EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Biyoloji Öğretmenliği mezunları ne iş yapar? Biyoloji Öğretmenliği bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Meslek seçimi yaparken gelecek vadeden mesleklere yönelmek gerekir. Kişiler eğitimini alıp uzmanlaşmak istedikleri alanı seçerken kendi yeteneklerini göz ardı etmemelidir. Bunun yanında ilgi duydukları alanlarda yer almaları da kariyerleri açısından önemli bir noktadır. Biyoloji Öğretmenliği bu grupta yer alır. Biyoloji Öğretmenliği bölümü mezunları nerelerde çalışır?

Sayısal ağırlıklı bölümlerden biri olan biyoloji, dirim bilimi olarak da bilinir. Canlıları inceler. Bu alanda çalışmalar yapan kişi biyolog ya da dirim bilimci unvanı alır. Biyoloji Öğretmenliği bölümü üniversitelerde eğitim fakültelerine bağlı bir birimdir. Biyoloji alanında öğretmen olmak isteyen sayısal bölüm öğrencileri tarafından tercih edilen bir mesleki alandır. Fen bilimlerine karşı ilgisi ve yeteneği olan kişiler üniversitede bu eğitimi alarak Biyoloji Öğretmeni olabilirler.

Biyoloji Öğretmenliği bölümü nedir?

Fen bilimlerinin alt dallarından biri olan biyoloji alanın eğitim veren ve mezunlarına öğretmen olma imkânı sağlayan bir bölümdür. Bölümün amaçlarının başında öğrencilerin canlıların dünyasını tanımaları ve gelecekteki öğrencileri ile bu bilgileri paylaşmaları gelir. Ülkemizde sıkça tercih edilen bu bölüm birçok okulda vardır. Biyoloji dalında canlı ve cansız organizmalar konusunda eğitim verir.

Biyoloji Öğretmenliği bölümünde eğitim alan kişiler formasyona gerek duymadan öğretmen olarak atanabilirler. Bölüm öğrencileri, bölümün bulunduğu üniversitelerde insanların, hayvanların ve bitkilerin üzerinde birebir çalışmalar yapma imkânı bulurlar.

Bu alanda eğitim almak isteyen kişiler öncelikle iyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır. Öğrendiklerini aktarabilen, renkleri ayırt edebilecek seviyede sağlıklı, empati kurabilen, sabırlı, disiplinli ve planlı çalışan, doğayı seven, hayvanlardan korkmayan, bitkilere ilgisi olan kişiler bu bölümde başarılı olabilirler.

Biyoloji Öğretmenliği bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Dört yıllık lisans içeren bir eğitim programına sahip olan bu bölüm sayısal puanı baz alarak öğrenci kabul eder. Sekiz ara yıl içinde eğitim tamamlanır. Bölüme girebilmek için Temel Yeterlilik ve Alan Yeterlilik sınavlarına girmek gerekliliği vardır.

biology

Bu alanda ilerlemek isteyen kişiler lisans dışında iki yıllık ön lisans programlarına da dahil olabilirler. Ön lisans eğitimi sonrasında dikey geçiş sınavına girebilirler.

Biyokimya Teknikerliği, Fen ve Tabiat Bilgisi, Çevre Sağlığı ve benzeri bölümlerde ön lisans eğitimi alanlar da dikey geçiş sınavına girebilirler. Bu sınav sonucuna göre lisans programına geçiş yapma imkanları vardır. Son sınıfta staj yapma yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar.

Biyoloji Öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?

Zorunlu ve alan eğitimi seçmeli dersler bu bölümün lisans programı içinde verilir. Teorik ve uygulamalı dersler vardır. Bölümün zorunlu olan derslerinin bazıları şunlardır:

Eğitim Psikolojisi, Eğitime Giriş, Genel Biyoloji, Genel Biyoloji Laboratuvarı, Biyoloji Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları, Genel Fizik, Genel Kimya, Genel Kimya Laboratuvarı, Bitki Morfolojisi ve Anatomisi, Biyoloji Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları, Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Organik Kimya, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Sitoloji, Türk Eğitim Tarihi, Zooloji, Biyoistatistik, Biyokimya, Eğitimde Araştırma Yöntemleri, Hayvan Histolojisi, Hayvan Histolojisi Laboratuvarı, Omurgasız Hayvan Sistematiği, Öğretim Teknolojileri, Temel Bilgisayar Bilimleri, Tohumsuz Bitkiler Sistematiği Laboratuvarı, Tohumsuz Bilgiler Sistematiği, Biyoloji Öğretimi, İnsan Anatomisi, Hayvan Fizyolojisi, Hayvan Fizyolojisi Laboratuvarı, Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Ekoloji, Genetik, Hayvan Embriyolojisi, Tohumlu Bitkiler Sistematiği, Topluma Hizmet Uygulamaları, Beslenme ve Sağlık Bilgisi, Beslenme ve Sağlık Bilgisi, Okul Deneyimi, Okullarda Rehberlik, Özel Öğretim Yöntemleri, Program Geliştirme ve Öğretimi, Öğretmenlik Uygulaması, Öğretmenlik Uygulaması, Ekonomik Botanik, İlk Yardım, Materyal Tasarımları, Biyoloji Laboratuvarı Uygulamaları, Atatürk ve İnkılap Tarihi.

Bölümün seçmeli derslerinden bazıları ise şunlardır: Bilim Felsefesi ve Bilimin Doğası, Biyofizik, Biyoloji Ders Kitabı İncelemesi, Biyoloji Öğretiminde Materyal Tasarımı, Biyoloji Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları, Biyolojik Okur Yazarlık, Disiplinler Arası Biyoloji Öğretimi, Embriyoloji, Evrim Teorisi, Hidrobiyoloji, Parazitoloji, Sınıf İçi Öğrenmelerin Değerlendirilmesi.

Biyoloji Öğretmenliği mezunları ne iş yapar?

Bu bölümün mezunları formasyon alma zorunluluğu olmadan öğretmenlik yapabilirler. Devlet ya da özel okullarda Biyoloji Öğretmeni olarak çalışabilirler. Kamu alanında çalışmak isteyen mezunlar Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmek zorundadırlar. Bu sınavda aldıkları puan üzerinden değerlendirilerek atamaları yapılır.

Biyoloji Öğretmenliği mezunlarının kamuda iş olanakları bu sınavda gösterdikleri performansa bağlı olarak şekillenir. Talep çokluğu nedeniyle ataması geciken bölümlerden biridir. Mezun olan kişiler Biyoloji Öğretmeni olarak lise seviyesinde ya da dengi okullarda görevlendirebilirler. Öncelikli görevleri biyoloji öğretmektir. Bunun dışındaki görev tanımları arasında şunlar vardır:

Gireceği dersler ve sınıf için planlama yapmak, öğrencilerinin durumunu takip ederek ailesini bilgilendirmek, diğer öğretmenlerle uyumlu ekip çalışmalarında yer almak, eğitici kol etkinlikleri gerçekleştirmek, nöbetçi olduğu zamanlarda disiplini sağlamak, öğrencilerini doğru yönlendirmek, dersle ilgili projeler yapılmasını sağlamak, öğrencilerinin deney ve gözlem yolu ile öğrenmelerini sağlamak, laboratuvar kullanımı ve malzemeler hakkında bilgi vermek, soru-yanıt teknikleri ile öğrencilerin öğrenmesini pekiştirmek.

Biyoloji Öğretmenliği mezunları iş imkanları nelerdir?

Bölümden mezun olarak aldıkları Biyoloji Öğretmenliği unvanı ile atandıkları ya da tercih ettikleri okullarda öğretmenlik yapabilirler. Bunun dışında özel dersler ve dershanelerde çalışabilirler. Özel ders vermeyi tercih edenlerin geliri öğrenci sayısına ve belirlenen ders saatlerine göre değişiklik gösterecektir.

Eğitim aldıkları okulda akademik eğitimlerine devam etmeyi tercih eden mezunlar bu alanda ilerleyebilirler. Biyoloji Öğretmenliği mezunlarının özel sektörde iş olanakları da oldukça fazladır. Bölümün mezunları dershane, okul gibi özel kurumlarda kolaylıkla iş bulabilirler. Hangi liseden mezun olduklarına bakılmaksızın üniversitede aldıkları eğitimle öğretmenlik yapabilirler.

Biyoloji Öğretmenliği mezunları nerelerde çalışır?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında, özel eğitim kurumlarında, etüt merkezlerinde, dershanelerde, üniversitelerde, kamuya ait ya da özel olan laboratuvarlarda çalışabilirler. İlk orta ve lise seviyelerinde öğretmenlik yapabilirler. Aldıkları eğitimle biyoloji öğretmeni olarak yeni biyoloji öğretmenleri ya da biyologlar yetiştirebilirler.

Bu bölümden mezun olan kişiler öğretmenlik dışında işlerde de çalışabilirler. Laboratuvarlarda biyolojik araştırmalar yapabilirler. Kamuda çalışmak üzere girdikleri sınavın ataması sonucu Sağlık Bakanlığı'nda iş bulabilmeleri de mümkündür. Devlet okullarında öğretmenlik yapma hakkı kazanmış olan kişiler memur statüsünde görülür.

Keşfet


En Çok Aranan Haberler