YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Türklere Ait Bir Gelenek: Cenaze Evinde Neden Yemek Dağıtılır?

    Ve üstelik bunu cenazesi olan aileler, ya da merhumun yakınları yapmaz. Millet olarak ne kadar düşünceli ne kadar naif insanlar olduğumuzu bir kez daha anlıyoruz.

    Bu olayı araştırırken çok güzel bir anıya denk geldik öncelikle sizinle bunu paylaşmak istiyoruz.

    “Genelde cenaze sahiplerinin dağıtmadığı yemeklerdir”

    “Babam öldüğünde ben ve bütün kardeşlerim hastanedeydik. Yakın akrabalar ve haberi duyanlar da geldi. Sonra cenaze morga indirildi. Biz dışarı çıktık. Baktık ki mahallede boş bir dükkan vardı; orası tutulmuş, sandalyeler gönderilmiş. Erkekler için taziye evi olarak hazırlanmış, hatta semaver falan da hazırlanmış.

    Kadınlar bizim eve gitmiş; evi temizleyip, çeki düzen vermiş. Kadınlar için hazırlık yapılmış. Tabii cenaze işlemleri ile ilgili biri belediyeye gitmiş, diğeri hastane içinde koşturmaya başlamış. Biz döndük dükkana taziyeleri kabul etmek için. Aradan bir saat geçmedi öğle yemeği olarak pide ayran geldi. Abim sipariş vermiş diye düşünürken, gelip bana kaç para tuttu, zorlama kendini para var bende dedi. O ara sorduk ki, bir akraba söylemiş. Sonraki 3 gün boyunca öğle, akşam yemekleri için birileri gelip, söz vermeyin kimseye ben hazırlattım zaten dedi. Evde de durum aynıydı. Gelenler yemek getiriyor, yapıyor veya organize edip taziye evinden getirtiyordu.

    Cenaze zamanı dostlar kendini belli ediyor. Sessizce, belli etmeden tüm işleri yapıyorlar zaten...”

    Geleneğin başlangıcı nereden geliyor?

    Önceden de cenaze evine yemek götürülürdü, sebebi ise cenaze evinde ateş yakılmaz geleneği idi. Hatta çay bile demlenmezdi, komşular demliklerle çay getirirlerdi. Taziyeye gidenler de mutlaka paketle çay veya şeker götürürlerdi.

    Zamanla bu gelenek cenaze sahibinin bir yükümlülüğüne dönüştü tabii.

    Acı günde yalnız bırakmayan dostları aç bırakmamak için dağıtılır.

    Cenaze evinde toplanan uzak-yakın akrabalara, eşe dosta, konu komşuya yemek vermektir. Çoğu zaman ev yemeği değil de, pide ve ayran şeklindedir. Bu insanlar, genellikle akşama kadar süren cenaze öncesi başsağlığı dilenmesi, cenaze töreni ve defin işlemleri süresince bir şey yemezler. Yapılan ikram, acı günde yalnız bırakmayan dostları aç bırakmamak içindir.

    Komşular muhakkak evlerde yemek pişirir

    Komşular, cenaze dolayısıyla yemek yapmak hatta yemek yemek bile akıllarına gelmeyecek acısı taze olan cenaze evinde, yemekler yaparak hem gelenleri doyurur hem de ev sahibini yemek yemeye zorlarlarmış...

    Kaynak: novarosa, umberto d

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler