YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HSYK, Hukukta Uygulama Birliği Için 'Müzakere Toplantıları' Yapacak

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargı organları arasında uygulama birliğinin sağlanarak yargıya olan güvenin...

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargı organları arasında uygulama birliğinin sağlanarak yargıya olan güvenin artırılması amacıyla bölgesel olarak 'Hukuki Müzakere Toplantıları (HMT)'nın yapılmasına karar verdi. Dört grup halinde yapılacak toplantıların birincisi 15 Eylül-7 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılması planlanıyor. AİHM içtihatları çerçevesinde hâkim ve savcıların karar ve işlemlerinde uygulama birliğinin sağlanması hedefleniyor.

Hakim ve savcıların karar ve işlemlerinde ortaya çıkan farklı uygulamaları, yargıya güveni olumsuz yönde etkileyen en önemli unsurlardan biri olarak gören HSYK, bu toplantıları İstanbul, Erzurum, Kayseri, Adana, Van, Gaziantep, İzmir, Trabzon, Ankara, Konya, Samsun, Antalya, Bursa, Diyarbakır ve Sakarya illerinde yapacak. Değişik bölgelerde iki günlük sürelerle düzenlenmesi planlanan toplantıların, HSYK'nın belirleyeceği tarihler arasında, yılda iki kez olmak üzere bir ay içinde tamamlanması düşünülüyor. Yargıtay, Danıştay, Adalet Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi projeyi destekliyor.

Toplantılarda ele alınacak konularla ilgili olarak Yargıtay ve Danıştay Başkanlıklarından öneriler alındı. Yargıtay Başkanlığı toplantılarda konuşulmak üzere ceza hukukunda 72 konu başlığı belirledi. Yeni konu önerileri veya mevcut konu başlıklarına ilişkin değerlendirmeler adli tatil başlangıcı olan 20 Temmuz 2012 tarihine kadar Yargı Kürsüsü (Yargıyla İlgili Öneriler başlığı altında), ilgili internet sayfası 'www.hsyk.gov.tr/hmt/index.html' veya 'hmt@hsyk.gov.tr' e-posta adresinden gönderilebilecek.

Toplantılara katılmak isteyen hâkim ve savcılar ise katılma taleplerini en az üç konu başlığı belirtmek suretiyle 5 Ağustos 2012 tarihine kadar UYAP üzerinden HSYK Genel Sekreterliğine göndermeleri gerekiyor. Katılımcılar listede belirtilen ve kendi görev yerlerinin bulunduğu Bölge Adliye Mahkemeleri veya Bölge İdare Mahkemeleri merkezlerindeki toplantılara katılabilecekler.

Projenin amacı "Yargı organları arasında uygulama birliğinin sağlanarak yargıya güvenin artırılması." şeklinde özetleniyor. Hakim ve savcıların, hukuk alanındaki yeni gelişmelere, mevzuat değişikliklerine, yüksek mahkemelerin değişen içtihatlarına zamanında vakıf olmaları farklı uygulamaları ortadan kaldıracağı gibi ilk derece mahkemeleri ile yüksek mahkemeler arasında yeterli düzeyde bilgi alışverişinin olması da uygulama birliğinin oluşmasına önemli bir katkı sağlayacağı düşünülüyor.

İçtihat hukukunun geliştirilmesi için yüksek mahkemelerle daha yoğun bilgi alışverişi içinde bulunmaları gereken hâkim ve savcıların aynı zamanda özellikle AİHM'in içtihatları başta olmak üzere hukuk alanındaki uluslararası gelişmeleri de yakından takip edebilme imkânına sahip olabilmeleri gerektiğini vurgulayan HSYK yetkilileri, "Hâkim ve savcıların bölgesel düzeyde toplantılar yaparak bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmaları ve bu toplantılarda yüksek mahkeme üyeleri ve tetkik hâkimleri ile bir araya gelerek tartışmalı konularda müzakere yapmaları, uygulama birliğinin sağlanması yönünde önemli bir adım olacaktır. Bu kapsamda aynı bölgede bulunan hâkimler ve savcılar arasında düzenli toplantılar yapılması planlamakta olup, yargı organları arasında uygulama birliğinin sağlanması ile yargıya olan güvenin artırılması amaçlanmaktadır." ifadelerini kullanıyor.

PROJENİN ÖZEL AMAÇLARI

Yetkililer projenin amaçlarını şöyle sıralıyor: "AİHM içtihatları çerçevesinde hâkim ve savcıların karar ve işlemlerinde uygulama birliğinin sağlanması.

Göreve yeni başlayan hâkim ve savcılar ile kıdemli hâkim ve savcıları bir araya getirerek bilgi ve tecrübe paylaşımına imkân verilmesi.

Aynı bölgelerde çalışan hâkim ve savcıların daha hızlı bir şekilde bilgi alışverişinde bulunmaları sağlanarak, soruşturma ve kovuşturmaların etkin ve makul sürede sonuçlandırılmasına katkı verilmesi.

Yerel mahkemeler ile içtihat mahkemeleri arasında bilgi alış verişini artırarak uygulamalardaki farklılıkların azaltılması.

Karşılıklı bilgi ve tecrübe alışverişinin bir sonucu olarak, hâkim ve savcıların olaylara değişik yönlerden bakabilmelerine imkân sağlanması, muhakeme güçlerinin daha üst seviyelere çıkmasına katkı verilmesi.

Müzakerelerde belirlenecek hukuki sorunların bir ortak metne bağlanması suretiyle çözüm oluşturulması amacıyla gerekli girişimlerde bulunulması ve mevzuat değişikliklerine katkı verilmesi.

Ortaya çıkacak sonuç raporlarına göre savcılık ve mahkemelerin görev tanımları ile dava türlerine göre dava dosyalarının minimum standartlarının belirlemesi suretiyle uygulama rehberlerinin oluşturulması.

Hâkim ve savcılar arasında hukuki konularda müzakere kültürünün oluşturulması.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler