EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zürafa nasıl yazılır? Zürafa mı zurafa mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Birçok kişi günlük hayatta çok fazla kullandığı sözcüklerin nasıl yazılacağı noktasında kafa karışıklığı yaşar. Sözcüklerin doğru yazılışları ve Türkçe dil bilgisi kuralları konusunda yetkili merci Türk Dil Kurumudur. Türkçe dil bilgisi kurallarının daha iyi öğrenilebilmesi için TDK, Türkçe yazım kılavuzlarını internet sitesinde yayımlamıştır. Bu sayede her vatandaş dil bilgisi kuralları ve yazım şekillerini kolaylıkla öğrenebilir. Peki zürafa nasıl yazılır?

Türkçede binlerce kelime olduğu düşünüldüğünde, her dil kuralının bilinmemesi oldukça olağandır. Sözcük ve sözcük öbeklerinin sayısı çok fazla olduğundan birçoğunun yazımında hatalar yapılabilmektedir.

Hayvan adı olması sebebiyle zürafa sıklıkla kullanılan sözcüklerden biridir. Zürafa, yazı ve konuşma dilindeki farklılıklardan dolayı sıklıkla hatalı bir şekilde yazılır. Bu tür kelimeler hatalı telaffuz edilip, hatalı bir biçimde yazılabilmektedir. Bilhassa yabancı dil kökenli kelimelerin yanlış bir şekilde yazılması oldukça yaygın görülen bir durumdur. Zürafa gibi kafa karıştıran ve doğru yazılışı merak edilen sözcüklerin doğru yazım biçimlerine TDK sözlüklerinden kolaylıkla ulaşılabilir.

Zürafa nasıl yazılır?

Günümüz internet çağının en büyük sorunlarından biri dil bilgisi hatalarıdır. Doğru zannedilen, fakat hatalı ifade edilen birçok kelime türü bulunur. Bunlardan bir tanesi de ‘zürafa’ sözcüğüdür. Zürafa yazımı esnasında yaşanan tereddüt, kelimenin zürafa mı zurafa mı şeklinde yazılması gerektiğidir.

Zürafa sözcüğü dilimize Arapçadan geçen sözcüklerden biridir. Kelime anlamı olarak; Geviş getiren memelilerden, Afrika'da yaşayan, çok uzun boylu ve boyunlu, derisi benekli, ot yiyen hayvan olarak ifade edilir. Zürafa kelimesinin ‘zurafa’ biçimindeki kullanımı yazım hatası olarak değerlendirilir. Buna göre ‘zürafa’ sözcüğünün doğru yazılışı ‘zürafa’ biçiminde olmalıdır.

Zürafa doğru yazılışı

Türkçe, coğrafyasında bulunan diğer diller ile gerçekleştirdiği etkileşim sonucunda pek çok yeni kelimeyi bünyesine katmıştır. Bu sözcükler zamanla Türkçeleşerek halk tarafından da yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Yabancı kökenli kelimelerin yazı ve konuşma dilinde hatalı bir biçimde ifade edilmesi görülen bir durumdur. Zürafa sözcüğü de özellikle telaffuz dilinde yapılan hatalardan dolayı yanlış yazılan bir sözcüktür.

Günümüzde kelimelerin yanlış yazımı, sosyal medya vasıtası ile o yazımın doğru olarak kabul edilmesine yol açılabilir. Bu sebeple bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek için sözcüklerin doğru yazım şekillerini öğrenmek gerekir. Zürafa sözcüğünün yazı dilindeki doğru kullanımı ‘zürafa’ biçiminde olmalıdır. Zürafa TDK tarafından incelenmiş, doğru ve yanlış kullanım biçimleri aşağıdaki gibidir.

  • Zürafa (Doğru kullanım)
  • Zurafa (Yanlış kullanım)
    Keşfet


En Çok Aranan Haberler