HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

3600 ek gösterge nedir? 3600 ek gösterge şartları nelerdir?

Çalışan her kişinin belli bir çalışma gününü, prim ödemesini ya da yaş kriterini tamamladıktan sonra emekli olmaya ya da emekli maaşı bağlanmasına hakkı oluşur. Erkek çalışanlar ve kadın çalışanlar için farklılık gösterebilen emeklilik şartlarından biri de gün sayısıdır. Bir başka emeklilik fırsatı da 3600 ek gösterge adı ile de bilinen emeklilik türüdür.

3600 ek gösterge nedir? 3600 ek gösterge şartları nelerdir?

Her çalışan, çalıştıkları iş yerinin özelliğine, kamu ya da özel sektörde hizmet veriyor olmasına, yaptığı göreve, çalıştığı süreye ya da kendi için geçerli olan yaş sınırına göre emekli olma hakkına sahip olur. Farklı tarihlerde sigortası başlayan kadın ve erkek çalışanlar değişik kriterlere göre emeklilik hakkı kazanabilir. 3600 ek gösterge de emekliliğin türü ile ilgili belirleyici etkisi bulunan bir durumdur.

3600 ek gösterge nedir?

Bazı memurların, aylık ödenecek olan maaşları, emeklilik hakkı kazandıktan sonra alabilecekleri aylık tutarları belirlerken ek gösterge adı verilen unsurlardan yararlanılır. Belirlenen ek gösterge ne kadar yüksek olursa kişinin emekli olunca alacağı aylık ve ikramiyesi de o kadar yüksek olur. 3600 ek gösterge, emeklilik hakkına sahip olmuş kamu personelini, memurları kapsar. Kamuya ait olan iş yerlerinden emekli olma hakkı kazanan memur çalışanlara ait ikramiye ve emekli aylıkları belirlenirken 3600 ek gösterge unsurundan faydalanılır.

Memur olarak emekli olma hakkı kazanan çalışanlar 3600 ek gösterge ile emekli olunca alacakları emekli ikramiyeleri ve maaşları, kişilerin çalıştıkları kadrolara, unvanlara, derecelere, sorumluluklara, görevlerine ve hiyerarşik durumlarına göre değişiklik gösterebilir.

3600 ek gösterge şartları nelerdir?

Her devlet memuru ve kamu çalışanı 3600 ek gösterge şartlarına uygun olmayabilir. 3600 ek gösterge bazı çalışanlar için geçerlidir ve şartlara uygun olduğu belirlenen memurlar için geçerlidir. Buna göre kimlerin 3600 ek gösterge ile değerlendirileceği yetkili kişiler tarafından açıklanmıştır. 3600 ek göstergeden yararlanacağı belirlenen kişiler, belli bir görev ve sorumlulukta çalışmış olan memurlardır. Birinci derecede olan memurlar farklı görevlerde de olsa 3600 ek gösterge kapsamına girebilir.

3600 ek gösterge kimler için geçerlidir?

3600 ek göstergenin belli memurlar için değerlendirilebileceği açıklanmıştır. Dört farklı meslek grubu olan öğretmen, din görevlisi, hemşireler ve polisler 3600 ek gösterge imkânından yaralanabilir statüdeki meslek gruplarıdır. Yapılan resmi açıklamalar doğrultusunda birçok meslek grubu ve bazı unvanların sahibi olan kişiler 3600 ek gösterge ile değerlendirilir. Birinci derecede olan tüm öğretmenler, iki yıl ve daha üstü yükseköğrenimden mezuniyeti bulunan polisler ile tüm sağlık çalışanları ve din görevlileri için 3600 ek gösterge geçerlidir.

"3600 ek gösterge kimleri kapsıyor?" sorusu için 2023 yılı itibarı ile resmi makamlarca yapılan açıklamalara göre daha önce yalnızca polisler, hemşireler, öğretmenler ve din görevlilerini kapsarken daha sonra gündeme gelen bir torba yasası ile kapsam genişletilmiştir. 3600 ek gösterge yeni dönem itibarı ile sadece öğretmenleri, din görevlilerini, hemşireleri ve polisleri değil birinci dereceden olduğu resmen kabul edilebilen tüm devlet memurlarını kapsayacak hale gelmiştir.

3600 ek göstergeyi hangi memurlar alacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilisi tarafından yapılmış olan açıklamaya göre birinci derece olan tüm memurlar 3600 ek göstergeden yararlanabilir. Bir memurun 2200 – 3600 ek göstergeden yararlanabilme imkanı ile tazminat oranı yüzde 85 oranında olur. 2023 yılı itibarı ile 2024 yılı Ocak ayında yapılacak olan zamları takibe 3600 ek göstergeden yararlanarak emekli olma hakkı kazanan birinci derece memurların maaşları ve ikramiyeleri için de zam yansıtılacağı açıklanmıştır.

3600 ek gösterge 1 derece tüm memurlara verilecek mi?

Yapılan resmi düzenlemeler doğrultusunda örnek olarak ilkokul mezunu olan bir memur, hizmeti süresinin ne olduğu fark etmeksizin 3600 ek göstergeden yararlanması mümkün olmaz. Ortaokul mezunu bir memur ise kademe olarak en çok beşinci dereceye gelebilir. Lise mezuniyeti bulunan memurlar ise en çok üçüncü dereceye ulaşabiliyor olmaları nedeni ile 3600 ek gösterge kapsamı dışında tutulurlar. Birinci derece olan tüm memurlar 3600 ek gösterge dahilinde emekli olabilir.

3600 ek gösterge için 30 yıl şart mı?

Hazırlanan 3600 ek gösterge tablosuna göre emekli olma hakkı kazanan kişilerde aranan bazı şartlar bulunur. Yapılan düzenlemelerce birinci derece olan tüm öğretmenler, ön lisans programında eğitim almış olan polisler ve alan sınırı bulunmadan tüm dört yıllık lisans mezunları 3600 ek gösterge ile emekli olma hakkına sahiptir. 30 yıllık hizmeti bulunan bir devlet memuru, düzenleme kapsamında 3600 ek göstergeden yararlanır ve maaşı ile ikramiyesi de bu orana göre formüle edilerek hesaplanır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler