Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Beyin bağırsak ilişkisi

    İnsan vücudu karmaşık bir eko sistemdir. Bağırsaklar bu sistemde dışarıdan en çok etkilenen bölümüdür. Sinirdim sistemimiz bağışıklık sistemimizin ana bariyeridir.

    Bağırsakta salgılanan maddeler beyinde rol alır ve ruh halini etkiler. Aile Hekimi Uzmanı, Ozon Terapist, Fonksiyonel Tıp, GAPS Danışmanı, Medikal Estetik Uzmanı, beyin barsak ilişkisi üzerine oldukça faydalı bilgilerde bulundu.

    İnsan vücudunun içinde ve üzerinde yaşayan tüm mikro organizmalara mikrobiyota denir. Mikrobiyom ise mikropların içindeki genlere denir. Herkesin mikrobiyotası farklıdır. Mikrobiyal genler vücudun çalışma şeklini oldukça etkiler. Vücudumuza alınanlar tarafından belirlenir.

    Coğrafya, sağlık durumu, stres, diyet, yaş, cinsiyet ve temas kurulan her şey mikrobiyotik gelişimi etkiler. Mikrobiyota yaklaşık 30-50 trilyon hücreyi oluşturur. İnsan hücreleri 10-100 mikron arasındadır. Dolayısıyla bir insan bağırsağında yaklaşık 3 kilo bakteri taşır. İnsan mikrobiyomu parmak izi gibi kişiye özeldir. Güçlü bir mikrobiyota, güçlü bir bağışıklık demektir.
    Aynı zamanda mikrobiyota zihinsel sağlık üzerinde de önemli rol oynar. Mutluluk hormonu olan serotonin’in yalnızca %5’i beyinde salgılanmaktadır. Diğer %95’i ise bağırsak tarafından salgılanır. Beyin ve bağırsak sürekli iletişim halindedirler. Bu iletişime ‘Bağırsak-Beyin Aksı’ denir.

    Bu da bağırsakta olan olayların beyin performansını, nasıl hissettiğimizi, nasıl düşündüğümüzü, nasıl hareket ettiğimizi etkileyebildiğini gösterir. Böylelikle bağırsak mikrobiyotası dengelendiğinde ruh hali de dengelenir.

    Bunun için öncelikle glüten içeren gıdalardan, rafine şeker içeren gıdalardan, rafine yağlardan, alkolden, tatlandırıcılardan, antibiyotiklerden, paketli işlenmiş gıdalardan sakınılmalıdır. Fermente gıdalar ve sebzeler tüketilmelidir. Stresten mümkün olduğunca uzak durmalı egzersiz ve mikrobesin destekleri ihmal edilmemelidir.

    ENFLAMASYON BEYNİ ETKİLER Mİ?

    Enflamasyon, yangı veya iltihaplanma, dokunun her türlü yabancı etkene veya doku hasarına verdiği (hücresel, sıvısal ve damarsal) bir seri yanıttır. Beyindeki enflamasyon beyin fonksiyonlarını yavaşlatır sisli, uyuşuk tekdüze bir düşünce yapısı oluşur. Beyindeki enflamasyon depresyon, anksiyete huzursuzluk sinirlilik unutkanlık ve halsizlik olarak kendini gösterir.
    Enflamsyon ve buna bağlı olarak beyin sisine neden olan etkenlerin başında ‘Geçirgen Bağırsak’ a bağlı bağırsak duvarından kana toksin ve yarı sindirilmiş gıdaların geçişidir.

    Bağırsak ve beyin geçirgenliği benzediğinden bağırsaktan geçen toksin ve yarı sindirilmiş gıdalar enflamasyona neden olur. Ağır metaller ve enfeksiyonlar beyin sisinin diğer nedenlerini oluşturur. Peki Geçirgen Bağırsağa neden olan etmenler nelerdir? Başta sindirilemeyen glüten ve türevleri, şeker, süt proteini ve kişisel hassasiyet gösterilen gıdalar bağırsak geçirgenliğini bozar.

    Bu nedenle doğru bir eliminasyon diyeti enflamasyonu azaltacak, mikrobesin destekleri verilip ve bu rahatsızlığa neden olan diğer etkenler ortadan kaldırıldığında hem semptomlar ortadan kalkacak hem de enflamasyonun neden olabileceği hastalıklara karşı önlem alınmış olacaktır.

    Aile Hekimi Uzmanı, Ozon Terapist, Fonksiyonel Tıp, GAPS Danışmanı, Medikal Estetik Uzmanı

    Dr. Nur Topçu

    www.lifezone.com.tr
    Facebook: @lifezoneistanbul
    Instagram: @lifezoneistanbul
    YouTube - Dr. Nur Topçu Lifezone

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler