SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turgay Şeren yaşamını yitirdi

Türk futbol tarihinin önemli isimlerinden Turgay Şeren (84), yaşamını yitirdi..

Türk futbolu ve Galatasaray'ın efsanevi kalecisi 'Berlin Panteri' Turgay Şeren 84 yaşında hayata gözlerini yumdu.

TURGAY ŞEREN FUTBOLA NASIL BAŞLADI? Turgay Şeren, 15 Mayıs 1932'de Ankara'da doğdu. Babası Atatürk'ün özel kalem müdürü Sabit Şevki Bey'di. Turgay Şeren dünyaya geldiğinde ismini bizzat Atatürk, "Türkay" olarak koydu. Turgay Şeren'in asıl adı Türkay Sabit Şeren'di.
Annesi Çorlu'da Fransızca öğretmeniydi; ancak kazandığı para ile Türkay'ın okul taksitlerini ödemeyedi. Türkay da Leyli Mecanni (Devlet Parasız Yatılı) sınavlarına girerek kazandı ve Mekteb-i Sultani'de eğitimine başladı.

Türkay, Mekteb-i Sultani'nin ilk kademesinde okurken Ali Sami Yen stadı yapılmaya başlamıştı. Temel atma için okulun bütün talebelerinden 5 lira 10 lira bağış yapması istendi. Türkay da harçlığı olan 10 lirayı seve seve stadın yapımı için bağışladı. Yıllar sonra Ali Sami Yen Stadı'nın kapanış törenlerinde bu anısını gözleri dolarak anlattı. Galatasaray Lisesi'nde okurken Fransız hocalar Türkay ismini telaffuz etmekte zorlandılar. Fransız hocaların dillerinde 'Türkay' ismi 'Turgay' olur ve öyle kaldı.

Turgay, Galatasaray Lisesi'nin hem voleybol takımında, hem basketbol takımında forma giydi. Aynı zamanda lise futbol takımının da santrforuydu. Haftasonu günleri izinli çıkmayıp okulda kalan birkaç arkadaşıyla iç avludaki sahada 'pastasına' birbirlerine şut çekme yarışları yaptılar. Bu yarışları çoğu zaman kalecilikteki maharetleri sayesinde Turgay kazandı. O senelerde Galatasaray'ın teknik direktörü İngiliz Pat Molloy'du. Galatasaray futbol takımının alt yapısı olarak görülen Lise futbol takımının da maçlarını takip eden Molloy bazı haftasonları okul takımındaki gençlerin oynadığı bu oyunları da seyrederdi. İşte bu gözlemler sırasında Turgay Şeren'in kalecilikteki maharetlerini fark etti. Turgay'ı yanına çağırıp sordu: "Bizim idmanlarımıza gelmek ister misin çocuk?" Turgay'ın cevabı ise, "Tabi ki gelirim!" oldu.

Turgay antrenmana gitti, Molloy onu kaleye geçirdi. Antrenmandan sonra Turgay'ı çağırıp şöyle dedi: "Bak evlat, eğer santrfor oynarsan 3-5 sene sonra senden daha iyi şut çeken birisi gelir, kaybolur gidersin. Ama kaleciliğin yaşı yoktur, kaleye geçersen en az 10 sene oynarsın, karar senin." Bunun üzerine Turgay Şeren efsanesi oluşmaya başladı.

Fenerbahçe Kulübü başsağlığı mesajı yayınladı

Türk sporunun efsane isimlerinden, bir döneme damgasını vurmuş, tüm sporseverlerin sevgisini ve saygısını kazanmış “Berlin Panteri” lakaplı Sayın Turgay Şeren'in vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

Unutulmaz kaleci Merhum Turgay Şeren'e Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına, sevenlerine, Galatasaray Spor Kulübü’ne ve tüm spor camiasına başsağlığı dileriz.

Beşiktaş da mesaj yayınladı Beşiktaş Kulübü, Galatasaray ve milli takımın efsane kalecisi Turgay Şeren'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Siyah-beyazlı kulübün internet sitesinde yer alan mesajda, şu ifadeler kullanıldı:

"1951’de Berlin’de oynanan Almanya-Türkiye maçındaki kurtarışlarıyla bütün sporseverlerin hafızasında ‘Berlin Panteri’ lakabını almış, sahip olduğu spor ahlakıyla tüm futbolseverlerin sevgisini, saygısını kazanmış, Türk futbolunun efsane isimlerinden Turgay Şeren’in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Milli takımımız ve Galatasaray’ın unutulmaz kalecisi Turgay Şeren’e Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve Türk spor camiasına başsağlığı dileriz."

Galatasaray: Büyük üzüntü içindeyiz Galatasaray Başkan Yardımcısı Nasuhi Sezgin, yönetim kurulu üyeleri Ural Aküzüm ve Ali Yüce üzüntülerini GSTV'de dile getirdi.

Nasuhi Sezgin, "Büyük bir kayıp oldu" diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye futbol camiası için de önemli bir insandı. Türkiye'de hem milli takım hem de Galatasaray'da önemli işleri var. Berlin Panteri olarak anılmıştı. Son zamanlarda Galatasaray Yardımlaşma Vakfı'nda kalıyordu. Ziyaretleri de orada kabul etti. Eskilerden hep sohbetler ederdik. Büyük üzüntü içindeyiz. Efsane kaptanımızdı. Allah rahmet eylesin. Ailesini ve camiamıza sabırlar diliyorum... Vakıfta kalma sebebi de yine Galatasaray'ın içinde kalmak içindi. 20. Şampiyonluğumuzda sahaya çıkması, izleyenleri çok mutlu etmişti. Başımız sağ olsun."

ADINI ÖLÜMSÜZLEŞTİRECEĞİZ

Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Ural Aküzüm ise "Turgay Şeren isminin ölümsüzleştirilmesi konusunda tasarrufta bulunmak istiyoruz" dedi... Aküzüm GSTV'de yaptığı konuşmasında; "Galatasaray bir efsanesini kaybetti. Galatasaray Ailesi'nin bir bireyiydi. Florya'daki Galatasaray Yardımlaşma Vakfı'nda kalıyordu. Çok güzel ve başarılarla dolu bir ömrü oldu. Galatasaray Camiası'nın Lise'den Divan Kurulu'na kadar her yerinde olan bir yerdeydi. Kulüp olarak Turgay Şeren'in adını ölümsüzleştirme konusunda tasarrufta bulunmak istiyoruz" diye konuştu.

Ali Yüce ise, "Galatasaray ve Türk Spor Camiası'nın başı sağ olsun. Gerçekten çok üzüntülüyüz" ifadelerini kullandı... **Spor dünyası Turgay Şeren için şu açıklamaları yaptı:

Halit Kıvanç: Bir evladımı, bir kardeşimi kaybettim... Türk futbolunun asla unutamayacağı bir yıldızı kaybettik.
Şansal Büyüka:** Turgay Şeren bize en büyük mirası bıraktı.

Müfit Erkasap: Turgay Şeren'e neden sahip çıkmadık... Yaşarken neredeydi insanlar. Galatasaray camiası nerede?

Aziz Yıldırım: Değerli dostum ve büyüğüm, adını Türk futbol tarihine yazdırmış örnek spor adamı ve gerçek bir beyefendi Sayın Turgay Şeren’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Kendisi daima Türk sporuna bıraktığı iz ve verdiği katkılar ile anılacaktır.

TURGAY ŞEREN KİMDİR?

Turgay Şeren Türk eski futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve 2. Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı. Kaleci pozisyonunda görev alan oyuncu, futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray'da geçirmiştir.

1932 yılında doğan Şeren, altyapısında oynadığı Galatasaray'ın A takımındaki ilk maçına 1949-50 sezonunda çıktı. 1954-55, 1955-56 ve 1957-58 sezonlarında İstanbul Profesyonel Ligi; 1961-62 ve 1962-63 sezonlarında Millî Lig; 1962-63, 1963-64 ve 1965-66 sezonlarında Türkiye Kupası şampiyonlukları yaşadı. Kariyerinin tamamını geçirdiği Galatasaray'da 1966-67 sezonu sonuna kadar görev yaptı. Bu süreçte 369'u lig olmak üzere 405 resmî maça çıktı. Futbolculuk kariyerini sonlandırdığında, resmî maçlar göz önüne alındığında kulüp tarihinin en çok maça çıkan oyuncusu olan Şeren, sonralarını bu unvanını farklı oyunculara kaptırdı.

1950 ile 1952 yılları arasında Türkiye 21 yaş altı millî takımında, 1950 ile 1966 yılları arasında ise Türkiye A millî takımında oynadı. 1951'de Berlin'de Batı Almanya'ya karşı yapılan ve Türkiye'nin 1-2 kazandığı maçta yaptığı kurtarışlar neticesinde "Berlin Panteri" lakabı ile anılmaya başladı. Ülkenin katıldığı ilk FIFA Dünya Kupası olan 1954 FIFA Dünya Kupası'nda, takımın birinci kalecisi olarak mücadele etti. A millî takım formasıyla 46 maçta görev aldı. Futbolculuk kariyerini sonlandırdığında, Lefter Küçükandonyadis ile birlikte en çok A millî olan oyuncu konumunda olsa da, günümüzde bu iki oyuncu bu alanda 24. sırada bulunmaktadır. Türkiye A millî takımı formasıyla 35 kez kaptan olarak sahaya çıkan Şeren, bu alanda birinci konumdadır.

Futbolculuğu bırakmasının ardından teknik direktörlük ve futbol yazarlığı kariyerine başladı. 1968-69 sezonu başında Mersin İdman Yurdu'nun teknik direktörlüğüne geldi. 1969-70 sezonunda Vefa, 1970-71 sezonunda Samsunspor, 1971-1973 yılları arasında yeniden Mersin İdman Yurdu, 1974'te yeniden Vefa ve son olarak 1979-80 sezonunda Galatasaray'ı çalıştırdı.

Şeren uzun yıllar ise televizyonlarda yorumculuk yaptı...

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler