YEMEK

Birkaç Basit Adımda Şifalı Bitki Zencefili Evinizde Yetiştirebilirsiniz!

Zencefil her derde deva olan mucizevi bitkilerden birisidir. Aslen tropik bir baharat olan bu bitkiyi bahçenizde veya saksınızda yetiştirerek her an elinizin altında olmasını sağlayabilirsiniz.

Birkaç Basit Adımda Şifalı Bitki Zencefili Evinizde Yetiştirebilirsiniz!

Mynet Yemek facebook sayfasını beğenin!

Zencefil yetiştirmek için iyi bir kök seçilmeli

Tropik bir bitki olan zencefilin pek çok çeşidi vardır. Aktardan alacağınız her zamanki zencefil kökü de yetiştirilmeye uygundur. Alacağınız zencefil kökünün iyi durumda olması gerekmektedir. Büyük ve iri bir kök almak, dikme işlemi için parçalara ayırma konusunda kolaylık sağlar.

Toprak seçimine geçmeden önce zencefil hakkında bilmeniz gereken şeyler var

Zencefil ekildikten sonra 8 ila 10 ay arasında hasada hazır hale gelir. Yağışlı bir bölgede yaşıyorsanız, mesela Karadeniz gibi, yağmurların başladığı ılık havalarda bahçeye ekip, soğuklar başlayana kadar olgunlaşmaya bırakabilirsiniz. Tropik bir bitki olan zencefili soğuk havalarda asla bahçe gibi soğuğa maruz kalacağı yerlerde bırakmamalısınız.

Ilık ve soğuk hava geçişlerinin kısa zaman aralıklarında meydana geldiği bir bölgede yaşıyorsanız, baharda bahçeye ektiğiniz kökleri kış başlarken bir saksıya alıp daha sonra bu kökleri baharda tekrar bahçeye taşıyabilirsiniz. Bu yöntemle ılık ve nemli ortamları seven zencefili olumsuz koşullardan korunur.

En iyi aromayı elde etmek için toprak önemli

Zencefil, organik ögeler bakımından zengin olan toprakta çok iyi yetişir ve aromasını en iyi bu tür topraklarda geliştirir. Bu bakımdan bahçe toprağınızı marketlerde satılan organik ögeleri yüksek saksı toprağıyla karıştırmanız yerinde olur. Eğer bahçede değil, saksıda bir dikim yapacaksanız, organik ögeler bakımından alabileceğiz en zengin toprağı alın.

Zencefili nereye ekerseniz ekin, gübreleyerek gelişimine destek olmak önemli. Kullanacağınız gübrenin veya toprağın kil oranının düşük olmasına dikkat edin. Yüksek kil oranı, suyun kök yerine toprakta kalmasına neden olur. Bu durum, nemli ortamları seven zencefilin pek hoşuna gitmez.

Ve zencefil toprakla buluşmaya hazır

Zencefil kökünü bahçeye veya saksıya ekerken, filizlenecek kısmı yukarıya bakacak şekilde, en az 5 santimetre derine ektiğinize emin olun. Zamanla zencefil köklerinin toprağın üstüne çıktığını göreceksiniz. Bu durum tamamen normaldir. Eğer ekme işlemini bir saksının içinde gerçekleştiriyorsanız, saksının en az 30 santimetre derinlikte ve çapta olduğundan emin olun. Elinizden geldiği kadar tropik bir ortam yaratmaya çalışın.

Zencefil bitkisi kısmi gölgeli, yüksek nemli ortamı ve nemli toprağı sever. Zencefil kökünü, direkt güneş ışığından ve sert rüzgarlardan korumaya özen gösterin. Ayrıca, toprağı her zaman nemli kalması gereken bu bitkiyi aşırı sulamadığınızdan emin olun.

Zencefil bitkisini soğuk dönemlerde iç mekanda tutmak nem dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bitkiniz bahar aylarında bahçedeyken, şiddetli yağmurların topraktaki mineralli yapıyı götürmemesi için, bitkinin etrafını kompost veya gübreyle örtebilirsiniz. Saksıdaki bitkiyi ise, düzenli olarak gübrelemek yeterli olacaktır. Gübreleme işlemi için sebzelerde kullanılan gübreleri tercih edebilirsiniz.

8 ila 10 aylık bakımın sonunda zencefil hasat için hazır

Zencefil büyürken çıkan yeşil yapraklar hasat zamanı geldiğinde kendiliğinden ölür. Bu yaprakların kuruması zencefilin hasat için hazır olduğunu gösterir. Bitkiniz bahçede de olsa, saksıda da olsa toprağı kazıp kökü çıkartarak hasat edebilirsiniz.

Eski kökleri kesip, yeni kökleri yıkadıktan sonra aylarca bakıp büyüttüğünüz zencefil kullanıma hazır hale gelir. Hasat ettiğiniz bitkinin bir bölümünü hemen hasattan sonra ekerek gelecek sezon için tekrar yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Zencefil, buzdolabında 2 ay, dondurucuda daha uzun süreler saklanabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler