HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Macaristan Konsolosluğu’na da ‘sarı toz’ gönderildi

İstanbul Valiliği, cuma günü 5 konsolosluğa gönderilen ve içinde sarı toz bulunan zarftan, bugün de Macaristan Konsolosluğu'na gönderildiğini açıkladı.

İSTANBUL,(DHA) - Macaristan Başkonsolosluğu'na zarf içerisinde gönderilen sarı toz nedeniyle AFAD ekiplerinin konsoloslukta başlattığı incelemeler tamamlandı. Konsolosluktan alınan numuneler incelenmek üzere götürülürken, konsolosluk çalışanı 6 kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı.

İstanbul'da konsolosluklara gönderilen ve paniğe yol açan zarf içinde sarı renkteki tozun, bu sabah Levent'te bir AVM ile aynı binada bulunan Macaristan Başkonsolosluğu'na da gönderildiği de ortaya çıktı. Bunun üzerine konsolosluk binasına polis, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) gönderildi. Polis konsolosluk girişinde yoğun güvenlik önlemi alırken, AFAD ekipleri incelemelerine başladı. İncelemelerin ardından zarfla birlikte, o sırada konsoloslukta bulunan personele ait eşyalar ve zarftan çıkan tozun temas ettiği malzemeler incelenmek üzere AFAD ekipleri tarafından götürüldü.

Konsolosluk çalışanı 6 kişi de UMKE'ye ait ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Güvenlik görevlileri, 6 kişi ambulansa bindirilirken basın mensuplarının görüntü almamaları için yoğun çaba harcadı. Ambulans kapıya kadar yanaştırılırken, bir güvenlik görevlisi de açık kalan araya şemsiye açtı. Bu nedenle basın mensupları zor anlar yaşadı.

İSTANBUL VALİLİĞİ AÇIKLAMASI

"Bilindiği üzere 24 Ekim 2014 Cuma günü ilimizdeki bazı Başkonsolosluklara zarf içinden şüpheli toz gönderilmiş ve olayın haber alınması üzerine İstanbul AFAD KBRN Ekibi ve ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahaleler yapılmıştır.

Bugün Macaristan Başkonsolosluğundan da aynı olayla ilgili bir ihbar alınmış ve toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerimiz olay mahalline sevk edilmişleridir.

Bahse konu ihbarda, 2 gündür Başkonsoloslukta personel bulunmadığı, bugün mesai başlangıcı ile birlikte gelen zarfları açtıkları anda bir zarfın içinden dökülen sarı tozla karşılaşıldığı beyan edilmiş olup bugünkü şüpheli zarfında 24 Ekim Cuma günü diğer Başkonsolosluklara gönderilen zarflarla aynı anda gönderildiği değerlendirilmektedir."

Sağlık Bakanlığı'ndan 'şüpheli toz' açıklaması!

Sağlık Bakanlığı : Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; (Şarbon)Bacillusanthracis, (Veba) Yersiniapestis, (Tularemi) Francisella tularensis, (Risin) Ricinuscommunis toksin ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırılması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır.

“24 Ekim 2014 tarihinde İstanbul'da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli toz materyal biyolojik açıdan incelemeye alınmıştır.

Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; (Şarbon)Bacillusanthracis, (Veba) Yersiniapestis, (Tularemi) Francisella tularensis, (Risin) Ricinuscommunis toksin ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırılması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır.

Ancak diğer olası Biyolojik harp maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri biyolojik tetkikler ve kimyasal analiz sonuçları bugün geç saatlerde tamamlanarak tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Postanede “sarı toz” alarmı

Pendik Posta Dağıtım Merkezi'nde bir çuvaldan dökülen sarı toz, polisi ve (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) AFAD ekiplerini alarma geçirdi.

Çevrede geniş güvenlik önlemleri alınırken, olay yerine gelen ekipler özel kıyafetlerini giyerek incelemelerde bulundu.

Edinilen bilgilere göre, Pendik Batı Mahalle'de bulunan Posta Dağıtım Merkezi'nde çalışanlar bir çuvaldan dökülen "sarı toz” fark etti. Durum yetkililere ve polise bildirildi. Olay yerine gelen polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. "Sarı toz” ile temas ettiği düşünülen iki postane çalışanı ise dışarı çıkartılmadı.

Bölgeye sevk edilen AFAD ekipleri özel kıyafetlerini giyerek postaneye girdi. AFAD Ekiplerinin incelemeleri sürüyor (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler