HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları

Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava saldırıları ABD'de geniş yankı bulurken, ülkenin önemli gazeteleri manşetlerini ve ilk sayfalarını bu konuya ayırdı.

WASHINGTON (AA) - Rusya'nın hava saldırılarını ilk sayfadan geniş şekilde gören Washington Post'ta, "Rusya Suriye'de hava saldırılarına başladı" başlığıyla yayımlanan yazıda, dört yıldır devam eden iç savaşa "yeni unsurların" eklendiği ve halihazırda devam eden mülteci krizinin daha da tırmanacağı belirtildi.

Gazete, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptıkları görüşmeden hemen iki gün sonra Rusya'nın hava saldırılarına başlamasının, Washington açısından "küçük düşürücü" olarak algılandığını kaydederek, bu son gelişmeyle birlikte iki ülke liderinin Suriye politikalarındaki farkın iyice ortaya çıktığını yazdı.

Rus yetkililerin yapılan hava saldırılarının DAEŞ'i hedef aldığını söylerken, Amerikalı yetkililerin ise saldırıların Beşşar Esed'e karşı savaşan muhalif güçlere karşı yapıldığı yönünde açıklamalar yaptığına işaret eden gazete, bu durumun tansiyona yol açtığını vurguladı.

- Rusya'nın DAEŞ'i vurduğu iddiası

Washington Post, Rus hava saldırılarının Suriye'de hedef aldığı noktaları grafik bir çalışma ile görürken, bu bölgelerde DAEŞ terör örgütü üyelerinin bulunmadığını ve en yakın DAEŞ'e bağlı grupların bombalanan bölgelerden yaklaşık 40 mil (64 km) kadar uzaklıkta yapılandığını yazdı. Rusların Suriye'de düzenlediği hava saldırılarında vurulan hedefler hakkında net bir açıklama yapmadığına dikkati çeken gazete, grafikte, hava saldırılarının Lataminah şehrinin yakınlarına yapıldığını göstererek bu bölgede DAEŞ'in değil, Esed'e karşı savaşan muhalif güçlerin bulunduğunu savundu.

Gazete, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın, Rusya'nın uyarılarına rağmen ABD hava saldırılarının DAEŞ'e karşı devam edeceği yönündeki görüşlerine yer verdi.

- "Kaçınılmaz sonuçları olacak"

Amerikan televizyon kanalı CNN, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırısını, "Rusya Suriye'de ilk hava saldırısını düzenledi" başlığıyla duyurdu. CNN'in internet sitesinde yer alan haberde, Rusya'nın DAEŞ'i hedef aldığı iddiasıyla Suriye'deki ilk hava saldırısını düzenlediği belirtildi. Haberde, ABD Savunma Bakanı Carter'in saldırının Suriye'deki iç savaşı tırmandırması gibi "kaçınılmaz sonuçları" olacağı görüşüne yer verildi.

- "Kriz yeni bir belirsizliğe sürüklenebilir"

Merkezi New York'ta bulunan Wall Street Journal gazetesinde ise Rusya'nın hava saldırısının CIA destekli muhalif güçleri hedef aldığı iddia edildi. Hava saldırılarında, Rusya'nın DAEŞ'i değil Beşşar Esed karşıtı diğer grupları vurduğu ve ABD'nin Rusya'ya tepki gösterdiği savunuldu. Saldırının hedeflerinden birinin CIA'nın ve müttefiklerin silah, mali destek ve eğitim yardımında bulundukları Suriye'deki muhalif güçlere yönelik olduğu bilgisine yer verilen haberde, ABD'li yetkililerin krizin yeni bir tehlike ve belirsizliğe doğru sürükleneceği uyarısında bulundukları kaydedildi.

- "DAEŞ bahane, amaç muhaliflerin zayıflatılması"

New York Times gazetesinin haberinde de Rus hava saldırılarının ikinci gününde de saldırıların DAEŞ'i değil, yine muhalifleri hedef aldığı belirtildi. Saldırıların düzenlendiği alanlarla ilgili bir harita yayınlayan gazete, Rusya'nın Suriye'deki çatışmaya "muhalif savaşçıları öldürerek" girdiğini ve ABD'li yetkililerin bunu "kızgın bir şekilde kınadığı" ifade edildi.

Gazete, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in DAEŞ'i bahane ederek zor durumdaki Beşşar Esed'in muhaliflerini zayıflatmayı amaçlamasından korkulduğunu" yazdı.

- "Özgür Suriye Ordusu hedef alınıyor"

Los Angeles Times gazetesinin "Rusya, Suriye'de hava saldırılarına başladı, ABD hedefler hakkında endişe duyuyor" başlığıyla verdiği haberde, Rusların, saldırılarında DAEŞ hedeflerini vurduğunu iddia ettiğine değinilirken, Suriyeli muhalif aktivistlerin ise Özgür Suriye Ordusu'nun hedef alındığına yönelik görüşlerine yer verildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, "ABD Rusya'nın DAEŞ hedeflerini vurmasına karşı çıkmaz, ancak muhalifleri hedef alması hususunda derin kaygı duymakta" sözlerine yer veren gazete, Rus liderin ABD ve bölgedeki Arap güçlere karşı "kas gösterisi" yaptığını belirtti.

- "Dezenformasyon savaşı"

Gazete, Rus yetkililerin görüşlerine de yer verdiği haberde, Rusların ABD'yi "Rusya'nın DAEŞ'i değil muhalifleri vurduğu" şeklinde bir algı yaratarak "dezenformasyon savaşı" yapmakla suçladığı kaydedildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, "Rusya'nın hava saldırıları hakkında Pentagon'u değil, Rus Savunma Bakanlığı'nı dinleyin" şeklindeki açıklamasını sütunlarına taşıyan gazete, bununla birlikte, Rusların saldırılar hakkında çok az detay paylaştığına da dikkati çekti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler