YEMEK

Doğa Anayı Korumak ve Sağlıklı Beslenmek İçin 7 Basit Adım

Doğa anaya yıllarca yaptığımız kötü muamelenin yol açtığı önemli küresel problemleri duyduğumuzda, güçsüz ve kötü hissediyoruz. Oysa bu his, her birimizin, birer birer, küresel iklim sağlığı adına bir fark yaratma hayalini zorlaştırır. Ama, her birimizin nasıl ve ne yediği ile iklim sağlığını etkileyebileceği bir gerçek.

Doğa Anayı Korumak ve Sağlıklı Beslenmek İçin 7 Basit Adım

Doğa anayı korumak ve sağlıklı beslenmek için 7 basit adım

Doğa Anaya yıllarca yaptığımız kötü muamelenin yol açtığı önemli küresel problemleri duyduğumuzda, güçsüz ve kötü hissediyoruz. Oysa bu his, her birimizin, birer birer, küresel iklim sağlığı adına bir fark yaratma hayalini zorlaştırır. Ama, her birimizin nasıl ve ne yediği ile iklim sağlığını etkileyebileceği bir gerçek.

Bu listeye çok daha fazla madde eklenebilir ama ilk etapta basit bu 7 adımı inceleyelim.

1. Gıda atıklarınızı en aza düşürün: Her yıl, Amerikalıların 33 milyon ton gıda atığı var. Düşünün bunu! Alışverişe gittiğinizde, ihtiyacınız kadar olanı alın. İhtiyacınız kadar yemek hazırlayın. Artan yemekleri çöpe dökmeyin, buzdolabında saklayın.

2. Paketlenmiş ve işlenmiş yiyecek daha az satın al: Tüm enerji, insan ve malzeme kaynaklarını düşünün! Yiyeceklerin işlenmesi, gıda ambalajların yapılması, konteynırların doldurulması, depolarda saklanması ve süpermarketlere ulaşması için tüm bunlar gerekli. Bunları hesaba katarak yiyeceklerinizi satın alın. Kendinize sorun, yiyeceklerinizin işlem adımlarını nasıl minimize edebilirsiniz? Daha az paketlenmiş gıda almayı deneyin. Daha fazla taze meyve, sebze ve tüm tahıllar bunun cevabıdır.

3. Kahvaltınızı ve içeceğinizi evde hazırlayın: Pahalı ve doğa dostu olmayan kahve dükkanlarını geçin. İçeceğinizi ve kahvaltınızı evde yapın ya da hazırlayarak yanınızda götürün. Eğer, bir kahve dükkanından almak zorunda kalırsanız, istediğiniz içeceğin termosunuza doldurulmasını söyleyin. Böylelikle, kâğıt bardak çöpe gitmemiş olur.

4. Yerel pazarlardan alışveriş yapın ve kendi ürününüzü yetiştirmeye çalışın: Her semtte belirli günler pazar kuruluyor. Sebze, meyve, tahıl gibi ihtiyaçlarınızı buralardan temin edebilirsiniz. Hatta, balkonlarınızda ya da bahçenizde kendi ürünlerinizi yetiştirebilirsiniz. Sadece üşengeç olmamak gerek. Çocuklarınız varsa bu onlar için de iyi bir örnek olacak. Hem de ailenize sağlıklı gıda vereceksiniz.

5. Alışverişe giderken bez çanta taşıyın: Son zamanlarda plastik poşet kullanmak yerine bez çanta ile alışverişe gitme bilincinin artması güzel bir şey. Kendi bez çantanızı istediğiniz gibi tasarlayıp, dikebilirsiniz.

6. Restoran ve kafede artık yemekleri çöpe attırmayın: Dışarıda bir yere gittiniz. Yemek yediniz ama artan yiyecekler var. Bunların çöpe gitmesindense, garsondan rica edip paket yaptırabilirsiniz. Evde daha sonra yiyebilir ya da dışarıdaki hayvanlarla paylaşabilirsiniz. Bazı restoranlar bu konuda yardımcı olmayabilir, bu gibi yerlerde yiyebileceğiniz kadar sipariş verin.

7. Sebze ağırlıklı beslenin: Daha fazla sebze, meyve ve tahıl ürünleri yiyin. Eti en az şekilde tüketin. Sebze ağırlı beslenmenin, şeker hastalığından kalp rahatsızlığına ve kansere kadar birçok kronik hastalığı engellediği kanıtlandı.

Kaynak: Gaia Dergi / Yeşim Özbirinci

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler