Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Her Canlının Kanı Kırmızı Değildir!

Canlıların yeşil, hatta mor kan renklerine bile sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Her Canlının Kanı Kırmızı Değildir!

Alyuvarlarımızın, yani kırmızı kan hücrelerimizin "kırmızı" ismini almasının nedeni "hem" molekülleri. Bu moleküller yapıları gereği kırmızı renktedir. Dolayısıyla oksijen taşımayan bir kan molekülü kırmızı renkte gözükür. Ancak kimi zaman damarlarımızın, özellikle de temiz olmayan, oksijen taşımayan damarlarımızdaki kanın mavi, mor, hatta yeşil gözükmesi insanların kanın orijinal renginin kırmızı değil, mavi olduğunu düşünmeye itti. Fakat bu tamamen hatalıdır. Kirli kan bile hiçbir zaman mavi olmaz; sadece deri üzerinden bu şekilde gözükür. Kanın rengi parlak kırmızı (temiz kan) ile kopkoyu kırmızı (kirli kan) arasında değişir.

Omurgalı hayvanların aksine, bazı omurgasız hayvanlardaysa (özellikle karides ve yengeçlerde) kan rengi gerçekten mavidir. Bu canlılarda hemoglobin yerine hemosiyanin bulunur. Bu molekül içerisinde demir değil, bakır bulunur. Bakırın varlığı, ışığın farklı dalga boylarının emilmesine ve geri yansıtılmasına neden olur. Bu hayvanların kanları oksijenlenmişken mavi renktedir, oksijenin yokluğunda ise renksizdir. Bakır, demire kıyasla oksijene biraz daha farklı şekilde bağlanır: tek bir bakır değil, 2 bakır atomu tek bir oksijen molekülüne bağlanbilir.

Bazı solucanlar ve sülüklerin kanı ise yeşildir. Bunun sebebi, klorokruonin isimli bir kimyasal. İşin ilginç tarafı, bu proteinlerin yapısı hemoglobine çok benzer. Hatta kimyasal yapıları neredeyse tıpatıp aynıdır. Bu fark çok ufak olsa bile, renk değişimi çok barizdir. Bu hayvanların oksjensiz kanları, klorokruonin nedeniyle açık yeşildir, oksijenlendiğinde ise daha koyu bir yeşile döner. Kimyasal yapının benzerliği, bu hayvanlarda kanın yoğun bir solüsyon olarak hazırlanmasında ortaya çıkar: yeterince yoğun olduğunda, kanları kırmızı gözükür. Üstelik bu canlıların bazılarında klorokruonin ile hemoglobin bir arada bulunur. Bu nedenle onların kanları biraz daha kırmızıya yakındır.

Son olarak, mor bir kan rengi de canlılarda görülebilir. Çok sınırlı sayıda bazı denizel solucanda (özellikle penis solucanlarında) tespit edilmiştir. Bu renk de, yine, bir diğer oksijen taşıyıcı kimyasal olan hemoeritrin moleküllerinden kaynaklanır. Bu molekülde de demir bulunur; ancak yapısal olarak daha farklıdır. Bu canlılarda kan oksijensizken renksizdir, oksijenlendiğinde pembemsi ve parlak mora döner. Diğer moleküller gibi, bu da hemoglobine kıyasla daha düşük verimliliğe sahiptir. Hatta bazı türlerde hemoglobinin %25'i kadar oksijen taşıyabilir.

Orijinal Makale: http://www.evrimagaci.org/fotograf/55/6651

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler