SAMSUN İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci deprem erken uyarı sisteminin Samsun'da kurulacağını söyledi. Koparmal, Boğaziçi Üniversitesi ve Samsun Valiliği arasında geçen yıl yapılan protokol kapsamında Kuzey Anadolu Fay Hattı güzergahında olan Ladik İlçesi'nde kurulacak istasyonlar için arsa teminin yüzde 80 oranında tamamlandığını belirtti.
Samsun'da 185 personeli bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, afet ve acil durum anında yaptığı çalışmaların yanı sıra olası afet durumlarına karşı önleyici çalışmalara da hız verdi. 6 şubeden oluşan İl Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalar ile Ladik ve 19 Mayıs ilçelerinde hane hane alan tarama ve risk belirleme çalışması gerçekleştirildi.
ZEMİNİN DEPREME NASIL TEPKİ VERECEĞİ BELİRLENİYOR
İki ilçedeki evler tek tek incelenerek, fiziki yapıları, kalan nüfus, risk durumu belirlendi. Olası bir deprem ya da heyelanda hangi bölgedeki kaç evin, ne kadar nüfusun, ne düzeyde afetten etkileneceği tahmini olarak saptandı. Ayrıca, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda bulunan ve birinci derece deprem bölgesi olan Ladik'te geniş kapsamlı zemin ve bina incelemesi yapıldı. Zeminin depremde ne şekilde tepki vereceği ve binaların alacağı hasarın belirlenmesi için bir yıldır yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi.
KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNE KURULACAK
Afet anında yapılan çalışmaların yanında öncesinde risk durumunun belirlenip hasarı en aza indirmek için önleyici çalışmalara da büyük önem verdiklerini belirten Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, Türkiye'nin ikinci deprem erken uyarı sisteminin Samsun’a kurulacağını söyledi. Koparmal, Boğaziçi Üniversitesi ve Samsun Valiliği arasında geçen yıl yapılan protokol kapsamında Kuzey Anadolu Fay Hattı güzergahında olan Ladik'te kurulacak istasyonlar için arsa teminin yüzde 80 oranında tamamlandığını dile getirdi.
SİSTEM, DEPREMİ 3 SANİYE ÖNCE HABER VERECEK
Koparmal, Kandilli Rasathanesi tarafından başta Ladik olmak üzere fay hattına paralel olarak Havza ve Amasya’nın Taşova ilçelerini de kapsayan 27 kilometrelik mevkiye ilk aşamada 9, ikinci aşamada 20 ölçüm cihazı yerleştirileceğini belirterek, "2014 yılında bu sistemin faaliyete geçmesini bekliyoruz. Sistemin işlemesiyle birlikte 5'in üzerinde büyük depremlerde 3 saniye önce haberimiz olacak. Bu sistemle amacımız, başta enerji doğalgaz hatlarında, barajlarda, petrol dolum tesisleri, santraller ve sanayi kuruluşlarında enerji kesimini sağlamak. Bu sayede deprem sonrasında olası patlama gibi ikinci bir afet olayının yaşanmasını engellemiş olacağız. Samsun'da birinci, ikinci ve üçüncü deprem bölgeleri bulunuyor. Bu kapsamda biz de kurum olarak her türlü tedbiri almak için çalışıyoruz" dedi.
3 CANLI ARAMA KÖPEĞİ VAR
İl Müdürü Koparmal, arama ve kurtarma birliği içerisinde 10 kişilik bir ekibin sürekli hazır halde bulunduğunu ve yaşanabilecek her türlü olaya ilk olarak bu ekibin hızla müdahale edeceğini söyledi. Geçen yıl 45 bin kişiye afetlerle ilgili eğitim verdiklerini belirten Koparmal, vatandaşların afet durumunda ne yapmaları gerektiğini bilmelerinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Kurum olarak her türlü araç, alet ve ekipman ile her türlü afet olayına karşı hazırlıklı olduklarını dile getiren Koparmal, 3 arama köpeğine de sahip oldukları dile getirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz