EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şehir dışı nasıl yazılır? Şehir dışı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözcükleriyle oldukça zengin ve bünyesinde birçok sözcük takımı bulunan bir dildir. Bu kelime takımları arasında iki kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlamın oluşturduğu sözcükler de bulunur. Dil bilgisi kurallarına önem veren kişiler birleşik kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini merak ederler. Günümüzde sözcüklerin anlamları ve yazılışları hakkında bilgi alınabilecek birçok internet kaynağı bulunur.

Dil kuralları konusunda yararlanılabilecek birden fazla kaynak mevcuttur. Teknolojinin hayatın merkezi haline geldiği bu günlerde yazım kılavuzlarına internet ortamından ulaşmak mümkündür. Dil bilgisi konusundaki bütün makale ve sözlükler Türk Dil Kurumu sözlüklerini esas alarak yayımlanır. Doğru yazım biçimlerinde en çok merak edilen sözcükler içerisinde birleşik kelimelerin yer aldığı görülüyor. Birleşik kelimelerin ifade ettiği anlama göre ayrı mı yoksa birleşik mi yazılacağı kurallar çerçevesinde belirlenmiştir. Şehir dışı sözcüğü de yazılışı sıklıkla araştırılan kelimeler arasında yer alıyor.

Şehir dışı nasıl yazılır?

Şehir dışı sözcüğü, bulunulan şehrin haricindeki yerleri ifade etmek için kullanılır. Türkçe yazım kurallarında en çok hata yapılan kelime grupları arasında birleşik kelimeler başta gelir. Bu sebeple birçok kişi şehir dışı vb. Sözcüklerin doğru yazılışları konusunda tereddüt yaşar. Şehir dışı kelimesinde yaşanan tereddüt ise şehir dışı bitişik mi yazılır konusunda yaşanıyor. Günlük hayatında birçok noktasında sıklıkla yer alan bu sözcüğün çoğunlukla bitişik yazıldığı görülür. Ancak şehir dışı yazımı ayrı olması gereken birleşik bir sözcüktür. TDK’nin belirlediği kuralları göre bu kelimenin doğru yazılış şekli ‘şehir dışı’ biçiminde olmalıdır.

Şehir dışı doğru yazılışı nedir?

Yazı yazarken kelimeleri doğru bir şekilde yazmak son derece önemlidir. Böylelikle Türkçe korunarak anlamlı bir şekilde iletişim kurulabilir. Türkçenin gelişmesi ve korunmasında yetkili olan Türk Dil Kurumunun oluşturduğu yazım kılavuzları sayesinde şehir dışı gibi sözcüklerin nasıl yazılacağı öğrenilebilmektedir. Dil bilgisi kaynaklarının tamamı TDK sözlerinden yararlanır. İnternette yer alan yazım kılavuzlarında en çok aranan sözcük tipleri ise birleşik kelimeler olduğu görülür. Çoğunlukla yanlış yazılan birleşik sözcükler arasında sıklıkla kullanılan şehir dışı da yer alıyor. Şehir dışı ayrı mı yazılır sorusunun cevabının arandığı yazım kılavuzlarında, sözcüğün ‘şehir dışı’ şeklinde ayrı yazılması gerektiği belirtiliyor. Buna göre şehir dışı TDK doğru ve yanlış kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir:

  • Şehir dışı (Doğru kullanım)
  • Şehirdışı (Yanlış kullanım)

Keşfet

En Çok Aranan Haberler