MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Küçük parçalı oyuncaklar masum olmayabilir

Çocuğunuzu korumak sizin elinizde...

Büyüme çağında olan çocuklar cisimleri merak edip ağızlarına atabilirler. Küçük yaşlarda bunların hepsi potansiyel tehlikedir.Yabancı cisim aspirasyonları ve yutmalar önlenebilir ev kazaları içinde en önemli sıradadır.

Ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Pelin Oğuzkurt ; "Üç yaşından küçük çocuklara oyuncak seçerken küçük parçalı tarzda olanlardan, uzak durun, kuru yemiş ve pil gibi eşyaları ortada bırakmayın"

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Pelin Oğuzkurt; Yabancı cisimleri yutma ve aspirayonu ile ilgili şu bilgileri verdi:

Yabancı cisim yutma gastrointestinal sistemde (yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklarda) bulunan yabancı cisimleri, yabancı cisim aspirasyonu ise hava yolunda (trakea, ana bronşlar ve küçük bronş dalları) bulunan cisimleri ifade eder.Çocukların birçok materyali merak veya oyun olsun diye ağza götürmeleri, bazen de yaşlarına uygun olmayan, çiğneyip yutamayacakları yiyeceklerin küçük çocuklara yedirilmesi nedeniyle olur.Çocukların hareketli olmaları, yemek yerken veya oyun oynarken oturmak yerine koşuşturmaları, âni gülme veya ağlama gibi kontrol edilemeyen durumların çocuklarda sık olması nedeniyle sık karşılaşılan bir tehlikedir.6 ay ile 3 yaş arası yabancı cisim yutma ve aspirasyonu için en riskli yaş grubudur ancak ilkokul çağı öncesi ve ilkokul çağında da bazı yabancı cisimlerin yutulması veya aspirasyonu sık görülür.

En sık yabancı cisim aspirasyonları ise kuruyemiş (leblebi, fındık, fıstık, çekirdek), mısır, bakliyatlar, küçük oyuncak parçalarıdır. İlkokul çağındaki çocuklarda kalem arka kapakları sık aspire edilen cisimler arasındadır.


Vitrin


En Çok Aranan Haberler