10 yıl önce Galatasaray ile UEFA Kupası yarı finalinde karşı karşıya gelen Leeds United, Taksim'de öldürülen 2 taraftarın katillerinin yeniden yargılanması için İngiltere'de kampanya başlattı. Dün cinayetlerin 10. yıldönümü nedeniyle Leeds takımı da maça siyah bantla çıktı.
Galatasaray'ın UEFA Kupası şampiyonu olduğu sezon, 5 Nisan 2000 tarihinde Türkiye'de oynanan yarı final ilk karşılaşması çok talihsiz bir olaya sahne olmuştu. Maçı izlemek için Türkiye'ye gelen İngiliz Leeds United takımı taraftarları, Taksim'de Türk bayrağıyla yaptıkları uygunsuz davranışlar sonrasında fanatiklerin saldırısına uğramış ve Christopher Loftus ile Kevin Speight isimli 2 taraftar hayatını kaybetmişti.
5 Nisan 2000 yılında gerçekleşen bu olayın yıldönümünde Loftus ve Speight'in ailesi, olayla ilgili Türkiye'de kimsenin ceza almadığını savunarak yargı sürecinin tekrarlanması için girişim başlattı. Leeds United kulübünün de desteğiyle başlatılan kampanya kapsamında dün Leeds'li futbolcular Swindon Town'la oynadıkları maçta sahaya siyah bantla çıktılar ve maçın başlamasından önce Elland Road stadında 26 bin taraftar 1 dakikalık saygı duruşunda bulunudu.
PARA TOPLAYACAKLAR
Leeds yetkilileri ve Leeds kenti milletvekili Fabian Hamilton'un da katıldığı etkinlik kapsamında Türkiye'de yeni bir dava açılması için para toplanacağı ve İngiliz hükümetinin de adalet için kendilerine destek vermesi için baskı yapılacağı duyuruldu.
Loftus'un ağabeyi Andy BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bizim için kabus dolu geçen bir 10 yıl oldu. Şimdi adaletin yerini bulmasını istiyoruz" dedi. Leeds United teknik direktörü Simon Grayson, "Umarım bu maç onları anmak için iyi bir fırsat olmuştur" açıklamasını yaptı. Maçın ardından teknik kadro ve futbolcular, ölen taraftarların yakınlarıyla bir akşam yemeğinde bir araya geldi.
EN AĞIR CEZAYI ALAN 5 YIL YATTI
İngİlİz taraftarlar Kevin Speight ve Christopher John Loftus'un ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili 20 kişi yargılandı. 13 sanık beraat ederken, 7 sanık çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
Davada 4 yıl 9 ay tutuklu yargılanan 1 numaralı sanık Ali Ümit Demir, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay'ın bu kararı bozmasından sonra ikinci kez yargılanan sanıklardan Ali Ümit Demir, 6 yıl 8 ay ceza aldı. Ancak 4 yıl 9 ay yattıktan sonra özgürlüğüne kavuştu.
Böylece olaydan 5 yıl sonra tutuklu sanık kalmadı. Cinayetlerin sorumlularının bu kadar az cezalarla kurtulması Türk kamuoyunda da infial yaratmıştı. Basın verilen cezaları manşetlerine taşıdığı haberlerle eleştirmişti.