SPOR

Mustafa Denizli: Fenerbahçe zirveye hak ederek geldi

3 büyükleri şampiyon yapan tek hoca olan Mustafa Denizli, Süper Lig’in 11 haftasını Hürriyet'e değerlendirdi.

Mustafa Denizli: Fenerbahçe zirveye hak ederek geldi

"SARI LACİVERTLİLER ZİRVEDE VE BURAYA TARTIŞILMAYACAK ŞEKİLDE HAK EDEREK GELDİLER"

Kadro ağırlığı Fenerbahçe için büyük bir avantaj. Ancak, dezavantajlı olan bir durum da var. Kontenjan ve 11 seçimlerinde yabancıların bazılarının yedek kalıp, tribüne çıkması rahatsızlık yaratabilir. Burada Ersun hocaya büyük iş düşüyor.

- Fenerbahçe en yakın rakibine 4 puan fark atarak liderlik koltuğunda oturuyor. Sarı lacivertliler bu farkı korur mu?

- Geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman, bunun cevabını belki de bulabiliriz. Bu farkları kapatan takımların olduğunu, kapattıran takımların olduğunu, bunların bir tanesinin de Fenerbahçe olduğunu ve bu farkla şampiyonluk yarışında ipi göğüslediğini, önde giderken rakibine ipi göğüslettiğini görürüz. Fenerbahçe bunları yaşayan bir takım. Dolayısıyla ligin üçte birlik dönemi geride kalmışken, bu belki önem arz ediyor ama bu 9 puanlık farkları kapatırken geçmişte Fenerbahçe adına devre arası bitmişti. Bu çok önemli bir durum. Henüz 11. haftadayız ve daha 23 hafta var önünde. Bugünden böyle bir kehanette bulunmak zor. Ama rakiplerinin durumunu gözönünde bulundurursak da kolay.

Fenerbahçe bu puan farkını yakalarken enteresan maçları geride bıraktı. Özellikle Galatasaray derbisi öncesi uzatma dakikalarında kazandığı 3 maçın olduğunu düşünürsek, bunun ileride tekrar yaşanmayacağını kimse söyleyemez. Futbol bir hissetme ve yaşama oyunu. Bu yaşamanın siyah ve beyaz tarafları var. Fenerbahçe bu 11 maçlık dönemde beyaz tarafı yaşadı. Yaşamaya da devam edecek gibi gözüküyor. Gözlemlediğim Fenerbahçe bu haftaları bu şekilde geçerken, kendi güvenini de arttırdı. Güven futbolda tek taraflı yaşanmaz. İki taraflıdır bu iş. Hem saha içi hem saha dışı olmak üzere.

Fenerbahçe’deki atmosfer şu anda bu görüntünün paralel bir şekilde yürüdüğünü gösteriyor. Bu onlar için avantaj. Dolayısıyla rakipleriyle arasındaki puan farkı 11. haftada böyle. 17. haftayı da beklemek lazım. Bu fark bugünkü konumunu muhafaza eder mi, kapanır mı, yoksa açılır mı? Kapanırsa, kimlerle kapanır? Rakipleri ikinci yarıda bunu devam ettirir mi? Fenerbahçe’nin en güçlü rakipleri olarak gösterilen Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor biraz sekteye uğramış gibi.

"ŞAMPİYONLUK YARIŞI, FARKLI BİR YARIŞTIR"

- Fenerbahçe’nin peşindeki Kasımpaşa ve Sivasspor sürpriz yapabilir mi?

- Şu anda Fenerbahçe’yi takip eden Kasımpaşa ve Sivasspor, ligin ilerleyen haftalarında zirve yarışında zorlanırlar. Şampiyonluk yarışı farklı bir yarıştır. Şampiyonluklar, şampiyon ruhlarla kazanılır. Bu takımların hangilerinde şampiyonluklar daha fazla onu gözardı etmemek lazım. Dolayısıyla, Fenerbahçe önemli bir avantaj yakalamıştır. Bu avantajını kendi içerisinde önemli sorunlar yaşamadığı takdirde kullanma olasılığı da oldukça yüksek.

"Tempolu, güzel, kaliteli bir futbol hala göremedim"

"Herşey düşündüğüm gibi giderse bu görünen tablo Fenerbahçe’nin lehine. 11 haftayı iyi değerlendirdiler ve mücadele ediyorlar. Ancak..."

- Fenerbahçe için bir kehanetiniz var mı? Mesela hangi hafta neyi başarıp, nerede hayal kırıklığı yaşayabilir?

- Bu durum muhtemelen kendi takımımla ilgili söylediğim zaman bir değer kazanır. Ben bir takımın başında olduğum zaman bu tür söylemlerde bulunurum. bu da iki sebepten kaynaklanır. Birincisi kendi takımımı çok iyi tanımam, ikincisi rakipleri iyi tanımam. Fenerbahçe için dışarıdan birisi olarak böyle bir düşünce içinde fikir beyan etmek zor. Ancak şunu söyleyebilirim. Futbol, bir haftada, bir ayda bir maçta değil, bir saniyede bütün herşeyi alt üst edebilecek bir oyundur. Futbolda yarın ne olacağını kestirmek mümkün değildir. Herşey düşündüğüm gibi giderse bu görünen tablo Fenerbahçe’nin lehine. Fenerbahçe’nin lehine derken, sarı lacivertliler hem bu haftaları iyi değerlendirdi hem de iyi mücadele ediyor. Bu bir gerçek. Ancak, benim gözümde 90 dakikaya yayılmış, tempolu, güzel, kaliteli bir futbol hala ortada yok. Bunu bölüm bölüm yapıyorlar. Bunu hallettikleri zaman avantajını da daha belirgin hale getirecektir. Bu mümkün mü? Elbette mümkün.

RAKİPLERİN KRİZİNİ İYİ KULLANDILAR

Ama bir şeyi gözardı etmemek lazım. Beşiktaş ve Galatasaray lig başladıktan kısa bir süre sonra önemli krizler yaşadılar. Bir tanesi saha içi krizi bir tanesi saha dışı krizi. Bunlar da Fenerbahçe’nin mutlak suretle lehine oldu. Bütün bunları bir kenara bırakırsak bugünkü tablo, Fenerbahçe’nin hak ederek geldiği bir yer. Bu tartışmasız. Rakipleri kriz yaşarken, Fenerbahçe için avantajlı bir durum ortaya çıktı. Fenerbahçe de bunu kullandı.

"Geniş kadroda, mutsuz futbolcu fazla olur!"

- Fenerbahçe’nin kalabalık kadrosu yarışta avantaj gibi gözükse de tablo ileride dezavantaja dönüşür mü? Yedek kalanlar ve tribüne çıkan özellikle yabancılar problem yaratır mı?

- Evet, Fenerbahçe’nin geniş bir kadrosu var. Bu kadro her ne kadar avantaj gibi gözükse de dezavantajları da çok olan bir durum. Yönetme ve yönetilme sanatının daha önem kazandığı bir kadroya sahip Fenerbahçe. Bu tip takımlarda mutsuz futbolcu sayısı fazladır. Onun için bu konuyu gözardı etmemek lazım. Fenerbahçe son haftaya kadar bunun zorluklarını bazı futbolcularda yaşamıştır. İleriki haftalarda yaşanmaması için de mutlak suretle bir takım düşüncelerin hayata geçirilmesi lazım. Dışarıdan gözlemlediğim bu.

"6+0+4 yüzünden bir sürü kafası karışık adam var"

- Rakiplerine göre Fenerbahçe’nin kadrosunun bir ağırlığı var mı? Özellikle de yerli oyuncu bakımından.

- Bu bir avantaj değil. Çok büyük bir avantaj. Bugünkü uygulama 6+0+4. Olay esasında bu sistemin içinde gizli. 6+0. 6’nın üzerine hiç koyuyoruz. O zaman bırak. Sıfır bir hiçse, hiçle uğraşma. Kafaları da karıştırma. 6+0’da o sıfırın karşılığı 4. 10 transferin varsa her hafta bir takım içinde 4 tane mutsuz, 7-8 tane de kafası karışık adam barındırıyorsun demektir.

Burada transfer politikası da sağlıklı düşünülmeli. Örneğin. Elde Kadlec ve Yobo gibi yabancılar var. Bu kadroda böyle isimler sağlıklı değil. Çünkü, Kadlec içerideki alternatifleriyle karşılaştırıldığı zaman onlara karşı olağanüstü bir üstünlüğe sahip değil. Hasan Ali ile Caner varken, onların yanına yeni bir Roberto Carlos gelirse fark yaratırsın. Üstelik elinde Egemen ile Bekir de varken. Onların da olduğu yere sadece Bruno Alves gelebilir. Yobo gelmez. Elinde birbirine çok benzeyen Sow, Webo ile Kuyt varken bunlara ilaveten Emenike’nin varlığı belki defanstaki duruma benzemiyor ama bu durum en önde bile zaman zaman burukluk yaşatabilecek ortamların hazırlanmasına neden olabilir.

"Emenike’nin maskesinde F.Bahçe amblemi vardı"

- Yedek kalmak oyuncuyu rahatsız eder mi. Emenike’nin, Galatasaray derbisindeki tavırları bunun göstergesi mi?

- Emenike bazı sinyaller verdi. Ondan evvel Sow da vermişti. Oynamadıkları maçlarda davranış biçimleriyle bunu yansıttılar. Galatasaray derbisinde Emenike’nin yedek kulübesinde bir oturuşu var, yüzünde kar maskesiyle. Bu çok yadırgandı. Eleştiri konusu oldu. Esasında çok fazla eleştiri konusu olmaması gerekir. Çünkü, Emenike’nin yüzüne taktığı kar maskesinin üzerinde Fenerbahçe amblemi var. Yani, sen kulüp olarak bunu hazırlıyorsun. Soğuk havalarda, idmanlarda ve futbolcular kenarda otururken kullansın diye. Otururken kullandığı zaman da bunu sorma hakkın yok. Kulübün bir ürününü kullanıyor. Kulübün ürünü dışında başka bir şeyi kullanırsa, o zaman hesabını sorarsın, “Ne oluyor” dersin. O yüzden, Emenike eleştirilmemeli.

"Yıldırım mağdur olarak görülüyor"

- Aziz Yıldırım’ın tekrar başkanlığa seçilmesi takım üzerinde nasıl bir etki yaratır?

- Aziz Yıldırım sürekliliği olan başkanlar grubundan biri. Başarılı olduğu yıllar var. Başarısız olarak nitelendirilen dönemleri var. Ama kulüpte uzun bir süresi var. Bu sürenin sonunda da yaşadığı bir ortam var. Bu ortamı yaşayan kim olursa olsun Aziz Yıldırım veya bir başka kulüp başkanı kendi taraftarı gözünde, camiası gözünde mağdur edilmiş bir kişi olarak algılanır. Yani Aziz Yıldırım’ın son kongrede bu kadar oy alma nedenlerinden biri budur. Fenerbahçe sempatizanları ve genel kurul üyeleri, Aziz Yıldırım’ın yaptıklarından memnun olduklarını dile getiriyorlar. Rakipli bir genel kurulda bu durum ortaya çıktı. Daha önce rakip de çıkmıyordu karşısına.

"Rakiplerle fark kapanırsa fikstür sıkıntısı yaşanır"

- Fenerbahçe zirve yarışındaki rakipleriyle ilk yarıda içeride oynadı ve oynayacak. Bu ne getirir?

- Futbolda masa üstü değerlendirmeler ile saha içi değerlendirmelerin uygulamaları paralel sonuçlar vermeyebilir. Yıllık planlamaları yaparken, çalışma, idman, maç programı ve kullanacağın futbolcu profilinin her biri ayrı bir stratejidir. Bir de yaşadığın gerçeklik vardır. Ülke şartlarına bağlı olarak. Rakiplerin nerede, ne zaman oynuyorsun. Bu zaman ve isimler önemlidir. Şimdi Fenerbahçe önemli rakipleriyle ilk yarıyı içeride oynayarak geirecek. Fenerbahçe ilk yarının sonunda şu anki tabloyu korursa, ezeli rakipleri, buna Trabzonspor’u da dahil ediyorum bir hayli geride kalmış olur. İkinci yarıda Fenerbahçe bu rakiplerine gidecek. Dolayısıyla, Fenerbahçe farkı koruyamaz ve geriye düşerse sıkıntı yaşar.

"Bu Fenerbahçe sahada daha aktif görünüyor"

- Aykut Kocaman’ın Fenerbahçesi ile Ersun Yanal’ın Fenerbahçe arasında ne fark var?

- Kazanmanın çeşitli uygulama ve düşünceleri vardır. Bazı teknik adamlar oyun şeklini, yapısını, kullandığı futbolcu profilini daha garanti üzerinden değerlendirebilir. Bazıları garantiyi düşünürken mutlak olan güzellikleri de ortaya sokmak ister. Fenerbahçe’de geçtiğimiz yılın aksine çok büyük kadro değişikliği olmadı. Ancak, bu sezonki takımın daha aktif bir görüntü verdiğini söylemek mümkün.

"Yanal’ın sağlığı kimseyi etkilemez"

- Ersun Yanal’ın sağlık durumu takıma nasıl yansır?

- Bu durum bir etki yapmaz. Yani birlikte çalıştıkları süre içinde böyle bir düşünce ne Ersun hocada ne de futbolcularda hiçbir zaman bir olumsuz etki yaratmaz. Ersun hocanın bu yaşadığı doğal. Çok insanın başına gelen bir durum.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler