İstatistiklere göre dünyada intihar etme vakalarında Türkiye’nin 66. sırada yer aldığı bildirildi.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Güneydoğum Derneği işbirliğiyle 'Çocuk İntiharları ve Cinsel İstismar Vakaları' konulu panel düzenlendi. DÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen panele öğretim elemanları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka yaptığı açılış konuşmasında, çocuklarla ilgili birçok çalışmalar yaptıklarını, bölgenin ve ülkenin sorunu olan çocuk istismarı konusunda insanları bilinçlendirmek istediklerini söyledi.
DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün ise, toplumun derin ve sosyal bir yarası olan bu konunun tüm Türkiye’de olduğu gibi Güneydoğu’da da büyük bir sorun olduğunu söyledi. Güneydoğu’da ailenin onurunun korunmasının bireyin canından önce geldiğini belirten Prof. Dr. Eyigün, intiharlarla hayatını kaybedenlerin sayısının töre cinayetine kurban gidenlerden daha çok olduğunu, çocuklara karşı sevgi dilimizin onların algıladıklarından ziyade daha farklı olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Sabri Eyigün başkanlığında yapılan panelde DÜ Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Atlı 'Türkiye, Güneydoğu ve Diyarbakır için çocuk intiharları', Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Emin Eraslan 'Cinsel istismar vakalarının rehabilitasyonu', 22. dönem Milletvekili Nihat Eri 'Diyarbakır için cinsel istismar vakaları ve çocuk intiharlarının analizi' ve Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk İzlem Merkezi Sorumlu Doktoru Ali Dursun da 'Çocuk sağlığı yönünden cinsel istismar vakaları' konusunda bilgi verdi.
"TELEVİZYONLARIN İNTİHARA ÖZENDİRİCİ PROGRAMLAR YAPMASI ERGENLERİ ÖLÜME SÜRÜKLÜYOR"
Yrd. Doç. Dr. Abdullah Atlı, intihar etme eyleminin milattan önceye dayandığını ve dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğini söyledi. İstatistiklere göre dünyada intihar etme oranına bakıldığında Türkiye’nin 66. sırada yer aldığını söyleyen Atlı, televizyonların intihara özendirici programlar yapmasının ergenleri ölüme sürükleyen faktörlerden olduğunu ifade etti.
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Emin Eraslan ise, bakanlığın çocukların korunmaya muhtaç hale gelmesini önlemek amacıyla risklerin ortadan kalkmasını sağlamak için hizmet verdiğini belirterek, “Ebeveyn bakımından mahrum kalan bir çocuk zaten istismara uğrayan bir çocuktur” dedi. Eraslan, bakanlık olarak bütün kurumlarla iş ve güç birliği içinde olduklarını, koruyucu aile olmak isteyenlerle kimsesiz çocukları bir aile yapma çabası içinde olduklarını söyledi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk İzlem Merkezi Sorumlu Doktoru Ali Dursun da, cinsel istismara uğrayan çocuklara her türlü desteği verdiklerini ve Diyarbakır’da 51 vakaları bulunduğunu kaydetti. Dursun, en çok Sur ve Bağlar ilçelerinde istismara uğrayan çocuk olduğunu ifade ederek, 6 ile 10 yaş arası erkek çocuklarının ve 10 ile 14 yaş arası kız çocuklarının istismara maruz kaldığını saptadıklarını vurguladı.
Öğrencilerin yoğun ilgisini çeken panel, soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz