Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Antibiyotikler solucanların ömrünü uzattı

İsviçreli bilim adamları, basit antibiyotikler kullanarak solucanların ömrünü yüzde 60 uzatmayı başardı.

CENEVRE (A.A) - Lozan Federal Politeknik Üniversitesi'nden (EPFL) bilim adamları, önce bazı farelerin genlerinde uzun ömre ilişkin bir mekanizma belirledi.

Araştırmacılar, 2. kromozomdaki genlerin etkinliğinin yüzde 50 azalmasının farelerin yaşam süresini yaklaşık 250 gün uzattığını gördü.

Daha sonra bilim adamları, bu mekanizmayı "taklit etmesi" için nematod solucanları üzerinde basit antibiyotikler kullandı ve genlerde değişim elde etti. Böylece solucanların yaşam süresi 19'dan 30 güne çıktı.

Bilim adamları ayrıca gençlik döneminde MRP adı verilen proteinlerin eksik olmasının hücrenin enerji santralleri olan mitokondrilerde tepkiye yol açtığını da belirledi.

Bu tepkinin, doğurganlığın azalması gibi kısa vadede olumsuz etkileri bulunduğunu belirten bilim adamları, uzun vadede ise ömrün uzaması ve kas yapısının daha iyi hale gelmesi gibi olumlu etkiler sağladığını vurguladı.

Araştırmacılar, "olgun yaşta (13 günlükken)" müdahale edilen solucanların diğerlerinden 2 kat hızlı hareket ettiğini bildirdi.

EPFL'den bilim adamlarının Hollandalı ve Amerikalı meslektaşlarıyla yaptığı bu yeni araştırma, hangi genlerin ve varyasyonların ömrün uzamasıyla ilişkili olduğuna ışık tutuyor.

Bilim adamları, "kilit zamanlarda" antibiyotik desteğinin memelilerde de yaşlanmayı geciktirip geciktiremeyeceğini doğrulamak için başka araştırmaların yapılması gerektiğine de dikkati çekiyor.

Tüm haberler

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler