EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başeser nasıl yazılır? Başeser ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ayrı veya bitişik olarak yazılabilen birleşik kelimelerin yazılı dilde nasıl kullanılması gerektiği belli başlı kurallar çerçevesinde belirlenir. Başeser sözcüğü de birleşik kelimeler arasında yer aldığı için doğru yazılışı unutulabilen ifadelerdendir. TDK tarafından açıklanan kurallar ise başeser sözcüğünün nasıl yazılması gerektiğini anlaşılır kılar. Peki, başeser nasıl yazılır?

İki ayrı sözcüğün birleşmesi sonucunda oluşan başeser kelimesinin nasıl yazılması gerektiği konusunda araştırmalar yapılır. Bu araştırmaların da incelenen sözcüğün bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiğine yönelik olduğu söylenebilir. TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'nda yer alan bilgiler sayesinde başeser sözcüğünün doğru yazılışı kısa sürede öğrenilebilir. Ayrıca bu sözcüğün doğru yazılışının hangi kurallara göre belirlendiği de açıklanmalıdır.

Başeser nasıl yazılır?

En az iki ayrı sözcükten oluşan birleşik kelimelerin doğru yazılışlarına yönelik olarak çeşitli araştırmalar yapılır. Bu araştırmalar arasında birleşik sözcüklerin bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiğine yönelik olan sorular öne çıkar. "Başeser ayrı mı yazılır?" sorusu da birleşik sözcüklerin TDK'ye göre nasıl yazılması gerektiği ile ilişkilidir. Dolayısıyla şaheser anlamına gelen bu sözcüğü oluşturan baş ve eser kelimelerinin ayrı mı bitişik mi yazılmadı gerektiği açıklanmalıdır.

Üstün ve kalıcı nitelikteki yapıtlara başeser denilir. Bu isim sözcüğünü oluşturan kelimelerin biri Türkçe iken diğeri ise Arapçadır. Dolayısıyla incelenen bu sözcüğün Türkçe baş ve Arapça eser kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıktığı söylenebilir. Bu sözcüğü oluşturan kelimelerin temel anlamlarını koruması, başeser doğru yazılışının ayrı şekilde mi olması gerektiğini düşündürür. Ancak Türkçede içerdiği kelimeler asıl anlamlarını korusa da bitişik olarak yazılan bazı birleşik sözcükler mevcuttur. Dolayısıyla TDK Yazım Kuralları Kılavuzu incelendiği zaman doğru ve yanlış olan başeser yazımı aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Başeser (doğru kullanım)
  • Baş eser (yanlış kullanım)

Başeser bitişik mi yazılır?

Şaheser sözcüğünün yerine kullanılabilen başeser kelimesi bitişik olarak yazılır. Başeser TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'nun bitişik olarak yazılması gereken birleşik sözcükler kategorisine dahildir. İlgili sözcüğün baş sözüyle oluşturulduğu görülen sıfat tamlamaları arasında yer aldığı belirtilebilir. Doğru yazılışı bitişik şekilde olan başeser sözcüğü farklı bağlamlarda sözlü veya yazılı dilde kullanılabilir. Başeser doğru yazılışı ile ilgili örnek cümleler:

  • Neredeyse her sene yeniden okuduğum bu kitabın bir başeser olduğunu söyleyebilirim.
  • Dün sanat galerisinde incelediğim heykelin tam bir başeser olduğuna inanıyorum.

Keşfet

En Çok Aranan Haberler