MAGAZİN

Hangi yüz tipi erken yaşlanır?

Yüz tipiniz androjenik mi ostrojenik mi? Buna göre hangi bakımları uygulamalısınız? İşte yanıtı...

Son dönemlerin, estetik bilgilerimizi zorlayacak en çarpıcı sorusu "Androjenik yüz tipine mi sahipsiniz östrojenik mi?"

Peki, ne demek androjenik ve östrojenik yüz tipi? Yüz tipimizi nasıl anlarız? Yüz tipimiz gelecekteki halimiz için nasıl ipuçları verir?

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Türkyılmaz, kadınların yüz tipi açısından ikiye ayrıldıklarını ve gençleşmek için uyguladıkları/uygulayacakları işlemlerin neler olması gerektiğini Mynet Kadın okuyucuları için açıklıyor...

Kadınların yüz tipleri kaça ayrılır?

Yüz tipleri temel olarak androjen tip ve östrojen tip olarak ikiye ayrılır. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi bütün gelişimimizi etkilemekte olan cinsiyet hormonlarıyla adlandırıyoruz. Tabii yüz tipi deyince kemik yapısına göre yuvarlak, dikdörtgen, köşeli, kare, ters üçgen, kalp, baklava, üçgen, oval gibi de sınıflandırmak veya antropometrik incelemelere göre ayırmak da mümkün. Ancak bizim bu iki tip sınıflandırmada amacımız kişinin gelişiminde yüzün yaşla birlikte nasıl bir değişime ve deformasyona uğrayacağını ve ne gibi tedavilere gereksinim duyulacağını aktarmak.

Öncelikle belirtmeliyim ki bu şekilde bir klinik çalışma mevcut değil, bu bizim gözlem ve tecrübelerimize dayalı bir ayrımdır. Kişinin bağ dokusu ve cildine, yanak, orta yüz ve elmacık dolgunluğuna, yüz kasları aktivasyonuna, kırışma tendensine ve boyun bölgesi gıdı durumuna göre belirleriz. Bunda başlıca etken genetik olmakla beraber ilerleyen yaşlarda hormonal değişikliklerin de etkili olduğunu düşünüyoruz.

Hangi yüz tipine sahip olduğumuzu nasıl anlarız?

Androjen tipler, sıkı, kompakt bağ dokusuna ve kalın bir cilde sahip, yanak ve elmacık kemik bölgesi dolgun kişilerdir. Bu grubun önemli problemi aşağı doğru inmedir. Yaş ve yer çekiminin etkisiyle öncelikle orta yüz bölgesinde yer değişme ve çukurlaşma, nazolabial oluklarda (burun kenarından ağız kenarına inen oluklar) çökme, çene yanlarında fazlalıkların görülmesi, gıdının ortaya çıkması gözlenir. Alın ve boyun dışında bu grupta kırışıklık az görülür, ancak genellikle boyundaki kırışıklıklar erken yaşta ortaya çıkmaya başlar.

Östrojen tiplerse; yumuşak, gevşek bağ dokusuna ve ince bir cilde sahip, cilt altı yağ ve bağ dokusu az gelişmiş, genellikle çok mimikli kişilerdir. Bu grubun en önemli özelliği erken yaşta başlayan yanak bölgesinde, kaz ayaklarında, ağız çevreinde, dudak üstünde, çene kenarlarında, alın, boyun ve dekolte bölgesinde gözlenen kırışıklık problemleridir. Zaten gevşek olan bağ dokusunun yanında yaşla birlikte azalan cilt altı yağ dokusu da bunlara sebeptir. Ayrıca üst ve alt gözkapağı sarkmaları, alt göz torbalanması ve deformasyonlarına da sıklıkla rastlanır.
Androjenik yüz tipine sahip biri nasıl bakım yapmalı?

Bu grupta deformasyonlar 40'lı yaşlarda özellikle orta yüz bölgesinde çökme ile kendini göstereceği, ciltteki problemleri daha az olacağı için daha çok cerrahi işlemlere başvurulur. Özellikle de orta yüz liftingi ve bununla birlikte deformasyona göre şakak liftingi veya facelift öncelik gösterir. Boyun bölgesindeki kırışıklıklara yönelik non invaziv (kansız) yöntemlerle tedaviler de önerilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler