Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Panik bozukluk nasıl oluşur, tedavisi nasıldır?

    Panik bozukluk, herhangi bir anda ve herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Hasta hiçbir şekilde tehlike altında değilken bile korkmuş ve panik halinde hissedebilir. Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak, panik bozukluk nasıl oluşur ve tedavisi üzerine tüm bilinmeyenleri bizler için açıkladı.

    Panik atak ani bir şekilde fiziksel reaksiyonların da yer aldığı yoğun bir korku nöbeti ortaya çıkar. Bu bozukluk hiçbir şey yokken kontrolü kaybetme hissinin ortaya çıkması ile görülür. Birçok kişi hayatında bir ya da iki defa böyle bir durum içerisinde kalır. Ancak strese neden olan durum ortadan kalktığında bu etkilerde yok olur.

    Diğer taraftan bu nöbetlerin sık sık tekrarlaması anksiyete bozuklukları arasında yer alan panik bozukluk göstergelerinden biridir. Her ne kadar panik bozukluğun hayati bir tehlikesi olmasa da hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.

    PANİK BOZUKLUK SEMPTOMLARI

    Panik bozukluk herhangi bir belirti olmadan aniden ortaya çıkmaktadır. Bu durum araba kullanırken, alışveriş yaparken ya da bir iş toplantısının ortasında yaşanabilir. Panik bozukluğun farklı varyasyonları bulunmaktadır ancak semptomları dakikalar içerisinde en üst seviyeye ulaşır.

    Genel olarak ani tehlike içerisinde hissetme, kontrolü kaybetme hissi, aniden genel ölüm korkusu, kalp atışlarında artış, terleme ve titreme, nefes nefese kalma, mide bulantısı, karın bölgesinde kramp, baş ağrısı, baş dönmesi gibi çeşitli belirtiler, panik bozukluğun belirtileri arasında yer alır.

    Panik bozukluğu en kötü yanlarından bir tanesi bu durumun bir kez daha yaşanacağına yönelik duyulan yoğun kokudur. Çok fazla panik atak geçiren kişiler de böyle bir durum da görülebilir.

    PANİK BOZUKLUK TEDAVİ YÖNTEMLERİ

    Panik bozukluk için en etkili tedavi yöntemi bir psikoterapiste başvurmaktadır. Bilişsel davranışçı tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan konuşma terapisi kişilerin panik bozukluğun üstesinden gelmesine yardımcı olur. Bu şekilde hastalar, panik atağa neden olabilecek sağlıksız düşünceleri ve davranışların üstesinden gelebilir!

    Panik bozukluk tedavisinde aynı zamanda antideprasan ve anti anksiyete ilaçlarına da başvurmak gerekebilir. Antideprasan ilaçların kullanımı yıllar boyunca sürebilir. Anti anksiyete ilaçları ise kısa vadede çok etkilidir. Bunların yanı sıra kafeini bırakmak, egzersiz yapmak ve derin nefes çalışmaları yapmak gibi yaşam tarzında yapılan değişiklikler de yardımcı olabilir.

    Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak

    www.buraktoprak.com
    Facebook: @psikiyatristburaktoprak
    Instagram: @psikiyatristburaktoprak
    YouTube – Psikiyatrist Dr. Burak Toprak

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler