Kulup Tdk Haberleri

Prim nasıl yazılır? Prim mi pirim mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İş bağlamıyla ekonomi alanının yanı sıra sporla ilgili metinlerde de sıklıkla rastlanan prim sözcüğü yabancı kökenlidir. Fransızca'dan Türkçe'ye geçiş yaptığı bilinen prim kelimesinin ilk sesleminde ünlü harf kullanılıp kullanılmadığı ise genellikle karıştırılan bilgilerdendir. Bu da prim TDK onaylı güncel yazılışının nasıl olduğunun araştırılmasına yol açar. Dolayısıyla prim kelimesinin ait olduğu dildeki yazılışıyla Türkçe'ye geçiş yaparken nasıl bir ses değişikliğine uğradığı belirtilmelidir.

Egitim 2024-05-21 01:06:25

Pek de nasıl yazılır? Pek de ayrı mı yazılı bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bağlaç olan -de, -da ve bulunma durumu eki görevini üstlenen -de, -da birbiriyle karıştırılan ögelerdendir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki güncel veriler ise iki ayrı görevde kullanılan bu ögelerin nasıl yazıldığının öğrenilmesini mümkün kılar. Dolayısıyla pek de ifadesinin doğru kullanımı açıklanırken ilgili sözcük öbeğinin ikinci ögesinin ne tür bir kelime olduğu mutlaka öne çıkarılmalıdır. Ardından bu konuya dair sunulan bilgiler pek de ifadesini içeren cümle örnekleriyle pekiştirilebilir.

Egitim 2024-05-20 18:16:41

Had safha nasıl yazılır? Had safha ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İkisi de isim türünde olan ögelerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan had safha kelimesi TDK kapsamında son nokta, son aşama şeklinde tanımlanır. Bu ifadenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı yaygın olarak sorgulanırken had safha kelimesinin içerdiği ikinci sözcüğün de kimi durumlarda hatalı olarak kullanıldığı bilinir. Dolayısıyla TDK tarafından doğru olduğu açıklanan had safha yazımı incelenirken ele alınan ifadenin yaygın olarak rastlanan hatalı kullanımlarına da değinilmelidir.

Egitim 2024-05-19 12:21:12

Hakikaten nasıl yazılır? Hakikaten mi hakkaten mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Arapça kökenli olup zarf görevinde kullanılan hakikaten kelimesinin doğru yazılışı pek çok kişi tarafından araştırılır. Bu kelimenin hakkaten şeklinde mi yoksa hakikaten olarak mı yazılması gerektiği merak edilir. TDK kapsamındaki güncel açıklamalar ise hakikaten kelimesinin doğru yazılışı ile cümle içerisindeki kullanımının kolaylıkla keşfedilmesini mümkün kılar. Dolayısıyla TDK çevrim içi sözlüğü kaynak alındığında bu yabancı kökenli kelimenin doğru kullanımı üzerine bilgi aktarılabilir.

Egitim 2024-05-17 21:50:00

Gün boyu nasıl yazılır? Gün boyu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İki ayrı sözcükten oluşan, ikinci kelimesi çekim eki alan ve zarf görevinde kullanılan gün boyu ifadesi birleşik yapıdadır. Bütün gün olarak tanımlandığı bilinen bu birleşik kelime zamanla ilişkili olan bir anlama sahiptir. Bu bilgiden yola çıkıldığı takdirde ise gün boyu sözcüğünün TDK kapsamındaki kurallara göre ayrı mı bitişik mi yazıldığı açıklanabilir. Günlük yaşamda sıkça kullanılan bu ifadenin yakından incelenmesi amacıyla da gün boyu sözcüğüyle kurulan örnek cümleler sıralanmalıdır.

Egitim 17-05-24 20:34

Göz ardı etmek nasıl yazılır? Göz ardı etmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’nun birleşik yapıdaki ifadelerin doğru yazılışlarının öğrenilmesini mümkün kılan iki ayrı kategorisi mevcuttur. Bunlar ayrı ya da bitişik olarak yazılan birleşik sözcüklere yönelik olan kuralların sıralandığı açıklamaları içerir. Göz ardı etmek de etmek yardımcı fiilinin kullanılması ile oluşturulan bir birleşik fiil olduğu için bu ifadenin doğru yazılışının hangi kurala göre belirlendiği TDK kapsamındaki bilgiler eşliğinde açıklanmalıdır.

Egitim 16-05-24 00:31

Gece yarısı nasıl yazılır? Gece yarısı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Gece yarısı sözcüğü anlam değişikliğine uğramayan iki ayrı ifadeyi içerirken zaman belirten bir birleşik kelime olarak kullanılır. Bu birleşik kelimenin yazılı metinlerde hatalı olarak kullanıldığı örneklere rastlanır. Ancak ilgili sözcüğün hangi kelimeleri içerdiği ve ne anlam ifade ettiği tam olarak öğrenildiği takdirde gece yarısı doğru yazılışı anlaşılacaktır. Dolayısıyla gece yarısı sözcüğünün TDK kapsamındaki tanımları ve kullanımı üzerine açıklama yapılmalıdır.

Egitim 15-05-24 22:45

Matbaa nasıl yazılır? Matbaa mı matba mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Pek çok insanın bildiği matbaa sözcüğünün doğru yazılışı ve ne anlama geldiği sıklıkla karıştırılmaktadır. Bunun nedeni ise matbaa kelimesinin Arapçadan dilimize ödünçlenen yabancı kökenli bir sözcük olmasıdır. Bu noktada bu kelimeye yönelik hatalı bilgilerin giderilmesi amacıyla TDK güncel yazım kılavuzlarına başvurulmalıdır. Peki, matbaa nasıl yazılır? TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 30-04-24 20:18

Kutup Yıldızı nasıl yazılır? Kutup Yıldızı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçedeki bütün dil ögelerinin kullanım biçimleri ve Türkçe dil bilgisi kuralları Türk Dil Kurumu tarafından açıklanır. Yazılı dilde anlamlı bir aktarım için yazım kurallarına uyulması önemlidir. Bu kapsamda internet üzerinde pek çok kelimenin doğru yazımı konusunda araştırma yapılır. TDK tarafından online olarak paylaşılan sözlükte anlamı ve yazılışı sorgulanan sözcükler hakkında bilgi edinilebilmektedir. Peki, Kutup Yıldızı nasıl yazılır?

Egitim 30-04-24 20:15

Kombin nasıl yazılır? Kombin mi konbin mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günümüzde pek çok insanın aşina olduğu kombin sözcüğünün doğru yazılışı ve ne anlama geldiği karıştırılabilir. Bunun nedeni ise kombin sözcüğünün İngilizceden dilimize ödünçlenen yabancı kökenli bir kelime olmasıdır. Dolayısıyla bu tür kelimelere yönelik bilgi eksikliklerinin giderilmesi amacıyla TDK güncel yazım kılavuzlarına başvurulmalıdır. Peki, kombin nasıl yazılır?

Egitim 30-04-24 20:11

Kahverengi nasıl yazılır? Kahverengi ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bireyler gündelik yaşamda sıklıkla karşılaştığı sözcüklerin bile doğru yazım şekilleri konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Türkçe dil bilgisi kuralları konusunda birincil kaynak ise Türk Dil Kurumu'dur. Türkçenin doğru kullanılması ve gelişmesi için TDK, yazım kılavuzlarını internet sitesinde paylaşmıştır. Bu sayede sözcüklerin anlamları ve doğru yazılışları sorgulanabilir. Peki, kahverengi nasıl yazılır?

Egitim 27-04-24 17:05

İç işleri nasıl yazılır? İç işleri ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İç işleri nasıl yazılır sorusu, bu sözcüğün doğru yazımı konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar tarafından sorgulanmaktadır. Türkçe, kelime haznesi oldukça geniş bir dildir. Sayısız kelime olduğu düşünüldüğünde, bazılarının doğru yazılışı zaman zaman karıştırılmakta ve hata yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından İç işleri doğru yazılışı ile ilgili karar verilmiştir. Peki, iç işleri nasıl yazılır?

Egitim 27-04-24 17:04

İç savaş nasıl yazılır? İç savaş ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçedeki kelimeler arasında, iki sözcüğün birleşmesiyle yeni bir anlamın oluştuğu sözcükler de yer alır. Dil bilgisi kurallarına dikkat eden bireyler, birleşik kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini merak eder. Türkçe sözcüklerin doğru yazım biçimlerine TDK karar verir. Peki, iç savaş nasıl yazılır?

Egitim 27-04-24 17:01

İç içe nasıl yazılır? İç içe ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime sayısı oldukça fazla olan, aynı zamanda içerisinde birçok kelime grubu bulunan en zengin dillerden biridir. Kelime grupları içerisinde, iki sözcüğün yan yana gelmesi ile yeni bir anlam kazanan kelimeler de mevcuttur. İmla hatası yapmak istemeyen bireylerin sorguladığı konulardan biri de, bu sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. İç içe gibi sözcüklerin doğru ifade biçimine TDK karar verir. Peki, iç içe nasıl yazılır?

Egitim 27-04-24 17:00

İç Anadolu nasıl yazılır? İç Anadolu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) güncel yazım kılavuzu ile internet ortamında hizmet vermektedir. Birçok kelimenin nasıl yazıldığı bu güncel sözlük sayesinde online olarak sorgulanabilmektedir. Bu sayfada en çok sorgulanan sözcük tipleri bitişik ya da ayrı yazılması gerekenlerdir. Bu sözcüklerden biri de ‘şehirler arası’dır. Peki şehirler arası mı, şehirlerarası mı? Şehirler arası nasıl yazılır, TDK'ye göre anlamı ve doğru kullanımı nedir?

Egitim 27-04-24 16:58

İkide bir nasıl yazılır? İkide bir ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İkide bir nasıl yazılır sorusu, bu sözcüğün nasıl yazılması gerektiğini öğrenmek isteyenler tarafından araştırılmaktadır. Türkçe, sözcük bakımından oldukça zengin bir dildir. Kelimelerin fazlalığı düşünüldüğünde, bazı sözcüklerin doğru yazım şekilleri karıştırılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından İkide bir doğru yazılışı ile ilgili bilgi paylaşılmıştır. Peki, İkide bir nasıl yazılır?

Egitim 27-04-24 16:51

İkamet nasıl yazılır? İkamet mi ıkamet mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Gündelik hayatta sıklıkla karşılaşılan kelimelerin bile doğru yazım şekilleri konusunda tereddütler yaşanabilir. Sözcükler doğru yazım şekilleri ve dil kuralları noktasında Türk Dil Kurumu devreye girer. Türkçenin korunması ve gelişmesine katkı sağlamak için TDK yazım kılavuzlarını internet sitesinde yayımlamıştır. Bu sayede Türkçe dil bilgisi kuralları kolaylıkla öğrenilebilir. Türkçe yazımı sıklıkla merak edilen kelimelerden biri de ikamettir. Peki, ikamet nasıl yazılır?

Egitim 27-04-24 16:50

Hükûmet nasıl yazılır? Hükûmet mi hükümet mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kişiler gündelik yaşamda sürekli kullandıkları sözcüklerin yazılışında kafa karışıklığı yaşayabilirler. Sözcüklerin doğru yazılışları ve Türkçe dil bilgisi konusunda birincil kaynak Türk Dil Kurumudur. Türkçe yazım kurallarına kolayca erişilebilmesi için TDK, yazım kılavuzlarını internet sitesinde yayımlamıştır. Böylelikle her vatandaş kelimelerin anlamlarını ve doğru yazım biçimlerini kolaylıkla öğrenebilir. Peki, hükûmet nasıl yazılır?

Egitim 27-04-24 16:48

Hiçbirimiz nasıl yazılır? Hiçbirimiz ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği sorgulanan pek çok kelime mevcuttur. TDK dil bilgisi kuralları çerçevesinde hangi sözcüklerin bitişik hangilerinin ayrı yazılacağını açıklamıştır. Ancak, hâlâ bazı sözcüklerin yazımında çok fazla hata yapılmaktadır. Bunlardan biri de hiçbirimiz sözcüğüdür. Pek çok insan bu ifadenin nasıl yazılacağı konusunda tereddüt yaşamaktadır. Peki, hiçbirimiz sözcüğünün doğru yazılışı nedir?

Egitim 27-04-24 16:47

Her yer nasıl yazılır? Her yer ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcüklerin doğru yazım şekilleri, noktalama işaretlerinin doğru kullanımı gibi Türkçe dil bilgisi kurallarına dair her şey Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından belirlenir. “Her yer” gibi 2 sözcükten meydana gelen birleşik kelimelerin nasıl yazıldığı, ayrı mı ya da bitişik mi yazılması gerektiği noktasında birçok insanın kafası karışmaktadır. TDK sözcüklerin doğru yazım biçimlerini, sözlüklerinde paylaşmıştır. Peki, her yer nasıl yazılır? Doğru yazılışı nedir?

Egitim 27-04-24 16:41

Etüt nasıl yazılır? Etüt mü etüd mü, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde var olan bazı sözcükler Türkçe kökene sahipken bazıları ise yabancı kökene sahiptir. Yabancı kökenli kelimelerin pek çoğunda sıklıkla yazım hatası yapılabilmektedir. Bu hataların düzeltilmesi için Türk Dil Kurumu tarafından oluşturulan ve internet üzerinden sözcük sorgulatma şansı veren TDK sözlük sitesi ziyaret edilmektedir. Dilimizde sıklıkla hatalı yazılan kelimelerden biri etüt sözcüğüdür. Peki, etüt nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 22-04-24 19:33

Devralmak nasıl yazılır? Devralmak ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Birleşik yapıda olan "devralmak" kelimesinin ilk ögesi Arapça kökenli devir iken ikinci ögesiyse almak yardımcı fiilidir. Bu sözcük ortaya çıkarken "devralmak" kelimesinin ilk ögesi olan devir ses değişikliğine uğramıştır. Söz edilen ses değişikliği genellikle fark edilse de bu sözcüğün yazılı metinlerde yaygın olarak hatalı biçimde kullanıldığı görülür. Bu da TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’nun temel kurallarına başvurularak devralmak kelimesinin doğru yazılışının açıklanmasını gerekli kılar.

Egitim 17-04-24 18:54

Cereyan nasıl yazılır? Cereyan mı ceryan mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Arapça kökenli olup Türkçeye geçen ve TDK güncel çevrim içi sözlüğünde 4 ayrı tanımı yer alan cereyan kelimesi isim türündedir. Yaygın olarak kullanılan cereyan sözcüğü kimi durumlarda yanlış bir şekilde yazılıp sesletilir. Bu sorunun çözülmesi için ise söz edilen kelimenin TDK kapsamındaki doğru yazılışı, 4 ayrı anlamı ve cümle içerisindeki kullanımı açıklanmalıdır. Böylelikle cereyan kelimesi yazılırken sıkça yapılan hatalar ortadan kalkacaktır.

Egitim 15-04-24 18:32

Cambaz nasıl yazılır? Cambaz mı canbaz mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yabancı kökenli olup dilimize ödünçlenen ve Türkçeye geçerken ses değişikliğine uğradığı söylenebilen kelimelerden biri cambazdır. TDK güncel sözlüğüne göre 5 farklı anlamda kullanılan cambaz kelimesinin ilk hecesinin sonunda n veya m harflerinden hangisinin yer aldığı merak edilir. Bu nedenle cambaz kelimesinin hangi harflerle yazıldığı ve Türkçeye geçerken nasıl bir ses değişikliğine uğradığı açıklanmalıdır. Ardından bu sözcüğün TDK güncel sözlüğündeki anlamları da sıralanabilir.

Egitim 12-04-24 16:28

Böbrek üstü nasıl yazılır? Böbrek üstü ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Anatomi terimi olan ve iki ayrı isim sözcüğünden oluştuğu görülen böbrek üstü ifadesi birleşik yapıdadır. Yani bu sözcük TDK tarafından somut olarak yer belirten alt, üst sözlerinden biriyle oluşturulan birleşik kelimeler kategorisine dahil edilmiştir. Ancak böbrek üstü ifadesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı genellikle unutulur. Bu problemin çözülmesi için ise ele alınan birleşik yapıdaki sözcüğün doğru yazılışının hangi kurala göre belirlendiği açıklanmalıdır.

Egitim 10-04-24 21:59

Bunu da nasıl yazılır? Bunu da ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde de ve da ögelerinin bağlaç veya son ek olarak kullanıldığı durumlar mevcuttur. Dolayısıyla bağlaç olan de, da ögeleri başlı başına bir sözcük olarak kullanılırken bulunma durumu eki olan -de, -da kendisinden önce gelen sözcüğe bitişik olarak yazılır. Bu noktada yazılı dilde hatalı olarak kullanıldığı durumlara rastlanan "bunu da" sözcük öbeğinin TDK onaylı yazılışı da merak edilmektedir.

Egitim 09-04-24 12:17

Bu yana nasıl yazılır? Bu yana ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Sözcük çeşitliliği bakımından zengin bir dil olmasıyla dikkat çeken Türkçede birden fazla ögeden oluşan ifadeler vardır. Bu ifadeler yapıları bakımından değişiklik gösterirken, cümle içerisinde farklı görevlerde kullanılacak şekilde yer alabilir. Günlük konuşma dilinde doğru kullanılsa da yazılı metinlerde hatalı kullanımlarına rastlanan bu yana ifadesi de sıklıkla araştırılır. Dolayısıyla bu yana öbeğinin TDK onaylı olan yazılışı üzerine bilgi sunulmalıdır.

Egitim 05-04-24 19:00

Boş vermek nasıl yazılır? Boş vermek mi boşvermek mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Boş vermek ifadesi kalıplaşmış bir söz olarak günlük konuşmalarda pek çok bağlamda kullanılır. Bu ifadenin boş sıfatı ve vermek fiilinin bir araya getirilmesiyle oluşturulduğu görülür. Ancak yazılı dilde boş vermek ifadesinin bitişik olarak mı ayrı mı yazıldığı sıklıkla araştırılır. Bu ifadenin yazılı dildeki kullanımına yönelik olarak yapılan yaygın bir hata vardır. Bu nedenle boş vermek TDK tarafından onaylanan yazımı ile hatalı kullanımı belirtilmelidir.

Egitim 05-04-24 18:06

Aura nedir, aura ne demek? Aura kelimesinin TDK sözlük anlamı

Son zamanlarda sıklıkla duyulan ve ne olduğu merak edilen sözcüklerden biri de aura’dır. Türkçe, binlerce sözcüğün bulunduğu ve kullanıldığı en zengin diller arasında yer alır. Bu zenginliğin korunması ve gelişmesi amacıyla da Türk Dil Kurumu tarafından birçok yetkili görevlendirilmiştir. Sözcüklerle ilgili yapılan araştırmalar sonucunda, sözcüklerin anlamları ile ilgili bilgiler paylaşılmıştır. Peki, aura ne demek? Aura kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Egitim 26-03-24 23:48

Bende de nasıl yazılır? Bende de ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bağlaç görevindeki de ile son ek olan -de'nin kendinden önce gelen sözcükten ayrı mı yoksa bitişik olarak mı yazılması gerektiği karıştırılan ögelerdendir. Bu da bende de ifadesinin ikinci ögesinin bir son ek mi yoksa bağlaç mı olduğunun açıklanmasını gerekli kılar. TDK tarafından açıklanan bilgiler incelendiğinde de bağlacı ile bulunma durumu eki olan -de ögesinin nasıl kullanılması gerektiği anlaşılır. Böylece bende de doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğu kolaylıkla öğrenilebilir.

Egitim 12-03-24 17:54

Başlı başına nasıl yazılır? Başlı başına ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün birden fazla ögeden oluşması o ifadenin ikilemeler, birleşik kelimeler veya kalıplaşmış sözler arasında yer aldığını gösterir. Bu kapsamda incelenebilen ifadelerden biri olan başlı başına da cümle içerisinde zarf olarak kullanılır. Ayrı mı bitişik mi yazıldığı üzerine sıkça araştırma yapılan bu zarf sözcüğünün ikilemeler arasında yer aldığı söylenebilir. Bu da TDK onaylı olan başlı başına yazılışının hem kurallar çerçevesinde hem de cümle örnekleriyle birlikte açıklanmasını sağlar.

Egitim 11-03-24 21:18

Baş döndürücü nasıl yazılır? Baş döndürücü ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede deyim olarak kullanılan birleşik kelimelerden olan baş döndürücü TDK güncel sözlüğünde 3 ayrı şekilde tanımlanır. Sıfat türündeki bu birleşik kelimeyi oluşturan iki ögenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı ise bazen unutulur. Bu konuya dair net bilgi sunulması için TDK Yazım Kılavuzu’nun birleşik kelimelerin doğru yazılışlarını temsil eden kategorileri incelenmelidir. Ardından baş döndürücü ifadesinin doğru yazılışı ve cümle içerisindeki kullanımı detaylı olarak açıklanabilir.

Egitim 08-03-24 22:04

Baş başa nasıl yazılır? Baş başa ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede hem yazılı hem sözlü dilde birçok bağlamda kullanılan baş başa kelimesi zarf türündedir. Bu zarf sözcüğü TDK çevrim içi sözlüğünde 'başkaları olmadan, birbirleriyle yalnız olarak' şeklinde tanımlanır. Baş başa kelimesine yönelik en çok bilgi eksikliği yaşanan husus ise bu sözcüğün ayrı mı bitişik mi yazıldığına ilişkindir. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalardan yola çıkılarak baş başa kelimesinin yapısına değinilmeli ve bu ifadenin nasıl yazıldığı öne çıkarılmalıdır.

Egitim 08-03-24 21:00

Baş ağrısı nasıl yazılır? Baş ağrısı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Başta oluşan rahatsızlık, başın ağrıması olarak tanımlanan baş ağrısı kelimesi birleşik yapıdadır. Bu nedenle iki ayrı ögeden oluşan baş ağrısı sözcüğünün ayrı mı bitişik mi yazıldığı merak edilir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalar dikkate alındığı zaman bu birleşik kelimenin yazılı dildeki hatalı olmayan kullanımı kolaylıkla öne çıkarılabilir. Ancak bu konuda açıklama yapıldıktan sonra yine baş ve ağrı sözcükleriyle oluşturulan mecaz anlamdaki birleşik kelimeye de değinilmelidir.

Egitim 07-03-24 20:34

Bayi nasıl yazılır? Bayi mi bayii mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bayi sözcüğü Türkçede farklı ögelerle bir araya getirilerek birleşik kelime olarak ya da tek başına yaygın bir şekilde kullanılan ifadelerdendir. TDK tarafından herhangi bir ürünü ana firma adına satma yetkisi bulunan kimse, dükkan veya kuruluş olarak tanımlanan bayi sözcüğü Arapça kökenlidir. Bu da bayi doğru yazılışının kaç adet i sesiyle olduğunun araştırılmasına yol açar. TDK tarafından sunulan güncel açıklamalar ise bayi sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımının belirtilmesini sağlar.

Egitim 03-03-24 11:55

Sahur nasıl yazılır? Sahur mu savur mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ramazan ayında gün doğmadan önce belirli bir vakitte yenilen yemeğe sahur adı verilir. Bu ifade söz edilen yemeğin yendiği vakti temsil edecek şekilde de kullanılır. Dolayısıyla sahur sözcüğünün TDK onaylı yazılışı, türü ve kökeni üzerine bilgi aktarılması önem arz eder. Türk Dil Kurumu güncel sözlüğüne göre sahur kelimesinin nasıl yazıldığı açıklandıktan sonra ise bu ifadenin yer aldığı cümle örnekleri sıralanarak sunulan bilgiler desteklenebilir.

Egitim 03-03-24 11:05

Bahçıvan nasıl yazılır? Bahçıvan mı bahçivan mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Farsça kökenli olup isim türündeki sözcükler arasında sıralanan bahçıvan ait olduğu dilde bagçevan şeklinde yazılır. Bu kelimenin Türkçedeki doğru yazılışının nasıl olduğu öğrenileceğinde ise TDK güncel sözlüğüne başvurulmalıdır. Böylece bahçıvan kelimesinin yazılı dildeki hatalı kullanımı ile doğru yazılışı kolaylıkla birbirinden ayırt edilebilecektir. Ayrıca bahçıvan TDK kapsamındaki tanımlarıyla cümle içerisindeki kullanımı incelendiğinde bu ifadenin doğru yazılışı tam olarak kavranabilir.

Egitim 01-03-24 06:11

Ayşeler nasıl yazılır? Ayşeler mi Ayşe'ler mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcük özel isim olduğu zaman ilk harfi her zaman büyük olacak şekilde yazılır. Ancak bu, özel adlara getirilen her bir ekin kesme işaretiyle ayrılarak yazılması gerektiğini göstermez. Bu da Ayşeler TDK onaylı yazılışının çok sayıda kişi tarafından sorgulanmasına yol açar. Ayşe kelimesinin sonuna getirilen -ler ekinin kesme işareti ile ayrılıp ayrılmadığı ise bu ek türünün ne olduğunun açıklanmasıyla birlikte cevabı ortaya çıkarılabilen konulardandır.

Egitim 29-02-24 19:31

Ayrıyeten nasıl yazılır? Ayrıyeten mi ayriyeten mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Zarf türünde olan ve ayrıca kelimesi ile aynı anlamda kullanılan ayrıyeten kelimesinin doğru yazılışı çok sayıda kişi için merak konusu hâline gelebilir. Bu kelimenin TDK onaylı kullanımının ayrıyeten mi ayriyeten mi olduğu çoğu zaman unutulur. Bu nedenle güncel sözlüğe başvurularak ayrıca kelimesinin eş anlamlısı olan ayrıyeten sözcüğünün nasıl yazıldığı incelenmelidir. Böylelikle söz edilen ifadenin yazılı dildeki diğer hatalı kullanımlarına da değinilmesi mümkün olacaktır.

Egitim 27-02-24 19:44

Ay tutulması nasıl yazılır? Ay tutulması büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ay tutulması birleşik kelimedir ve bu ifade 2 ayrı isim sözcüğünden oluşmuştur. Söz edilen iki ayrı isim sözcüğünden biri özel adlar arasında bulunur. Dolayısıyla Ay tutulmasının doğru yazılışını araştıran kişiler de 2 ayrı hususu sorgular. Bu hususlar da Ay tutulmasının bitişik mi ayrı mı yazıldığı ile Ay kelimesinin ilk harfinin büyük mü küçük mü olması gerektiği konusundadır. TDK tarafından aktarılan güncel bilgiler ise bu konuya açıklık getirilmesini mümkün kılar.

Egitim 27-02-24 19:03

Avrupalı nasıl yazılır? Avrupalı mı Avrupa'lı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İsim ya da sıfat olarak kullanılabilen Avrupalı kelimesinin kökünde Avrupa sözcüğü yer alır. Avrupalı sözcüğü, Avrupa kelimesine getirilen -lı eki ile oluşturulmuştur. Bu bilgi Avrupalı kelimesinin doğru yazılışının açıklanmasını kolaylaştırır bir bilgidir. Avrupa sözcüğüne getirilen eklerin bir kısmı kesme işareti ile ayrılmazken bir kısmı ayrı olarak yazılır. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu’nun kesme işaretiyle ilgili olan kategorisindeki bilgiler çerçevesinde Avrupalı yazılışı açıklanmalıdır.

Egitim 25-02-24 11:18

Avrupa kıtası nasıl yazılır? Avrupa kıtası büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dünya üzerindeki kıtalara Avrupa, Afrika ve Antarktika gibi isimler verildiği bilinir. Bu kıtalara verilen adlar özel isimler arasında yer alır. Kıta sözcüğü, coğrafya dışında farklı alanlarda da terim anlamı ile kullanılan bir tür adıdır. Bu yüzden Avrupa kıtası doğru yazılışı üzerine bilgi aktarılırken bu sözcük öbeğinin içerdiği kelimelerin türleri öne çıkarılmalıdır. Bu sayede Avrupa kıtası TDK onaylı yazılışı anlaşılır kılınıp ilgili sözcük öbeğini içeren cümle örnekleri oluşturulabilir.

Egitim 25-02-24 10:30

Bakakalmak nasıl yazılır? Bakakalmak ayrı mı bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bakakalmak kelimesi yapısı gereği iki ayrı ögeden oluşurken bunlardan biri bakmak, bir diğeri ise kalmak fiilleridir. Bu iki ayrı fiil a sesiyle bağlandığı zaman ortaya bakakalmak kelimesi çıkmıştır. Söz edilen bu ifade de birleşik fiiller kategorisine dahil olur. Dolayısıyla TDK tarafından doğru olduğu belirtilen bakakalmak yazılışı, sunulan bu bilgiler çerçevesinde ortaya konulmalıdır. Peki, bakakalmak ayrı mı bitişik mi yazılır?

Egitim 21-02-24 06:11

Arasında nasıl yazılır? Arasında mı arasın da mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Arasında kelimesi Türkçede birbirinden farklı bağlamlarda kullanılabildiği görülen ifadelerdendir. Bu sözcüğün kaynaştırma ünsüzü olan s sesi ile bulunma eki olan -da ögesinin bir araya getirilmesi sonucunda oluşturulduğu bilinir. Dolayısıyla arasında doğru yazılışının nasıl olduğu açıklanırken bu temel unsurlara dikkat edilmelidir. Bu sayede arasında kelimesinin TDK onaylı yazılışı, cümle içerisindeki kullanımı ve ne anlama geldiği kısa sürede keşfedilebilir.

Egitim 18-02-24 13:40

Apar topar nasıl yazılır? Apar topar ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Apar topar sözcüğünün zarf türünde olup telaş ve acele ile şeklinde tanımlandığı görülür. Bu sözcüğün 2 ayrı ögeden oluşması ise bitişik mi ayrı mı yazıldığının sorgulanmasının temel nedenidir. Bir ikileme olan apar topar kelimesinin TDK onaylı yazılışının öğrenilmesi için güncel çevrim içi sözlüğe başvurulabilir. Daha sonra ise incelenen bu ikilemenin cümle içerisinde kullanılması ve elde edilen bilgilerin pekiştirilmesi mümkündür.

Egitim 18-02-24 12:46

Aidat nasıl yazılır? Aidat mı ayidat mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kişiler gündelik hayatta çok fazla kullandıkları sözcüklerin bile doğru yazılışı konusunda tereddüt yaşayabilir. Kelimelerin doğru yazılışları ve Türkçe kuralları konusunda birincil kaynak olan Türk Dil Kurumu devreye girer. Türkçenin korunması ve zenginleşmesi için TDK yazım kılavuzları internet ortamında yayımlanmıştır. Böylelikle sözcüklerin anlamları, doğru yazılışları kolaylıkla öğrenilebilir. Türkçe ağız yapısına aykırı olduğundan dolayı yazım hatası yapılan sözcüklerden biri de aidattır.

Egitim 16-02-24 02:36

Üniforma nasıl yazılır? Üniforma mı ünüforma mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bireyler günlük yaşamda sıklıkla kullandıkları sözcüklerin nasıl yazıldığı konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Kelimelerin doğru yazılışları ve Türkçe dil bilgisi konusunda birincil kaynak olan Türk Dil Kurumu dikkate alınmalıdır. Türkçenin korunması ve gelişmesi için TDK yazım sözlükleri internet ortamında yayımlanmıştır. Bu sayede kelimelerin doğru yazım şekilleri kolaylıkla öğrenilebilir. Telaffuzu esnasındaki farklılıklardan dolayı yazım hatası yapılan sözcüklerden biri ise üniformadır.

Egitim 16-02-24 02:30

Ön plan nasıl yazılır? Ön plan ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dili bölgesel dinamiklerinden dolayı diğer dillerden pek çok sözcük almış ve kendi içinde kelimeler türetmesiyle birlikte kelime haznesini oldukça genişletmiştir. Türkçedeki sözcükler içerisinde, iki sözcüğün birleşmesiyle yeni bir anlamın oluştuğu sözcükler de bulunur. Dil bilgisi kurallarına özen gösteren kişiler, bu sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini sorgulamaktadır. Türkçedeki kelimelerin doğru yazılış biçimlerine TDK karar verir. Peki, ön plan nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:27

Çikolata nasıl yazılır? Çikolata mı çukolata mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İnsanlar günlük hayatta sıklıkla duyduğu sözcüklerin nasıl yazıldığı konusunda tereddüt yaşayabilir. Bu noktada sözcüklerin doğru yazılışları ve Türkçe dil bilgisi konusunda birincil kaynak olan Türk Dil Kurumu devreye girer. TDK yazım kılavuzlarını internet ortamında yayımlamıştır. Bu sayede sözcüklerin doğru yazım şekilleri kolaylıkla öğrenilebilir. Telaffuzu sırasındaki hatalardan dolayı yazım hatası yapılan sözcüklerden biri de çikolatadır. Peki çikolata nasıl yazılır?

Egitim 16-02-24 02:25