olan Deniz Gamze Ergüven 1980 yılından Türkiye'den Fransa'ya göç etti. Fransa'da büyüyen ve okuyan Deniz Gamze Ergüven, 2007 yılında La Fémis'ten mezun oldu.2011 yılında The Kings projesine yardımcı olması için Cannes'a davet edilen Deniz Gamze Ergüven, burada yönetmen Alice Winocour ile tanıştı. İlk filmine ödenek bulamayan , Ergüven Alice Winocour'un teşvikiyle Mustang filminin senaryosuna başladı.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler