EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muzdarip nasıl yazılır? Muzdarip mi muzdarib mi, TDK'ye doğru yazılışı nedir?

Yabancı dillerden gelip Türkçe diline yerleşmiş ve zaman içinde benimsenip Türkçe kabul edilmiş birçok kelime vardır. Türkçe’nin zengin bir dil olmasının bir nedeni de bu yabancı kökenli olan kelimelerdir. En çok da bu türde olan kelimelerin yazımlarında ve söylenişlerinde hata yapılır.

Muzdarip nasıl yazılır? Muzdarip mi muzdarib mi, TDK'ye doğru yazılışı nedir?

Farklı dillerden birçok kelime Türkçe’nin kelime hazinesine dahil olmuş ve zaman içinde Türkçeleşmiştir. Bu özellikte olan kelimelerle Türkçe’nin kelime hazinesi daha da gelişmiş ve dilimiz daha da zengin bir dil hâline gelmiştir. En çok da bu yabancı kökenli kelimelerin yazımları konusunda hata yapılır. Yazım hatalarının önüne geçilebilmesi amacı ile geliştirilmiş olan Türkçe yazım ve imla kurallarına uyulması bu nedenle son derece önemlidir.

Muzdarip nasıl yazılır?

Muzdarip TDK’e (Türk Dil Kurumu’nda) sıfat türünde bir tanımı olan bir kelimedir. Bu tanıma göre muzdarip ya da mustarip; acı çeken, ıstırap çeken anlamına gelir. Bazı kişiler bu ifade için muzdarip ya da mustarip kelimesini kullanabilirler. Türk Dil Kurumu’na göre de bu iki kelime de kullanılabilirdir ve Türkçe kabul edilmiştir.

Bu kelime Arapça kökenli olan bir kelimedir. Dilimize Arapça olan muztarib kelimesinden gelmiş ve zamanla yazılış ve söyleniş biçimi açısından değişime uğrayarak Türkçeleşmiş, son hâlini almıştır.

Muzdarip mi muzdarib mi?

Muzdarip yazımı en sık karıştırılan kelimelerden biridir. Bu hataya düşülmesinin başlıca nedeni kelimenin yabancı kökenli bir kelime olmasıdır. Arapça’dan dilimize gelmiş olan bu kelime muzdarib olarak da yazılabilir ancak bu şekilde yazılması yazım yanlışı kabul edilir.

Muzdarip doğru yazılışı mustarip ya da muzdarip olan bir kelimedir. Etmek fiili ile birlikte de kullanılabilir. Bu kelimenin muzdarip ya da mustarip dışında bir şekilde yazılması yanlıştır. Türk Dil Kurumu bu kelime için sadece bu iki kullanımı doğru kabul etmiş ve Türkçe yazım ve imla kurallarında da bu şekilde yer verilmiştir.

Kelimenin doğru ve yanlış kullanımlarına örnek bazı cümleler şunlardır:

Doğru: Uzun zamandır aynı dertten mustarip / muzdarip olduğunu söyledi.

Yanlış: Senin bu konuda muzdarib olmanı hala anlayamıyorum.

Keşfet


En Çok Aranan Haberler