YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Osmanlı mutfağından günümüze uzanan saray yemekleri

    Farklı kültürleri bir arada bulunduran Osmanlı Dönemi'ndeki çeşitlilik mutfağımıza da yansımış ve ortaya şahane lezzetler çıkmış. Bize miras kalan bu yemeklerin dünya mutfağında da çok özel yeri vardır. Türk mutfağının temeli olan Osmanlı yemeklerini sizler için derledik. Bakalım saraylarda yapılan en özel yemekler nelermiş...

    Osmanlı mutfağı kadar Osmanlı sofra kültürü de oldukça özeldi. Kendine has özellikleri olan Osmanlı sofralarında yemek odası ya da yemek masası yoktu. Hazırlanan yemekler yerde oturarak yenirdi. Padişahlar için hazırlanan yemekler tablalarda götürülür, meşrubatların ağız kısımları ise mühürlenirdi. Bütün aile fertleri aynı sofrada buluşurdu ve sofra adabı saray için son derece önemliydi. Sofraya oturmadan önce ibrikle eller yıkanır ve biri kalkınca o kişinin geri gelmesi için beklenirdi.

    osmanlı

    Padişah sofralarında kullanılan sofra altından olurdu ve kullanılan masa örtüsü ise altın sırmalıydı. Yemeğin yanı sıra ekmek dağıtımı hiyerarşik yapıya göre gerçekleştirildi. Yemekler tuzsuz tereyağı ile pişirilir, et ve balık yemekleri tarçınsız olmazdı.

    Sarayın nefis yemekleri ise;

    Piruhi

    piruhi

    Mantı türü olan piruhinin iç harcı tulum peyniriyle hazırlanır. Yoğurtlu sos ile servis edilirken üzerine maydanoz ve ceviz içi serpiştirilir. Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan piruhi ismini Rusçadan alıyor.

    Görsel kaynak

    Hibeş

    hibeş

    Tahin ve limon suyu kullanılarak hazırlanan hibeş, sofraları süsleyen enfes bir ara soğuk. Osmanlı mutfağında meze olarak tüketilen hibeş, aynı zamanda iyi bir salata sosu olabilir. Tahin, limon suyu, sarımsak, zeytinyağı ve kırmızı biber karıştırılarak son derece kolay bir şekilde hazırlanır. Siz de evinizde 10 dakika içinde hazırlayabilirsiniz.

    Görsel kaynak

    Nemçe
    peynirli
    Kıyır kıyır hamur, enfes bir tavuklu ya da peynirli iç harç. Nemçe adı verilen bu hamur işine nemse de deniliyor. Eğer hamur açmak için vaktiniz yoksa nemçeyi milföy hamurundan da hazırlayabilirsiniz.

    Kirde kebabı

    kirde

    Türk yemek kültüründe kebabın yeri ayrıdır, neredeyse her yöreye özgü bir kebap çeşidinin bulunduğu topraklarımızda şimdi de kirde kebabından bahsedeceğiz. Osmanlı'dan bizlere miras kalan kirde kebabı krep ile hazırlanan, soslu bir ana yemek. İç harcı kuşbaşı etle hazırlanıyor ve kreplerin arasına konuluyor. Üzerinde ise yağlı yoğurt sosu...

    Babagannuş

    babagannuş

    Hatay yöresine ait bir meze olan babagannuş közlenmiş sebzelerin bir araya gelmesiyle hazırlanır. Soğuk olarak tüketilen babagannuşun kökenleri Osmanlı'ya dayanıyor. Babagannuşun en iyi eşlikçisi ise kızarmış çıtır ekmek :)

    Kereviz

    kereviz

    Osmanlı mutfağında kuru üzümle yapılan zeytinyağlı kereviz o dönemin özel lezzetlerinden. Özellikle kış aylarında bolca tükettiğimiz kereviz yemeğini terbiyeli olarak pişirmek de mümkün.

    Sultan lokumu

    lokum

    Türk mutfağının tartışmasız en değerli lezzetidir lokum. Saraylara dayanan soyu onu padişahlara yaraşır bir lezzet haline getirmiştir. Son derece sağlıklı bir tatlı türü olan lokumun binlerce çeşidi vardır. Özel günlerin ikramlıklarından biri olan lokumu evinizde yapmanı mümkün. Tarifini hemen şuraya bırakıyoruz.


    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler