MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'da Nobel zirvesi

Nobel Edebiyat Ödülü'nü 2006'da kazanan Orhan Pamuk ile 2012'de bu ödülü kazanan Çinli Mo Yan İstanbul'da buluştu.

Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk-Çin Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜÇSİAD) düzenlediği "Çin'den Türkiye 'ye 100 Entelektüel" projesi kapsamında Türkiye'ye gelen Mo, Orhan Pamuk'la bir araya geldi.

Orhan Pamuk-Mo Yan görüşmesi Pamuk'un evinde basına kapalı olarak gerçekleştirildi. 2008'de Pekin'de bir araya gelen iki eski dost, dün akşam Pamuk'un evinde hasret giderdi. İki Nobelli yazar, edebiyat başta olmak üzere birçok konuda görüş alışverişinde bulundu.Mo, Türkçeye çevrilen 'Kızıl Darı Tarlaları' kitabını imzalayıp, Pamuk'a verdi. Pamuk da Mo'yu Nobel ödülünden dolayı tekrar tebrik etti ve Nobel'in Asyalı birisinin almasından duyduğu mutluluğunu dile getirdi.

Pamuk'un çalışma ortamından çok etkilendiğini belirten Mo, Türkiye'nin en çok çeşitliliğine hayran kaldığını söyledi. Türkiye izlenimlerini paylaşan Mo, Türkiye'nin düşündüğünden çok daha fazla gelişmiş olduğunu dile getirdi.

Pamuk'un, Nobel aldıktan sonra hayatındaki ne gibi değişiklikler olduğu yönündeki sorusuna da Mo, Nobel'den sonra daha çok kişi tarafından tanındığını ve kendisini arayanların sayısının da arttığı şeklinde cevap verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek verdiği bu projeyle bugüne kadar 94 entelektüel ağırlandı. Bu projenin en önemli misafiri Mo Yan'nin, Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler