HABER

Kök hücreden fare spermi üretildi

Japon araştırmacılar, laboratuvarda sağlıklı fare spermi üretmek için embriyonik kök hücrelerini kullandıklarını ve bu gelişmenin kısırlığın tedavisine yardımcı olabileceğini bildirdiler.

Sonuçları Cell dergisinde yayımlanan araştırmada, hücresel tedavide kök hücreler kullanılarak yapılan bu çalışmanın yeni bir adım olduğu değerlendirilmesi yapıldı.

Araştırma çerçevesinde, Kyoto Üniversitesi'nden bilim adamları, fare embriyolarından çıkardıkları kök hücreleri, fare yumurtası veya spermi haline geldiği bilinen bir tür öncü hücreye dönüştürmeyi başardılar.

Bilim adamları, sözkonusu hücreleri sağlıklı spermler üretebilmesi için kısır erkek farelerin testislerine naklettiler.

Araştırma ekibinin lideri, Kyoto Üniversitesi Anatomi ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nden profosör Mitinori Saitou, sonrasında kısır erkek farelerin testislerinden alınan spermlerin laboratuvarda yumurtalara aşılandığını söyledi.

Saitou, aşılamadan sonra bazı embriyoların, taşıyıcı anne farelerin rahimlerine yerleştirildiğini, bu annelerin sağlıklı fareler dünyaya getirdiklerini, bu farelerin de üremelerinin normal seyrettiğini kaydetti.

Mitinori Saitou, yaptığı açıklamada, araştırmalarının, kısırlığının tedavisi konusunda kullanılabileceğini ancak hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan araştırmalar arasındaki farklılık nedeniyle bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Vücudun ana hücreleri ve diğer tüm hücre ile dokuların kaynağı olan kök hücreler, farklı türde hücreler haline gelebildikleri ve çoğalabildikleri için kanser ve şeker gibi hastalıkların tedavisinde umut vaat ediyor.

AA

En Çok Aranan Haberler