YEMEK

Bu Kış Bol Bol Tüketmeli: Kerevizin Vücudumuza İnanılmaz Faydaları

Kış sebzelerinin en aromatik lezzeti kerevizin faydaları saymakla bitmiyor. Düzenli olarak kereviz tüketmek bakın sağlığımıza nasıl fayda sağlıyor.

Bu Kış Bol Bol Tüketmeli: Kerevizin Vücudumuza İnanılmaz Faydaları

Kereviz yenilebilir bir bitkidir ve yemek yaparken sadece kök kısmı kullanılmaktadır. Kerevizin tarihine, geçmişte kullanımına baktığımızda, oldukça uzağa, Antik Yunan'a kadar uzandığı görülmektedir. Bu sebze bundan yüzyıllar önce de oldukça revaçtaydı.

Ünlü Antik Yunan düşünürlerinin eserlerinde de kerevizden bahseden betimlemelere rastlayabiliriz. Peki bu sebzenin bunca yıl kullanılmasına, günümüzde dahi tüketilmesine sebep olan şey nedir? Sorumuzun cevabı aslında oldukça basit, insan sağlığına faydaları.

Kerevizin genel amaçlı kullanımı, mutfaktadır. Kerevizden birçok yemek çeşidi yapılabilir. Her ne kadar birçok insan kerevizi sevmese de, yememeyi tercih etse de, bu kerevizin oldukça faydalı bir sebze olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.

Kerevizin çorbası, dolması, salatası, özellikle zeytinyağı katılan yemeği hazırlandığında oldukça lezzetli olmaktadır. Ayrıca kerevizin tohumu da mutfaklarda kullanılmaktadır. Genelde bir baharat olarak yemeklere ilave edilmektedir.

Kerevizin mutfaktaki kullanımı dışında, halk arasında medikal olarak da kullanıldığı alanlar vardır. Kerevizin faydalarını atalarımızda fark etmiş olacaklar ki, uzun zamanlar boyunca, mutfaklar dışında şifacıların da evlerini süslemiştir kereviz.

Kerevizin genel olarak kök kısmının yenildiğinden bahsetmiştik, fakat sapı ve yaprakları da içerdikleri mineral ve vitaminler açısından oldukça faydalıdır.

Ayrıca her ne kadar yemeklerini yemekten kaçınsanız da, kerevizin iştah açıcı bir etkisi olduğunu da belirtelim. Bunun dışında iç organlarımıza oldukça faydalı olan kerevizin, bunun yanında birçok hastalığa da iyi geldiğini belirtelim. Şimdi bu değeri çok bilinmeyen sebzenin faydalarına biraz daha yakından bakalım. İşte kerevizin sağlığımıza faydaları!

1.Kereviz Protein Kaynağıdır

Kerevizin içerisinde, birçok sebzenin aksine bolca protein bulunmaktadır. Bu nedenle protein ihtiyaçlarını karşılaması bakımından özellikle vejeteryan kişiler tarafından tercih edilebilir.

Protein özellikle spor yapan kişilerin kaslarını geliştirmeleri için ihtiyaçları olan maddedir. Et yemek istemeyen fakat yine de protein alımlarına dikkat eden kişiler, kereviz yiyerek bu açığı kapatabilirler. Ayrıca kereviz, beynin işleyişinin de düzgün çalışmasına katkıda bulunmaktadır.

2.Kereviz Demir Kaynağıdır

Kerevizin mineraller ve vitaminler açısında oldukça zengin bir sebze olduğunu söylemiştik. Kereviz içerisinde bolca demir bulunmaktadır. Demir eksikliği oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Vücuttaki demir eksikliği, anemi olarak da bilinen ve kırmızı kan hücrelerinin sayısının az olmasına neden olan bir hastalığın ana sebeplerinden biri olarak bilinmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin bu kadar önemli olmasının nedeni, kan ile birlikte oksijen taşımaları ile alakalıdır. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ise demir kullanılmaktadır.

Kırmızı kan hücreleri yeteri kadar çok olmaz ise, vücutta dolaşan kanın diğer organlara yeteri kadar oksijen taşıması imkansız bir hale gelir ve bu durum bir ok hastalığın sebebi olabilir.

Bu nedenle, eğer demir eksikliğine dair bir belirti gösteriyor iseniz, mutlaka doktorunuz ile görüşün. Doktorunuz size bu eksikliği giderecek ilaçla söyleyecektir. Bu ilaçlara ek olarak kereviz yiyerek de demir ihtiyacınızın karşılanmasını sağlayabilirsiniz!

3.Kereviz Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kerevizin içerisinde birçok vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler içerisinde en göze çarpanlardan biri de C vitaminidir. C vitamini hepimizin bildiği gibi, özellikle kış aylarında, hastalıklardan korunmamızı sağlar.

Bunu nasıl sağladığını hiç merak ettiniz mi? C vitamini, aslında kendi başına değil, vücudumuzdaki görünmez kalkanı, yani bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi hastalıklara karşı korumaktadır. Bağışıklık sistemimiz, virüslerin bakterilerin ve diğer zararlı maddelerin vücudumuza girmesini engellemektedir. Bu nedenle, hastalanmak istemiyorsak, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.

Tadını sevmeseniz bile, sırf bu etkisi için kereviz tüketmelisiniz! Kereviz içindeki bol miktarda C vitamini ile, bağışıklık sisteminizi her daim dinç tutacaktır. Öğünlerinizde kerevizli yemekleri sakın ihmal etmeyin!

4.Kereviz Kalp Sağlığınız Açısından Faydalıdır

Sağlıklı bir kalbe sahip olmak istiyorsanız yapacağınız şey çok basit, sağlıklı beslenmek. Eğer bir de bu alışkanlığı biraz egzersiz ile desteklerseniz kalp hastalıkları riskini inanılmaz bir seviyede azaltmış olursunuz.

Sağlıklı beslenme demişken, kerevizin ne kadar sağlıklı bir besin olduğunu hatırlatmamıza gerek var mı? Kereviz besin değerleri açısından sağlıklı bir kalp için gereken hemen her şeyi içermektedir. Kerevizin içerisinde bulunan magnezyum ve potasyum mineralli sağlıklı bir kalp için oldukça önemlidir.

Bu mineraller sayesinde, kalbinizin sağlıklı bir şekilde atması, kanın damarlarda rahatça dolaşması ve damarlarınızda yağların birikmemesi sağlanmaktadır. Bu nedenle, kalp rahatsızlığınız olmasa bile, riski azaltmak için kereviz tüketmelisiniz.

5.Kerevizin Kansere Karşı Etkisi

Kanser çağımızın en çok can alan hastalıklarından birisidir. En kötü tarafı ise, kanserin birden fazla çeşidi olması ve neredeyse tüm organlarımızda görülebilmesidir. Bu nedenle, kansere yakalanmayı beklememeli, engellemek için gereken her şeyi yapmalıyız

. Bunun en başında, kanserojen maddeler içermeyen sağlıklı besinler tüketmemiz gerekmektedir. Hala her bir kanser türü için kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Fakat yapılan araştırmalara göre, kereviz kökünden elde edilen esansın içerisindeki bileşenlerin, kanser hücrelerini yok edebildiği görülmüştür.

Net bir bilgiye ulaşabilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekse de, kerevizin sadece böyle bir ihtimale hayat vermesi bile çok önemli bir adımdır.

BONUS: MİGRENE İYİ GELEN YİYECEKLER

Mynet Yemek'i Facebook'ta da Takip Etmek İçin Tıklayın

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler