YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kağızman elmasına coğrafi işaretleme

Kars Valiliği ve Kağızman Kaymakamlığı’nın kaşar, bal ve elma patent çalışmaları devam ediyor.

Kağızman elmasına coğrafi işaretleme

Kars Valiliği ve Kağızman Kaymakamlığı’nın kaşar, bal ve elma patent çalışmaları devam ediyor. Valilik, Kaymakamlık ve Açılım Marka Patent işbirliği içerisinde yürütülen çalışmalar hız kazandı.

Açılım Marka Patent yetkililerinden Evren Alankuş, Kağızman’a gelerek Uzun Elma hakkında bilgiler topladı. Elmayı yerinde inceledi. Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy ile makamında görüşen Alankuş, patent çalışmalarından önce coğrafi işaretlemenin gerçekleşeceğini, iki yıl sonra da patentin hayat bulacağını belirtti.

Kağızman Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Araştırmacı Yazar Sait Küçük’ten Kağızman meyveciliği ve Arıcılığı hakkında bilgiler edinen Evren Alankuş daha detaylı bilgilerin olmadığını dile getirerek şimdiye kadar Kağızman Elması, Kağızman Balı hakkında önemli çalışmaların yapılmadığına değindi. Alankuş Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy ve Sait Küçük ile görüşürken şunları söyledi:

Türkiye’nin hiçbir yerinde yetişmeyen, yetişip de Kağızman’da ki tada, lezzete sahip olunamayan ilçeye özel bir elmanız var. Bu elma uzun elma olarak bilinmektedir. Bu elma hakkında geçmişten günümüze kadar önemli bir çalışmaya rastlayamıyoruz. Meyvenin kabuk kalınlığı, aroması, kokusu, lezzeti, yetiştiği toprak analizi hakkında hiçbir çalışma yapılmamış. Neden bu değerli meyve önemsenmemiş. Gerek İl Tarım Müdürlüğü’nün, gerek İlçe Tarım Müdürlüğü’nün, gerek Üniversitelerimizin bu hususta çalışmaları yok denecek durumdadır. Bu da tabiî ki üzüntü vermektedir bizlere. Biz yeterli derecede bilgileri ve belgeleri oluşturarak Kağızman Elması’nı coğrafi işaretleme safhasına taşıyacağız. Coğrafi işaretin önemi büyüktür. Bu işaretlemeden sonra patent yolu açılacaktır. Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibariyle coğrafi kaynağına atfedilen bir bölgeyi işaret eden sınai mülkiyet hakkıdır. Bu anlamda coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır, ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir. Bu güvenceyi sağlayabilmemiz için Kağızman elması hakkında Sait Bey’in sunduğu bilgiler haricinde yapılmış bilimsel bir çalışmaya henüz ulaşamadık.”

Alankuş’un açıklaması ve yakınmasına Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy şöyle cevap verdi:

“Ben gittiğim ve görev yaptığım yeri kendi doğduğum yer, büyüdüğüm topraklar sayıyorum. Bu vesile ile Kağızman’da da çalışmalarımı sürdürmekteyim. İlçede bir Meyveciler birliği kurmak istedim. Çiftçilerimiz, meyvecilerimiz yararlansın istedim. Ancak insanlarımızı bir araya getirmek, birlik sağlamak göründüğü gibi kolay olmuyor. Uzun Elma hususunda da sizler ile görüştüğümüzde gereken yardımı yapacağımızı belirttim. Geçmişte Uzun Elma hakkında bir çalışma gerçekleşmemiştir. Araştırmacı Yazar ve Gazeteci Sait Küçük’ün dışında Uzun Elma hakkında bilgi veren olmamış. Sait Bey araştırmacı yazar ve gazeteci olduğu için elmanın tarihçesini yetiştiği alanları yazmıştır. Bunun haricinde bir bilgiye rastlamıyoruz. Bu iş Üniversitelerin, Ziraat Fakültelerinin ve İl Tarım’ın yapacağı çalışmalar ile zenginlik kazanacaktır. Kağızman’ın bir değeri olan uzun elmanın Kağızman elması olarak tanınması, üreticiye gelir sağlaması temennimizdir.”

Kağızman değerlerinden olan Uzun Elma ve Kağızman Balı hakkında konuşan Sait Küçük ise şunları ifade etti:

“Kağızman Kars’ın ve bölgenin meyve ambarıdır, bal ambarıdır. Uzun Elma bize 93 harbinden sonra muhacir Türkler tarafından getirilmiştir. Mayıs ayına kadar dayanan ve özelliğini kaybetmeyen bu elmanın Türkiye ve dünyaca tanınması için tescillenmesi gerekir. Bu hususta Kars Valiliği’nin, Kağızman Kaymakamlığı’nın ve Açılım Marka Patent’in çalışmalarını gönülden destekliyorum. Elmanın yanı sıra Kağızman balı da çok kıymetli bir baldır. Kağızman dere yatağında pişkin bir bal olarak üretilmektedir. Kağızman’da 400’ün üzerinde arıcı mevcuttur. Arıcılık bir büyük geçim kaynağıdır. Ancak balımız kaliteli olduğu halde yeterli satışı bulamamaktadır. Kalite olarak yüksek, fiyat olarak düşük satılmaktadır. Kağızman balı 1200 ile 1400 rakımları arasında elde edilmektedir. Kars balı ise 1800 ile 2000 rakımları arasına alınmaktadır. Kars balına patent alınacaksa Kağızman balı baz alınmalıdır. Kağızman balının nem oranı Kars balına göre daha düşüktür. Kağızman balı pişkin bir baldır. Donma olayı daha geç gerçekleşmektedir:”

Kağızman Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile görüşme yapan Evren Alankuş, Kağzımanlı Ziraat Mühendisi olan ve Erzurum’da görev yapan Habip Küçük ile görüşmeler yaparak onun da uzun elma hakkında yürüttüğü çalışmalardan istifade etmelerini istedi. Habip Küçük ise çeşitli sempozyumlarda bildiri olarak sunduğu Kağızman toprak, iklim özellikleri ve uzun elma hakkındaki bilgileri kendisine ulaştıracağını belirtti.

Alankuş, Kağızman’a gelmekten ve görmekten çok mutluluk duyduğunu, Uzun Elma’yı yerinde yediğini, çok lezzetli olduğunu söyledi. Kars Kaşarı, Kars Balı, Kağızman Elması hakkında coğrafi işaretleme çalışmalarını yürütmsek daha geniş bilgiler, belgeler, bilimsel yayınlar edinmek için ilçeden ayrılarak Kars’a geçti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler