Tdk Sözlük Haberleri

Aura nedir, aura ne demek? Aura kelimesinin TDK sözlük anlamı

Son zamanlarda sıklıkla duyulan ve ne olduğu merak edilen sözcüklerden biri de aura’dır. Türkçe, binlerce sözcüğün bulunduğu ve kullanıldığı en zengin diller arasında yer alır. Bu zenginliğin korunması ve gelişmesi amacıyla da Türk Dil Kurumu tarafından birçok yetkili görevlendirilmiştir. Sözcüklerle ilgili yapılan araştırmalar sonucunda, sözcüklerin anlamları ile ilgili bilgiler paylaşılmıştır. Peki, aura ne demek? Aura kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Egitim 26-03-2024 23:48

Aman dikkat! TDK duyurdu, bakın hangi sözcüklerin yazımı değişti!

Türk Dil Kurumu (TDK) sözcüklerin güncel yazımlarını sık sık yayınlıyor. TDK Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişiklik yaptı. Sık kullanılan bazı sözcüklerin yazım değişikliği ise duyanları şaşırttı. Yeni düzenleme ile bir ilçenin isminde de değişikliğe gidildi.

Haber 20-07-2023 09:44

Ta ki nasıl yazılır? Ta ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçenin doğru kullanımı son derece önemlidir. Dilimize korumak ve dilimizde bulunan sözcüklerin doğru yazılışı hakkında bilgi sahibi olmak bir tür vatandaşlık görevidir. Günlük yaşamda özellikle birleşik yazılan kelimelerin yazımında çok fazla hata yapılmaktadır. Bu tür sözcük yapılarının doğru yazılış biçimleri konusunda birincil kaynak TDK’dir. Peki, ta ki nasıl yazılır?

Egitim 30-05-2023 16:11

Söz konusu nasıl yazılır? Söz konusu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu günümüzde internet üzerinden yazım kılavuzu desteği vermektedir. Türkçede bulunan pek çok sözcüğün doğru yazılış biçimi bu kılavuz sayesinde kolayca sorgulanabilmektedir. Bu kılavuzlarda en çok aranan sözcük türleri bitişik ya da ayrı yazılması gerekenlerdir. Cümle içerisinde yardımcı olarak kullanılan ve manası üzerinden direkt olarak değerlendirilen sözcükler içerisinde "söz konusu" sözcüğü de geliyor. Peki, söz konusu nasıl yazılır?

Egitim 30-05-2023 16:09

Tdk Sözlük

Tdk Sözlük Hakkındaki Haberler Mynet'te. Tdk Sözlük Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Sere serpe nasıl yazılır? Sere serpe ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçedeki kelime haznesinin geniş olması pek çok kelime gruplarının oluşmasını sağlar. Bunlar arasında birleşik kelimeler yer alır. Birleşik sözcükler günlük yaşam içerisinde konuşma dilinde veya yazı dilinde sıklıkla kullanılır. Hatta deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşur. Bu durumda birleşik kelimelerin nasıl yazılması gerektiği konusunu ciddiye almak gerekir. Yazılışı merak edilen kelimelerden biri de sere serpedir. Peki, sere serpe nasıl yazılır?

Egitim 30-05-2023 16:03

Seninki nasıl yazılır? Seninki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime bakımından oldukça zengin bir dildir. Bu nedenle pek çok farklı yapıda kelimeler mevcuttur. Farklı yapıdaki kelimelerin, eklerin yazılış biçimleri dil bilgisi kuralları çerçevesinde belirlenmiştir. Pek çok insan binlerce kelimenin yazılış biçimini merak eder. En çok da –ki ekinin kullanım biçimi araştırılır. Hem yapım eki hem bağlaç hem de ilgi zamiri olarak kullanılan -ki yazımı sıklıkla araştırılır. Peki seninki nasıl yazılır?

Egitim 30-05-2023 16:02

Yer çekimi nasıl yazılır, yer çekimi yazımı nasıl olmalıdır? Yer çekimi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime bakımında oldukça zengin ve içerisinde pek çok kelime grubu bulunan bir dildir. Bu kelime grupları içerisinde iki sözcüğün birleşerek yeni bir kelimeyi oluşturduğu kelimeler de mevcuttur. Dil kurallarına dikkat eden kişilerin en merak ettiği konu bu kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. Günümüzde kelimelerin anlamları ve yazılışları hakkında bilgi alınabilecek pek çok kaynak mevcuttur. Peki, yer çekimi yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:50

Yapayalnız nasıl yazılır, yapayalnız yazımı nasıl olmalıdır? Yapayalnız ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım yanlışı yapılan kelimelerin başında en fazla birleşik kelimeler görülüyor. Bu kelimelerden bazıları günlük yaşamda sıkça kullanılan kelimelerdir. Yazım kurallarına dikkat eden, hata yapmak istemeyen kişiler sıkça kelimelerin doğru yazılışlarını araştırıyor. Bu kelimelerden biri de "yapayalnız" kelimesidir. Bu tür kelimelerin doğru yazılışları için Türk Dil Kurumu’nun çevrimiçi olarak yayımladığı sözlüklerden yararlanılabilir. Peki, yapayalnız yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:50

Unutuvermiş nasıl yazılır, unutuvermiş yazımı nasıl olmalıdır? Unutuvermiş ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime ve kelime grupları bakımından oldukça geniş yelpazeye sahip bir dildir. Bu kelime çeşitleri içerisinde sıklıkla hata yapılan konular arasında iki kelimenin birleşmesiyle meydana gelen kelimeler yer alır. Unutuvermiş kelimesi de çok fazla kullanılan ancak nasıl yazılması gerektiği noktasında araştırılan bir kelimedir. Bu tür sözcüklerin doğru yazılışlarını belirleyen ilgili merci Türk Dil Kurumudur. Peki, unutuvermiş yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:49

Van Gölü nasıl yazılır, Van Gölü yazımı nasıl olmalıdır? Van Gölü büyük mü yazılır küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözcük ve sözcük grupları bakımından oldukça geniş ve zengin bir dildir. Türkçedeki kelimelerin arasında yer alan yer isimleri çok fazla kafa karıştıran bir konudur. Bu nedenle en fazla imla hatası yapılan konular arasında isimler bulunur. Van Gölü sözcüğü de bir yer ismi olarak nasıl yazılması gerektiği konusunda kafa karıştıran bir kelimedir. Bu tür sözcüklerin nasıl yazılması gerektiği konusunda en güvenilir kaynak Türk Dil Kurumudur. Peki, Van Gölü yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:49

Tren nasıl yazılır, tren yazımı nasıl olmalıdır? Tren mi tiren mi, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerin anlamları ve doğru yazılışları noktasında birçok kişi kafa karışıklığı yaşayabilir. Özellikle Türkçenin kelime haznesinin çok geniş olması ve yabancı dillerden de kelimeler eklenmesi bu kafa karışıklıklarının artmasına neden olur. Günlük yaşamda sözcüklerin yazılış biçimleri ve yazım hataları konusu birçok noktada karşımıza çıkıyor. Peki, tren yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:48

Tespih nasıl yazılır, tespih yazımı nasıl olmalıdır? Tespih mi tesbih mi, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime haznesi oldukça geniş bir dildir. Her kelimenin kendine has bir yazılış şekli bulunur. Bazı kelimeler ağız farklılıkları nedeniyle yanlış telaffuz edilebilir. Bu telaffuzların kullanımı yaygınlaştıkça yazı dilinde de hatalar yapılır. Yazılışı merak edilen kelimelerden biri de tespih kelimesidir. Bu tür kelimelerin doğru yazılışları konusunda birincil kaynak Türk Dil Kurumudur. Peki, tespih yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:48

Türkiye'de nasıl yazılır, Türkiye'de yazımı nasıl olmalıdır? Türkiye'de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime yelpazesi çok geniş ve zengin diller arasında bulunur. Kelimelerin hepsinin nasıl yazılacağı ve ekler alacağı Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir. Türkçede çok fazla yapılan hatalardan biri de özel isimlerin yanına gelen eklerin nasıl yazılması gerektiği konusunda yapılır. Günlük yaşamda çokça kullanılan özel isimlerden biri olan "Türkiye" kelimesinin de yanına gelen ek çok fazla karıştırılır. Peki, Türkiye’de yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:48

Uzak Doğu nasıl yazılır? Uzak Doğu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe içerisinde pek çok kelime grubu yer alır. Bu kelime grupları arasında birleşik kelimeler de mevcuttur. Ancak bu kelimelerin nasıl yazılması gerektiği oldukça kafa karıştıran bir konudur. Bu sebeple "Uzak Doğu" sözcüğünün de nasıl yazılması gerektiği çok fazla merak edilir. Birleşik kelimelerin yazım şekilleri konusunda birincil kaynak olan Türk Dil Kurumu, Uzak Doğu sözcüğünün ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığını belirtmiştir. Peki, Uzak Doğu nasıl yazılır?

Egitim 07-05-2023 17:54

Yine de nasıl yazılır, yine de yazımı nasıl olmalıdır? Yine de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bağlaçlar; cümle içinde birden çok sözcüğü, sözcük grubunu veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklerdir. Tek başlarına herhangi bir anlamları yoktur. Türkçede kullanılan pek çok bağlaç kullanılmaktadır. En çok kullanılan bağlaçlar; ve, ile, ki, ama, çünkü, ya da ve de olarak bilinmektedir. Yine de kelimesinde “de” bağlacının kullanımına rastlanmaktadır. Peki, yine de kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim 10-04-2023 13:46

Yeğen nasıl yazılır, yeğen yazımı nasıl olmalıdır? Yeğen mi yiğen mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük yaşamda en çok kullandığımız akraba bildiren sözcüklerden bir tanesi de yeğendir. Yeğen kelimesinin telaffuzu söylenen bölgeye, ağza ve şiveye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu da yeğen kelimesinin yazımında farklılıklar doğurma ve yazımında hatalar yapmamıza sebep olmaktadır. Yeğen kelimesinin yazımı konusunda en doğru bilgiyi bizlere TDK sözlük vermektedir. Peki, yeğen kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim 10-04-2023 13:46

Olağan dışı nasıl yazılır, olağan dışı yazımı nasıl olmalıdır? Olağan dışı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Olmak fiilinden türemiş olan olağan kelimesi “alışılmış olan, normal” anlamlarını karşılamaktadır. Birleşik yapıda olan olağan dışı kelimesi ise bu anlamın tam tersini durumları karşılamak için kullanılmaktadır. Sıra dışı anlamına gelen olağan dışı kelimesinin yazımı en çok merak edilen konular arasında yer almakta ve internet ortamında sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, olağan dışı kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim 10-04-2023 13:45

Oldubitti nasıl yazılır, oldubitti yazımı nasıl olmalıdır? Oldubitti ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir işi aceleye getirip hemen sonuca bağlamaya oldubitti denir. Bu kelimenin cümle içerisinde genellikle oldubittiye getirmek şeklinde bir kullanımı vardır. Halk arasında sıklıkla kullanılan bir kelimenin yazımı hakkında pek çok hata yapılmaktadır. Bu kelimenin yazımı ile ilgili farklı bilgiler bulunması kelimenin doğru yazılışını merak edenler için kafa karışıklığına sebep olabilmektedir. Peki, oldubitti kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim 10-04-2023 13:44

Kurdele nasıl yazılır, kurdele yazımı nasıl olmalıdır? Kurdele mi kurdale mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız aksesuarların bazıları yabancı kökenlidir. Bu kelimeler dilimize İtalyanca, Fransızca ve İngilizce gibi dillerden geçmiştir. Sıklıkla kullandığımız bu yabancı kökenli kelimelerin hem yazımında hem de telaffuzunda ciddi hatalar yapılmaktadır. Yazımı karıştırılan ve kökeni İtalyancaya dayanan kelimelerden bir tanesi kurdeledir. Bu kelimenin doğru yazılışı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, kurdele kelimesinin doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-04-2023 13:44

Peşi sıra nasıl yazılır, peşi sıra yazımı nasıl olmalıdır? Peşi sıra ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım yanlışları konusu sadece sınavlarda başarılı olmak için öğrenilecek bilgiler olarak düşünülmemelidir. Dil, bir toplumun kültürünü ve o toplumun kültürünün özelliklerini kuşaktan kuşağa aktaran bir yapıdır. Bu yüzden o toplum içerisinde yaşayan insanlar kendi dillerine sahip çıkmalı ve dillerinin yapılarını korumalıdırlar. Yazım kurallarına dikkat etmek dili korumanın ve dile sahip çıkmanın önemli kısımlarından bir tanesidir.

Egitim 10-04-2023 13:44

Konargöçer nasıl yazılır, konargöçer yazımı nasıl olmalıdır? Konargöçer ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede kelimeler yapılarına göre 3 gruba ayrılır; basit kelimeler, türemiş kelimeler ve birleşik kelimeler. İki veya daha fazla kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlam kazanmasıyla meydana gelen kelimelere birleşik yapılı kelimeler denir. Birleşik kelimeler bazı durumlarda ayrı veya bitişik şekilde yazılabilirler. Peki, konargöçer kelimesi ayrı mı yazılır yoksa bitişik mi?

Egitim 10-04-2023 13:44

Hem de nasıl yazılır, hem de yazımı nasıl olmalıdır? Hem de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde bağlaçlar, bireylerin fikirlerini daha iyi iletmelerini ve konuşma ve yazma becerilerinde daha iyi bir anlam yaratmalarını sağlar. Dolayısıyla bağlaçların doğru şekilde kullanımını öğrenmek önemlidir. Özellikle de/da yazımı sıklıkla karıştırılır. Bunun nedeni hem bulunma durumu eki olarak kullanılan ekin hem de bağlaç olarak kullanılan "da" yazımının karıştırılmasıdır. Peki, hem de kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-03-2023 16:57

Göz ardı nasıl yazılır, göz ardı yazımı nasıl olmalıdır? Göz ardı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması konusunda çoğu zaman kararsız kalınabilir. Bazı sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması anlam farklılıklarına sebep olabilir. Dolayısıyla Türkçeyi yazım kurallarına uygun kullanmak doğru ve etkili iletişim kurmaya yardımcı olur. Göz ardı kelime grubu yazım yanlışı en çok yapılan birleşik kelimelerden birisidir. Peki, göz ardı kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-03-2023 16:57

Maksimum zıt anlamlısı nedir? Maksimum kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Kelime hazinesi bakımından zengin olan dilimiz çok sayıda nitelik ve nicelik bildiren sıfatlara sahiptir. İsimlerin herhangi bir niteliğini belirtmek için kullanılan sıfatlar genellikle karşıt anlamlılara sahiptirler. Maksimum kelimesi de karşıt anlamlısı olan bir kelimedir. Zıt anlamlı kelimeler, genellikle nicelik bildiren sıfatlardır. Maksimum kelimesi de nicelik bildiren ve sıfat görevinde kullanılan bir sözcük olarak aynı türde zıt anlamlılara sahiptir. Peki, maksimum zıt anlamı nedir?

Egitim 03-02-2023 15:24

Ziyafet eş anlamlısı nedir? Ziyafet kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Eş anlamlı ya da anlamdaş kelimeler, aynı anlamı ifade eden sözcüklerdir. Bu sözcükler birbirlerinin yerine kullanıldıklarında herhangi bir anlam farklılığına yol açmazlar. Beraber kullanıldıklarında ise gereksiz sözcük kullanımından dolayı anlatım bozukluğuna yol açar. Dilimizde aynı anlama gelen pek çok kelime bulunur. Ziyafet sözcüğü de eş anlamlıya sahip kelimelerden biridir. Arapça kökenli olan ziyafet kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Egitim 16-12-2022 16:06