YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erciş’te Engellilerden Moral Gecesi

Van’ın Erciş ilçesinde Bedensel Engellire Derneği Erciş Şubesi tarafından yemekli moral gecesi tertip edildi.Erciş Öğretmen...

Erciş’te Engellilerden Moral Gecesi

Van’ın Erciş ilçesinde Bedensel Engellire Derneği Erciş Şubesi tarafından yemekli moral gecesi tertip edildi.

Erciş Öğretmen Evi’nde düzenlenen etkinliğe İlçe Kaymakamı Barboros Baran, 108. Topçu Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Nuri Başol, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, İlçe Emniyet Müdür Vekili Halil Gündüz. İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Atilla Köse, Bedensel Engelliler Erciş Şube Başkanı Hadi Kaya, oda ve dernek temsilcileri ile engelli vatandaşlar katıldı.

Yemekte açılış konuşmasını yapan Bedensel Engelliler Derneği Erciş Şube Başkanı Hadi Kaya, her yıl 3 Aralık Dünya Engeliler Günü’nün farklı etkinliklerle ele alındığını söyledi. Nüfus sayımı esnasında ülkede yaşayan engellilerin sayısı belirlenmeye çalışıldığının ancak tam sağlıklı bir sonuç elde edilmediğini iddia etti. Türkiye’de nüfusun yüzde 12’sinin engeli olduğunu varsaydığını belirten Kaya, “Bu durum da aileler tarafından saklanılmakta. Aileler i çocuklarını evde tutmak ve onları gerçek hayatta yoksun bırakmaktadırlar. Ailelerin bu tavrı engellilerin tam olarak sayısını da ortaya çıkarmamaktadır. Her insanın bir engeli adayı olduğu düşünürsek yapılacak çalışmalar daha fazla önem kazanmaktadır. Engellilerin karşılaştıkları sonunlar mevcuttur. Siz engeli olmayan kişilere de düşen görevler vardır. Engellilerle yan yana geldiğinizde onları anlamaya çaba göstermenin acıyarak değil tanımak amacıyla onlara yaklaşın. Onlar sadece bazı organlarını tam kullanamıyorlar” dedi.

Fizyoterapist Aydoğan Bora ise yaptığı konuşmada; “Buradan hareketle diyebiliriz ki en gelişmiş toplum; bünyesindeki engelli bireylerle kaynaşmış bütünleşmiş ve onlara en duyarlı, en eşit şekilde davranabilmeyi başarmış toplumdur. Engelli olmak bir seçim değildir. Bir dakika sonrasına bile garantimizin olmadığı bir dünyada yaşarken bu kadar pamuk ipliğine bağlı sağlığımıza nasıl güvenebiliriz. Ve, o sağlığa şu an sahip olmayanları farklı bir dünyaya ait gibi görebilmemiz ne kadar doğru?. Bir an durup düşünen her birey buna hakkı olmadığını fark edecektir. Belki onların engelleri bedenlerinde, görünür yerlerinde; ama bizlerin engelleri görünmeyen yerlerimizde. Yani ruhlarımızda, zihinlerimizde onlardan daha fazla engelimiz saklı değil mi?” Şeklinde konuştu.

Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu ise yaptığı konuşmada engellilerin sorunlarını dile getirerek, “Engelliler bizim evlatlarımız, büyüklerimiz. Elbette onlara sahip çıkmak sadece bir güne has değil, her zaman her yerde onlara sahip çıkmamız lazım, sahiplenmemiz lazım. Bizler bu konuda çok duyarlı olmaya çalışmamız lazım. Her zaman engeli kardeşlerimizin yanında yer alacağız. Onların her türlü ihtiyaçlarını, her türlü gereksinimlerini tedarik etmek bizim vazifemiz. Hükümetimiz de bu konuda çok duyarlı. Özelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın bu konuda çok güzel çalışmaları var. Ben inanıyorum bundan böyle artık toplumumuzda da bu olgu oluşmaya başladı. Engellileri tanıma, onları sevmek, onları kucaklamak, bağrımıza basmak, sahiplenmek şüphesiz bizim önemli toplumsal görevlerimizden biridir artık” ifadelerinde bulundu.

Erciş Kaymakamı Barboros Baran ise, mesleğe atandığı 10 yıl öncesiyle şu anki zamanı karşılaştırarak şunları söyledi;

“Ben yaklaşık 10 yıldır bu mesleği yapıyorum. Mesleğe ilk girdiğim yıllarla, şu anki durumum şöyle kısaca mukayese etmek ısıtıyorum. 2 bin yıllarının başlarında yaptığımız köy gezilerinde veya okul ziyaretlerinde orada özürlü, engeli, hasta ya da yaşlı vatandaşlarımızı görüyorduk. Bir okula gidiyorduk. Mesela öğrencimiz ailesinin ilgisizliği veya imkansızlığı yüzünden zamanında tedavi olabilecek imkanlar varken, sırf ailesinin imkansızlığı ilgisizliği yüzünden engeli hale geldiğini gördüğümüzde çok üzülüyorduk. Ya da bir ev ziyaretinde yaşlı annesini, babasını ahırdan bozma bir yerde tabir caizse kendi kaderine terk etmiş insanlarımızı, hemşerilerimizi gördüğümüzde gerçekten çok üzülüyorduk. Bunlar karşısında o zamanki bizlere verilen yetkilerle yapabildiklerimizin yanında yapamadığımız çok şey de vardı. Bunlar da bizi vicdanen rahatsız ediyordu. Bugün özelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız yeni kurulmasına rağmen bir özürlü vatandaşımız bakıma muhtaç bir vatandaşımız, gerekli raporları varsa o eve 1000 TL’den fazla para giriyor ve onun bakımı ona karşı ilgi alaka tabiri caizse devletimiz hükümetimiz bizlere inancımız kültürümüzü hatırlatırcasına bu imkanlarla biz özürlülerimize hastalarımıza daha çok sahip çıkar hale geliyoruz. Devlettin imkanları bu şekilde iyileşirken iyileşmeye devam ederken öte taraftan sivil toplum kuruluşlarımıza baktığımızda günümüzde sivil toplum kuruluşları temsil ettikleri kişilerin gurupların haklarını arama noktasında çok önemli kurumlar ve organlardır. Erciş özelinde baktığımızda Türkiye’nin her tarafından ticaret odası ve ziraat odası gibi olan sivil toplum kuruluşlarının yanında bayanlara yönelik, engeli vatandaşlarımıza yönelik, öğretmenlerimize yönelik bunun gibi birçok derneğimizin olduğunu biliyoruz. Bu derneklerimiz sadece oturup kendi üyeleri için bir şeyler istemek yerine, deprem sürecinde biz gördük ki. Birçok faaliyet yaparak devlettin yetişemediği, belki o noktada ilgi gösteremediği, o noktada bize destek oldular ve değişik organizasyonlar, projelerle vatandaşlarımızın moral ve motivasyonun artırma adına bizlere yardımcı oldular. Bedensel Engeliler Derneğimiz de böyle bir organizasyonu bugün kendi başlarına yaparak bizleri bir araya getirdiler. Bildiğim kadarıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan ‘Engelsiz yaşam’ adında engeli vatandaşlarımızın topluma kazandırmaları ve kendi ayakları üzerinde durmaları sağlayacak bir proje yürütülmekte ve devam etmekte. Ben bu bağlamda da sivil toplum kuruluşlarımızın bilinçlendiğini ve bir şeyler üretme adına oturdukları yerden bir şeyler beklemeden, bir şeyler yapma adına gayret ettiklerini gördüm. Ayrıca mutluluk duyuyorum. Bu vesile ile ben bir kere daha dernek başkanımıza, Menaf Bey’e bu organizasyondan yaptıkları projeden emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra yemeğe geçildi. Yemek esnasında Engelli vatandaş Enver İmanlı tarafından türkü ve şarkılar okundu. Gecede ayrıca engelli dostu olan Sami Demir’in yapmış olduğu bir tabloda açık artırma soncunda 2 bin TL’ye Turan Mercan isimli iş adamı tarafından satın alındı. Elde edilen gelir ise Bedensel Engelliler Derneği Erciş Şubesi’ne verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler