Özellikle yabancı futbolcular için Süper Lig bulunmaz nimet. Bol kazancın hüküm sürdüğü Türkiye'de vergi, yüzde 15. Bu rakam İngiltere'de yüzde 50, Almanya'da yüzde 45, İspanya ve İtalya'da ise yüzde 43.
Avrupa'nın dev kulüplerinin de peşinden koştuğu futbolcular, düşük vergi ve yüksek kazançları hesap edince Süper Lig'in yolunu tutuyorlar. Quaresma, Guti, Ferrari, Niang, Dia, Lugano, İnsua, Kewell ve diğerleri, aynı paraya farklı bir avrupa liginde vergiler hesaba katılınca daha az kazanacakları için Türkiye'de oynamayı tercih ettiklerini açıklamalarında satır aralarına sıkıştıran önemli isimler. Bilindiği gibi Beşiktaş, uzun süreli sakatlık geçiren Ferrari ile sözleşmesini fesh etmek istemiş, ancak İtalyan futbolcu, "Aynı parayı bir başka Avrupa kulübünden alamam. Üstelik İtalya'da vergiler çok yüksek" diyerek fesih önerisine sıcak bakmamıştı.
Onlara her şey bedava!
Aynı durum kulüpler için de geçerli. Yayın gelirleri, saha reklam gelirleri, forma satışları, maç biletleri, kombine bilet gelirleri, loca satış gelirleri ve bonservis gelirleri nedeniyle de kulüpler, 1 kuruş dahi vergi ödemiyorlar. Çünkü buna olanak sağlayan yasa maddesi ve tebliğ onları 'destek amacıyla' koruyor. Bu da yetmiyor, spor kulüpleri, veraset ve intikal vergisinden de muaf. Aslında bununla da sınırlı değil... Bütün bunlardan sonra kötü olan ise; 359 milyon euro yayın geliri olmasına rağmen kulüplerimiz bunun üstüne bir de her yıl ortalama 340 milyon euro açık vermeye devam ediyor.
Arif Cevizci/Yeniçağ Gazetesi