Birleşik Fiil Haberleri

Devralmak nasıl yazılır? Devralmak ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Birleşik yapıda olan "devralmak" kelimesinin ilk ögesi Arapça kökenli devir iken ikinci ögesiyse almak yardımcı fiilidir. Bu sözcük ortaya çıkarken "devralmak" kelimesinin ilk ögesi olan devir ses değişikliğine uğramıştır. Söz edilen ses değişikliği genellikle fark edilse de bu sözcüğün yazılı metinlerde yaygın olarak hatalı biçimde kullanıldığı görülür. Bu da TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’nun temel kurallarına başvurularak devralmak kelimesinin doğru yazılışının açıklanmasını gerekli kılar.

Egitim 17-04-2024 18:54

Bakakalmak nasıl yazılır? Bakakalmak ayrı mı bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bakakalmak kelimesi yapısı gereği iki ayrı ögeden oluşurken bunlardan biri bakmak, bir diğeri ise kalmak fiilleridir. Bu iki ayrı fiil a sesiyle bağlandığı zaman ortaya bakakalmak kelimesi çıkmıştır. Söz edilen bu ifade de birleşik fiiller kategorisine dahil olur. Dolayısıyla TDK tarafından doğru olduğu belirtilen bakakalmak yazılışı, sunulan bu bilgiler çerçevesinde ortaya konulmalıdır. Peki, bakakalmak ayrı mı bitişik mi yazılır?

Egitim 21-02-2024 06:11

Başvurmak nasıl yazılır, başvurmak yazımı nasıl olmalıdır? Başvurmak ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Başvurmak sözcüğünün baş ve vurmak kelimelerini içerdiği görülür. Bu iki ayrı sözcüğün bir araya gelmesiyle oluşan başvurmak birleşik fiil olarak bilinir. Dolayısıyla bu birleşik fiilin ayrı mı bitişik mi yazıldığı hakkında yaygın olarak araştırma yapılır. TDK kapsamındaki bilgiler ile bu sözcüğün yapısı göz önünde bulundurulduğu takdirde başvurmak ifadesinin yazılı dildeki doğru kullanımı açıklanabilir. Başvurmak ne anlama gelir ve nasıl yazılır?

Egitim 16-08-2023 11:07

Sarf etmek nasıl yazılır, sarf etmek yazımı nasıl olmalıdır? Sarf etmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu kaynak alınarak birleşik sözcüklerin nasıl yazıldığı öğrenilebilir. Sarf etmek gibi günlük yaşamda sıklıkla kullanılan birleşik kelimelerin nasıl yazıldığı konusunda da TDK'ye başvurulmalıdır. Günlük yaşamda kişilerin "Sarf etmek bitişik mi ayrı mı yazılır?" sorusuna yanıt aradığı görülür. TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'yla çevrimiçi sözlüğü kullanıldığında sarf etmek birleşik fiilinin nasıl yazıldığı öğrenilebilir. Peki, sarf etmek yazımı nasıldır?

Egitim 03-03-2023 17:40

Birleşik Fiil

Birleşik Fiil Hakkındaki Haberler Mynet'te. Birleşik Fiil Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

İfade etmek eş anlamlısı nedir? İfade etme kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe kelime haznesinde bulunan kelimelerle pek çok farklı kelimeler türemiştir. Birleşik fiiller bu kelime türetme yollarından birisidir. Yardımcı fiillerle isim soylu kelimelerin birleşimiyle kelimeler öbekleşir. Böylece ortaya birleşik fiiller çıkar. Peki, birleşik bir fiil olan ifade etmek eş anlamlısı nedir?

Egitim 09-09-2022 17:45