YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzu Etinin Fiyatı Üreticiden Tezgaha Ulaşana Kadar 3 Kat Artıyor

 Çanakkale'de üreticiden alınan kuzu etinin kilogramı ortalama 10 lirayken, aynı ürün tezgahlarda yer aldığında 30 liraya kadar çıkıyor.

Çanakkale'de üreticiden alınan kuzu etinin kilogramı ortalama 10 lirayken, aynı ürün tezgahlarda yer aldığında 30 liraya kadar çıkıyor. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların yeterli ve dengeli beslenmesinde hayvansal gıdaların büyük önemi olduğunu söyledi. Özellikle kuzu ve koyun yetiştiriciliğinin Türkiye tarımında önemini koruyan vazgeçilmez bir üretim dalı olduğunu, bu bağlamda Türkiye'de yaklaşık 25 milyon baş kuzu ve koyun bulunduğunu belirten Ulus, "Koyun ve kuzu eti tüketimi alışkanlıkları Türkiye'de bölgesel farklılıklar göstermektedir. Ege ve Marmara bölgelerinde süt kuzu tüketimi ön plana çıkarken diğer bölgelerde toklu ve koyun eti daha fazla tüketilmektedir. Bu açıdan kasaplık kuzu üretimi Marmara ve Ege bölgesinde koyunculuğun en önemli amacını teşkil etmektedir" dedi. Söz konusu üretim deseninde 3-5 aylık kuzuların istenilen canlı ağırlığa ulaştığında kasap ya da mezbahalara götürülerek kesildiğini aktaran Ulus, "Ancak son yıllarda gittikçe artan üretim maliyetlerine rağmen elde edilen ürünün yeterli değeri bulunmaması üreticileri zor durumda bırakmaktadır. İstikrarsız fiyat politikaları, üretim sektörünün daralmasına neden olduğu gibi geçtiğimiz yıllarda yaşandığı üzere ithalatçı duruma düşmemize de neden olabilmektedir" diye konuştu. Ulus, şubat ayında 12 lira olan canlı hayvanın kilogram baskül kesim fiyatının mart ayının ilk haftası 10, ikinci haftasında ise 8 liraya kadar gerilediğine işaret ederek, şöyle konuştu: "Buna karşılık tezgahlarda kuzu eti fiyatı aynı oranda değişmemiştir. Nisan ayı itibarıyla tezgahlarda kuşbaşı etinin kilosu 40 lira, kemikli etin kilogramı ise 30 liraya satılmaktadır. Üretici tarafından satılan etin kilogramı ile tezgahlardaki fiyatı arasındaki uçurumun bu denli artması ve ani değişiklerinin nedeni muhakkak belirlenmeli, müdahale edilmelidir. Tarımsal üretimle uğraşan tüm üreticilerimiz gibi küçükbaş hayvancılık sektöründeki yetiştiricilerimiz de ürettiği ürünün fiyatını belirleyememekte ve sanayici ile aracılar arasında sömürüye uğramaktadır. Bu kapsamda alınması gereken en önemli tedbirlerden biri et sektöründe piyasa ve fiyat istikrarının sağlanması için üretim şartları göz önünde bulundurularak gerekli çalışmaları yapmaktır. Zira üreticinin de yegane gayesi ve beklentisi budur."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler