Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Müze Sevdalılarının Mutlaka Görmesi Gereken İstanbul'daki 5 'Gizli' Müze

    İstanbul'da yaşıyorsanız ve ''gezecek müze kalmadı'' diyorsanız şu an tam doğru yerdesiniz! Muhtemelen bilmediğiniz, buram buram tarih kokan 5 müzeyi sizin için derledik.

    Mübadele Müzesi

    Mübadeleye tabi tutulan Yunan ve Türk vatandaşlarının, çocukları ve torunlarının, yakınlarının, mübadeleye bir şekilde ilgi duyanlara geçmişi anımsatacak özlem, hüzün ve sevinç duygularının canlanmasını sağlayan, kültürel ilişkileri geliştiren Mübadele Müzesi. Sandıklarda saklanan aile büyüklerinin giyim eşyaları, mutfak aletleri, yazılı belgeler, fotoğraflar ve her türlü anı eşyaları, müzeye bağış yapanların isimleri ile sergileniyor. Mübadeleye ilişkin her türlü bilgi, belge ve anı eşyası yer alarak, Lozan Mübadilleri Vakfının sözlü tarih arşivinde yer alan 1. kuşak mübadillerle yapılmış görüşmeler görsel-işitsel olarak izleniyor, mübadillerden derlenen mani ve şarkılar sesli olarak dinlenebiliyor.
    Mübadele öncesinde Rumların yaşadığı Çatalca Kaleiçi mahallesinde yer alan müze binasının bitişiğindeki meydan Mübadele Meydanı olarak düzenlenmiş ve bir de çok güzel bir mübadele anıtı dikilmiş.

    Müzede, mübadillerin ve akrabalarının günlük eşyaları, o dönemde düzenlenen belgeler gibi pek çok eser sergileniyor.

    Çatalca Belediyesi'ne -her ne kadar ülkemizde hak ettikleri değerleri görmeseler de- böyle güzel bir projeyi hayata geçirdiği için teşekkürler.

    Küçük bir not: Müzede mübadele zamanında Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen mübadilleri taşıyan Gülcemal isimli geminin maketi de bulunmakta.

    Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi günleri hariç, her gün saat 09.00 – 17.00
    Bilet Fiyatı: Tamamen ücretsiz

    Depo Müze

    Osmanlı'nın yüzlerce yıllık tarihini yaşatan bir çok müzenin içine ''sığmayan'' tarihi eserlerin toplandığı bu ortak müzeden bir çok kişinin haberi yok maalesef.

    TBMM Başkanlık Divanının 15 Aralık 2004 tarihli kararıyla, daha önce kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan Dolmabahçe Kültür Merkezi’nin (Dolmabahçe Sarayı Matbah-ı Amire) Tahsis Yönetmeliği değiştirilerek, TBMM Başkanlığının onayıyla Depo Müze olarak düzenlenebilmesine olanak sağlanmış ve 23/11/2005 tarih ve 8561 sayılı TBMM Başkanlığı onayıyla projeye start verilmiş.

    Depo Müze projesi, yaklaşık 2000 m2 alanın modern koşullarda bir koruma mekanına dönüştürülmesi anlamını taşıdığı gibi, buradaki eserlerin izleyiciye açılma olanağını da sunuyor.

    Müze’ye bağlı Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde ise, dönemsel sergilere yer veriliyor. Dönemin TBMM Başkanı Bülent ARINÇ tarafından 07 Temmuz 2006 tarihinde ziyarete açılan Depo Müze’nin en önemli özelliği, sergileme bölümünün yanında, depolama koşullarının da ziyaretçiye açık olmasıdır. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu yöntemin, dünyada çok az örneği bulunuyor ve müze depolarının izlenebilir kılınması, koleksiyondaki eserlerin depolama koşullarının şeffaflaşmasını da sağlıyor.

    Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi günleri hariç, her gün saat 09.00 – 17.00
    Bilet Fiyatı: Yabancılar için:5 TL - Normal: 2,5 TL - Öğrenci: 2 TL.

    Matbaa Müzesi

    Rahmi M. Koç Müzesi'nin içinde küçük bir müze olarak değerlendirebileceğimiz, 1950'li yıllara ait baskı makine ve aletlerinin bulunduğu müze Promat'ın önderliğinde kuruldu.

    Müze’nin en önemli özelliği ise tarihi tipo tekniği, elle kurşun harf dizimi, metal klişeler ile baskı uygulamaları, kâğıt kesimi, ciltleme gibi tekniklerin konusunda uzman ustalar tarafından uygulamalı olarak sergileniyor olması. Teşhir değil "Yaşayan Müze” olarak büyük dikkat çekecek müzenin ilk adımı olan Tipo Atölyesi’nde ziyaretçiler önceden belirlenmiş zamanlarda yapılan uygulamalar ile baskı tarihinin geçmişini yeniden izleme fırsatı yakalayabilir.

    Ziyaretçileri kurşun harfler ile nostaljik yolculuğa çıkaran bu atölye\müzede bulunan tarihi makineler ise şöyle: Heilderberg maşalı baskı makinesi (1953), Brillant kesim makinesi (1951), Aybakar giyotin (1977) ve El pedalı baskı makinesi.

    Patrik IX. Hovhannes Gold Müzesi

    Fatih Kumkapı’daki Patrikhane’nin restorasyonu sırasında ortaya çıkan birçok tarihi eserin 2006 yılından beri sergilendiği müze Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında gündeme gelse de daha yeni ‘müze statüsü’ne girebildi. Müzeye Patrik IX. Hovhannes ismi verilmiş ve hemen patrikhanenin altında bulunuyor.

    Patrikhanenin birinci sekreteri Diyakon Vağarşag Seropyan'ın sorumluluğunda bulunan müzede 300'den fazla eser sergilenmekte. Bunların içinde 1681 yılından kalma piskoposluk tacı, 1700 yılından kalma pelerin, 1895 yılından kullanılmış bir çan gibi birçok eser bulunuyor.

    Ziyaret etmeden önce randevu almak gerekiyor çünkü müze oldukça küçük olduğu için aynı anda belli sayıda ziyaretçiyi barındırabiliyor.

    Fotoğraf Müzesi

    Yine 2010 Kültür Başkenti projesi kapsamında gündeme gelen, 2010-2011 yılı süresince tadilat gören ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in özel çabalarıyla 19 Kasım 2011 yılında açılan müze Fotoğraf Dostları Derneği tarafından yönetiliyor.

    İstanbul'un tarihi çehresinde özel bir yeri olan, ortaçağ zamanından kalma meydanının çevresindeki Mimar Sinan'ın anıtsal camileri ve sivil mimari örnekleriyle zengin, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde sarayların ve seçkin yerleşimin yer aldığı, Sultanahmet yakınındaki Kadırga semtinde bulanan müze; Fatih Belediyesi'nin Kadırga Kültür Merkezi binasında tahsis ettiği bin metre karelik bir alanda, beş fotoğraf galerisi, fotoğraf arşivi ve bir kütüphaneden oluşuyor.

    Müze Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç hergün 10:00-18:00 arası ziyaret edilebilir.
    Müze, Ramazan ve Kurban Bayramların ilk günleri ve resmi tatillerde kapalıdır.

    Müze Giriş Ücretleri:
    Tam bilet:3 TL
    Grup bilet (en az 10 kişi):2 TL
    İndirimli bilet (öğrenciler, öğretim görevlileri):1 TL
    Ücretsiz Giriş: 14 yaş ve altı çocuklar, engelliler ve bir refakatçi, 60 yaş üzeri ziyaretçiler, basın mensupları.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler