YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Tabaklara Sığmadı: Urfa Mutfağı Dillere Destan Yemekleriyle Müze Oldu!

    Türkiye’de yemek kültürü denince akla gelen ilk şehirlerden biridir Şanlıurfa. Gerek kendine has sofra kültürü gerekse birbirinden güzel tatlarıyla Urfa, her dönemde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

    Tabaklara Sığmadı: Urfa Mutfağı Dillere Destan Yemekleriyle  Müze Oldu!

    Hem Urfa yemeklerini hem de mutfak kültürünü yansıtmak için Şanlıurfa Belediyesi tarafından 2011 yılında açılan Mutfak Müzesi'nde Urfa mutfağı, konakta yaşayan bir ailenin yaşantısı, sofra adabı gibi örnekler sergileniyor.

    Şanlıurfa Mutfak Müzesi, 2 asırdan fazla süredir konakta yaşayan Hacıbanlar ailesinden 2009 yılında alınıp restore edildi. 2011’de Şanlıurfa Belediyesi tarafından kurulan müzenin odalarında Urfa aile yapısı ve yaşantısı sergileniyor.

    Hacıbanlar Konağı, pek çok kapalı bölümün yanı sıra terasa, havuza ve geniş bir avluya sahip. Tamamen Urfalı sanatkârlar tarafından düzenlenen Şanlıurfa Mutfak Müzesi'ndeki her ayrıntıda Urfa’dan bir iz bulmak mümkün. Mutfak Müzesi'nde geçmişten günümüze oluşan Şanlıurfa'nın eski mutfak malzemeleri de sergileniyor.

    Urfa mutfak kültürünün önemli örnekleri olan objelerin Urfa yöresine özgü kıyafetler giymiş mankenler yardımıyla canlandırıldığı Geleneksel Mutfak Müzesi; 5 odalı, içerisinde 2 su kuyusu bulunan ve geniş avlusu ile Tarihi Urfa evlerinin vazgeçilmez örneklerinden biri.

    Mutfak Müzesi, Urfa kültürü hakkında en fazla bilgi edinebileceğiniz yer. Ziyaretinizde müzecilik kavramının en iyi örneklerinden biri ile karşılaşacaksınız. Müze gerek sergi salonlarıyla, gerekse yönetimiyle ziyaretçilerini oldukça memnun ediyor. Şanlıurfa kültürü hakkında pek çok şey öğrenmeniz için size tavsiyemiz müzeyi rehberlik edecek bir personel eşliğinde gezmeniz.


    Şanlıurfa Mutfak Müzesi, tarihi Hacıbanlar Konağı restore edilerek dönüştürüldü. Urfa kültüründe geçmişte varlıklı ailelerin benzer konaklarda yaşadığı biliniyor. Şanlıurfa’da birçok konak bulunuyor.


    Mutfak Müzesi'nin kileri, konağın bodrum katında ve yazın serin olan bir odada. Urfa’da yaz sıcakları şiddetli olduğundan kilerde mutfak malzemeleri, bakliyat, et, kap kacak gibi malzemeler muhafaza ediliyor.


    Urfa’nın geleneksel bir yemeği olan ‘ağzı açık’ yapmak için toplanmış, konağın veya mahallenin kadınları. Her biri bir görev alarak yemeğin daha kolay bir şekilde hazırlanmasını sağlıyor.


    Urfa'nın yöresel lezzeti olan ev ekmeği, ev çok tüketilen yöresel lezzetlerden biri. Urfa'da hemen hemen her mutlaka evde ekmek yapmak için ince uzun oklava, kısa ayaklı düz tahta ve pişirmek için sac bulunur.


    Urfa’da evde kadınların yaptığı ve yemeklerde ıslatılıp yumuşatılarak yenen ev ekmeği. Sac üzerinde pişirilen ekmekler yine bakır bir tepsi içinde hem farelerden uzak tutmak hem de küflenmesini önlemek için serin ve yüksek bir yerde tutuluyor.


    Geleneksel Urfa Konağı olan müzenin avlusunda küçük havuz olması, duvarlarında işlemeler ve güvercin yuvaları olması dikkat çekiyor.


    Mutfak Müzesi'nde yer alan bir başka kare daha; gelin, kaynana ve kundaktaki bebek figürü. Urfa’da eski dönemlerde tahta yer beşikleri kullanılırken, bebeğe özel yastık ve yorga hazırlanır, el işi çiniler ve nakışlarla beşik örtüsü yapılırdı. Kız bebeğe pembe, erkek bebeğe mavi yastık ve yorgan yapılırken, bunların kenarları da yine el işi çini ve nakışlarla süslenirdi.

    Şanlıurfa Mutfak Müzesi'nde ev hanımları ve Urfa mutfağını bilen uzmanlarca yöresel yemekler kursu da verilmektedir. Hafta içi ve hafta sonu devam eden kurslara 15-50 yaş arası hanımlar katılıyor. Mutfak faaliyeti olarak müzede haftanın 4 günü yöresel yemekler eğitimi de veriliyor.

    BONUS: BAKLAVALIK YUFKADAN KIYMALI BÖREK


    En Çok Aranan Haberler