Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Köpekler bilim dünyasını ikiye böldü: Sarılmayı seviyorlar mı, sevmiyorlar mı?

Stanley Coren’in Psychology Today’de yayınlanan makalesine yanıt gecikmedi.

Köpekler bilim dünyasını ikiye böldü: Sarılmayı seviyorlar mı, sevmiyorlar mı?

Rick T Cartman / Mynet Haber

Bir önceki ilgili haberimizde Stanley Coren’in Psychology Today’de yayınlanan makalesini buraya taşımış, köpeklerin onlara sarılmamızı sevmediklerinden bahsetmiştik.

Üstelik Coren’in söyledikleri oldukça tutarlıydı, bir an bile şüphe duymamıştık! Araştırmacı internetten rastgele seçtiği ‘sarılmalı’ resimlerde köpeklerin başka sebeplerden rahatsız olduklarının aşikar olduğu resimleri elemişti; geri kalan resimlerin %81.6’sında köpeklerin stresli olduklarına dair işaretler keşfetmişti.

Şu ana kadar size de çok mantıklı, çok adamakıllı bir araştırma gibi gelmiyor mu? İlk haberimiz için tıklayın.

Üstelik araştırmasının sonucunu köpeklerin tarihsel gelişimine de dayandırmış, üzerimizde "Ben demiyorum, Karacoğlan diyor!" etkisi yaratmıştı.

Alakalı alakasız Cem Yılmaz’a sevgilerimizi sunuyoruz, farkındayız :)

Konumuza dönecek olursak; Coren, makalesinin son bölümünde köpeklerin tarihsel gelişimlerini ‘koşucu’ yaratıklar olarak tamamladıklarından dem vurmuş, sarılmamızı sevmemelerini onları kapana kıstırmış gibi hissettiriyor oluşumuza başlamıştı.

Son derece makul, son derece gerçekçi bir araştırma… Değil mi?

Değil.

Çünkü bilimsel araştırmalar aslında öyle yapılmıyor. Bize mantıklı gelmişti, çünkü biz bilim insanı değiliz. Ama en azından öğrenme gayretindeyiz tabii...

Coren’in araştırmasından kısa bir süre sonra Washington Post’ta yayınlanan karşı makale, bilimsel araştırmanın nasıl olması gerektiğini ortaya koydu.

Belki Coren’i tam anlamıyla yalancı çıkarmadı ama, konunun kesinliğini kaybetmesine sebep oldu.

Rachel Feltman’ın Washington Post’a kaleme aldığı makale, Coren’in araştırmasını meslektaş incelemesinden geçmiş bir çalışma (peer-reviewed) olmadığı için eleştirmekle başlıyor. Peki meslektaş incelemesinden geçmek nedir? Bir araştırma, benzer konular üzerine çalışmalar yapan bilim insanları tarafından incelenir, boşluklar var mı kontrol edilir, kullanılan metod ve ulaşılan sonucun tutarlı olduğu onaylanır, ya da onaylanmaz.

Bilimsel bir makaleyi hakikaten ‘bilimsel’ yapan en önemli yöntemlerden biri budur. Ve evet, Coren’in makalesinde böyle bir şey yok. Çok ayıp Psychology Today!

Ayrıca bilimsel olmayan bir noktaya daha parmak basıyor Rachel Feltman:

Köpeklerin farklı sebepten stresli olduğu belli olan resimlerin elenmesinin doğru olduğunu söyleyen Feltman, seçilen fotoğraflarda köpeklerin sırf sarılmak yüzünden stresli oldukları sonucunun çıkarılamayacağını belirtiyor.

Feltman’ın söylediği ve şu an bize aşırı mantıklı gelen karşı önerme şöyle: Sarılındığı için stresli olduğunu sandığımız köpek o sırada aç olabilir, patisinin içine taş ya da diken girmiş olabilir, hava çok soğuk ya da çok sıcak olabilir… Fotoğrafın çekildiği yer ve zamandaki tüm şartları bilmeden bu konuda yorum yapamayız. Bir de saygın bir site olacaksın Psychology Today, yakıştı mı?

İşte durum bundan ibaret.

Halâ köpeğinizin sizin sarılmanıza kıl olup olmadığı konusunda kesinleşen bir bilgi yok. Bilim dünyası bu konuda fikir birliğine vardığı anda sözümüz söz, sizlerle ilk biz paylaşacağız.

Kaynaklar: Washingtonpost.com, Psychologytoday.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler