EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yok oluş nasıl yazılır? Yok oluş ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, sözcük hazinesi oldukça geniş ve bünyesinde pek çok kelime grubu yer alan zengin diller arasında bulunur. Türkçe kelimeler arasında, iki kelimenin birleşmesiyle yeni anlam kazanan kelimeler de mevcuttur. Yazım hatası yapmaktan kaçınan kişilerin merak ettiği konulardan biri, bu kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. Yok oluş gibi kelimelerin doğru yazım biçimlerine TDK karar verir. Peki, yok oluş nasıl yazılır?

Anlamlı cümleler yazabilmek için kelimelerin doğru yazılması oldukça önemlidir. Dil bilgisi kuralları, öğrenim hayatında sıkça işlenen ve hayatın diğer alanlarında da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Öğrenciler ve profesyonel yazılar yazan kişiler dil bilgisi kuralları konusunda internet sözlüklerinde araştırma yaparlar. Dil bilgisi kuralları konusunda faydalanılabilecek birçok kaynak bulunur. Bu kaynaklar internet mecralarında da yer alır. Türkçe yazım kurallarına Türk Dil Kurumu karar verir ve yazım kılavuzlarını halka açık bir şekilde paylaşır.

Yazım kılavuzlarında çok fazla araştırılan kelimeler arasında birleşik kelimelerin yer aldığı görülür. Bu tür kelimelerin yapıları çerçevesinde ayrı mı yoksa bitişik mi yazılması gerektiğine karar verilmiştir. Yok oluş sözcüğü de doğru yazılışı çok fazla merak edilen kelimeler arasında yer alır.

Yok oluş nasıl yazılır?

Yok oluş kelimesi “yok olmak” kelimesinden türemiştir ve ortadan kalkmak, kaybolmak anlamlarında kullanılır. Sözcüğün hem yazılı hem de sözlü dilde kullanımı oldukça yaygındır. Ancak yazılı dilde ifade edildiğinde sıklıkla hata yapıldığı görülür. Bu durum yok oluş kelimesinin pek çok kişi tarafından farklı biçimde yazılmasından kaynaklanır. Bazı kişiler bu kelimeyi bitişik yazarken bazıları ise ayrı yazar. Bu sözcüğün birleşik yazıldığı görülse de, yok oluş yazımı ayrı olması gereken birleşik kelimeler grubunda yer alır.

Yok oluş bitişik mi yazılır?

Türkçede yer alan sözcükler, yapılarına göre çeşitli isimlerle sınıflandırılır. Bu kelime türlerinden biri de, iki sözcüğün birleşmesi ile yeni bir anlamı oluşturan ‘birleşik kelimeler’ grubudur. Günümüzde birçok insan birleşik kelimelerin yazımında kafa karışıklığı yaşamaktadır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre; birleşik kelimeler oluşturduğu anlama ve anlam bozulmalarına göre ayrı veya bitişik olarak yazılır. Buna göre yok oluş TDK tarafından ayrı yazılması gereken birleşik kelimeler başlığı altında sınıflandırılır. Yok oluş kelimesinin bitişik olarak yazılması yazım hatası olarak değerlendirilir.

Yok oluş doğru yazılışı

Cümle oluştururken kelimelerin doğru bir şekilde yazılması oldukça önemlidir. Böylelikle Türkçe bozulmadan, anlamlı bir iletişim gerçekleşir. Türkçenin gelişmesi ve korunmasında yetkili olan Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan yazım kılavuzları sayesinde yok oluş gibi sözcüklerin doğru yazım biçimleri öğrenilebilmektedir. Bu kelimenin yazılışını araştıran kişiler, yok oluş ayrı mı yazılır sorusunu sorar. Dil bilgisi kurallarına göre yok oluş sözcüğünün ayrı yazılması doğru olarak kabul edilir. Doğru ve yanlış kullanım biçimleri aşağıdaki gibidir:

  • Yokoluş (Hatalı kullanım)
  • Yok oluş (Doğru kullanım)
    Keşfet


En Çok Aranan Haberler