YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yerli Tramvay "İpekböceği"nin Üretim Çalışmaları-Tramvayın Üretimini Gerçekleştiren Durmazlar Holdingile Büyükşehir Belediyesi Arasında 6 Adet Tramvayınalım Sözleşmesi Imzalandı

Bursa Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Durmazlar Holding tarafından üretilen yerli tramvay "İpekböceği"nin alım sözleşmesi imzalandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Durmazlar Holding tarafından üretilen yerli tramvay "İpekböceği"nin alım sözleşmesi imzalandı.

Acemler'deki Burulaş tesislerinde tramvay ile yapılan kısa gezintinin ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, tramvayın prototipinin 2 yılda çıkarıldığını söyledi.

Altepe, tramvayların kullanılacağı T1 hattının zamanla şehrin doğu, batı ve kuzey yönünde genişleyeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Durmazlar firması, modern, dünya standartlarına uygun aracın kalite sertifikasını yaklaşık 2 ay önce kadar aldı ve yaptığımız ihalede de Durmazlar firması yine en uygun teklifi verdi. Böylece Bursa'daki tramvay ağlarında bu modern araçların olacağı belirlendi. İnşallah bu yaz Bursamızın caddelerinde yani T1 hattında bu modern tramvaylar yürümüş olacak. 6 adet tramvayın sözleşmesini yapıyoruz ve araçlarımızın Haziran ayı sonundan itibaren teslimine başlanacak. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehir merkezini dolanan 6 kilometrelik T1 hattından seri bir şekilde 2-3 dakikada araç geçecek. Biz ileride bu ana hatta, şehrin doğusu Yıldırım, batısı Çekirge bölgesi ve kuzeyini de bağlayacağız. Bu anlamda hattın ilk uzantısı terminale olacak."

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ise çıktıkları bu zorlu yolculukta kimi zaman heyecanlandıklarını kimi zaman ise endişe duyduklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretirken heyecanlandık, endişe duyduk ama başardık. Türkiye'de artık yeni bir sektör doğuyor. Bu coğrafyada bu sektörün bizimle gelişeceğine inanıyorum. Devamı ile Bursa'yı aşan dünyaya hizmet eder hale gelir umarım. Böyle bir projeye 50 milyon avro yatırım yapmak lazım ama makine sektöründeki 60 yıllık kaynaklarımızın bizim bu işi 20 milyon avro ile çözmemize yardımcı oldu. Bugün bu tramvay uğraşını öyle güzel bir yere getirdik ki, Alstom firması İtalya'ya yaptıkları hızlı trenlerin gövdelerini bize yaptırmaya karar verdi ve nisan ayının 7'sinde itibaren Alstom'a ihracat yapmaya başladık. Yabancıların da bize öyle güvenleri geldi ki ana gövdelerini bile artık bize yaptırıyorlar."

Bir aracın maliyetinin 1 milyon 599 bin avro olduğunu aktaran Durmaz, "Bu araçlar 2 milyon 200 bin avroya alınıyordu. Avrupa'da ilk 100 kilometre hız yapan treni 1803 yılında yapmış, biz 210 sene geriden gelmemize rağmen artık aştık. Metro araçlarını kabul ettirmeliyiz. Diğer şehirlerimizin de gelip yerli yapılan araçlara güven endekslerinin daha fazla olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Daha sonra bir otelde, firma ile belediye arasında 6 adet tramvayın alım sözleşmesi imzalandı.

Muhabir: Metin Aktaş

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler