HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Canan Dağdeviren geliştirdiği sindirilebilir sensörler ile bir ilki başardı! Canan Dağdeviren kimdir?

MIT’de görevli olan Türk bilim kadını Prof. Canan Dağdeviren ve ekibi sindirilebilir sensör geliştirerek bir ilki başardı. Prof. Canan Dağdeviren ile araştırmacı Giovanni Traverso'nun geliştirdiği sindirilebilir sensörler özellikle obezite riski taşıyan hastalar için umut olacak. Peki büyük başarılara imza atan Prof. Canan Dağdeviren kimdir?

Prof. Canan Dağdeviren geliştirdiği sindirilebilir sensörler ile bir ilki başardı! Canan Dağdeviren kimdir?

Prof. Canan Dağdeviren bir ilki başardı ve sindirilebilir sensör geliştirdi. Bilim dünyasında üzerinde çokça çalışılan bir konu olan sindirilebilir sensörlerbir Türk bilim kadını sayesinde hayata geçirildi. Özellikle obezite problemlerinde kullanılacak sindirilebilir sensörler içinde bulunan kapsüllerin erimesiyle birlikte vücuda nüfuz ediyor. Sindirim sistemi bozukluğu ve alınan besinlerin yapısını takip edecek sensörler, ayrıca ilaçların alım sürecini de takip edecekler.

Prof. Canan Dağdeviren ile araştırmacı Giovanni Traverso tarafından hayata geçirilen sindirilebilir sensör tükettiğimiz besin maddelerinin alımını kontrol ederek obezite ile mücadele edecek. Doktorlar ise sindirilebilir sensörle hastalarının besinlerini takip edip tüketilen bu besinlere göre bir program belirleyebilecekler.

PROF. CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR?

Canan Dağdeviren 4 Mayıs 1985 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Türk fizik mühendisi, Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk olarak biliniyor. İlk ve orta eğitimini Kocaeli'nde yaptı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009'da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes'in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.

Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu belirtmektedir. Bunlardan ilki babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap; ikinci ise Erdal İnönü'den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eser. Özellikle Erdal İnönü ile tanışmasının lisedeki alan seçiminde etkili olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca motivasyonun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham aldığını da bir demecinde açıklamıştır.

Başarıları

Forbes dergisinin ‘30 yaşından küçük 30 bilim insanı’ listesine girdi
Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçildi.
MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.
Illinois Innovation Prize

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler